Armoa ja aurinkoa

 

Aurinkorannikon seurakunnan johtava pappi Jarmo Karjalainen on lähtenyt maailmalle kirkon palvelukseen vuonna 2003.

Olen tehnyt kirkon lähetystyötä, jossa kirkon oppeja viedään ulkomaalaisille sekä kirkon ulkosuomalaistyötä, jolloin työskentelen ulkomailla asuvien suomalaisten kanssa. Asuinpaikkoja on ollut ympäri maailman. Perheen kanssa on usein pakattu tavarat ja lähdetty. Se on vaatinut paljon rohkeutta, kun on menty kohti tuntematonta.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nelivuotisstrategian slogan on ”Ovet auki”.

- Mainos -

Jokuhan tästä jo naljaili, että eroaako kirkosta niin paljon ihmisiä, että ovet pysyvät auki.

Karjalainen kuitenkin näkee asian toisin ja ymmärtää, että kirkon on mukauduttava nyky-yhteiskunnan pyörteisiin.

Tehtävä on vaikea, muttei mahdoton. On tärkeää, että meillä on tilat, missä voimme toimia. Emme kuitenkaan saa rakastua seiniin ja jäädä niiden sisäpuolelle, ne ovat vain materiaa. Meidän on mentävä sinne, missä ihmiset ovat. Se on äärimmäisen tärkeää. Helposti myös sorrutaan puhumaan niin sanotusti kirkollista jargonia. Ollessani merimieskirkon palveluksessa eräs rekkamies kuunteli minua hetken ja lopulta sanoi, ettei ymmärrä yhtään mitä selitän. Silloin tajusin, että pitäisi jatkuvasti sanoittaa kirkollista sanomaa nykypäivään sopivaksi.

Fuengirolan seurakuntakodin alttaritaulua koristaa joulutähtien ympäröimänä kahden lentävän joutsenen muodostamana risti, joka tuo mieleen myös suomenlipun muodon. Kirkon ulkosuomalaistyön logona tunnettu symboli sanoittaa myös runoilija Elmer Diktoniuksen aforismia: Vain kesyt linnut kaipaavat, villit lentävät.

Joulun ilo

Joulu on aikaa, jolloin monet palaavat lapsuusmuistoihin.

Jouluna on kyse uuden elämän synnystä. Oli uskonnollinen tai ei, niin se herkistää pohtimaan ihmisyyttä. Jouluna voi pysähtyä miettimään myös omaa tilannettaan. Missä olen nyt, mistä olen tulossa ja minne olen menossa?

Perinteet ovat tärkeitä ja esimerkiksi tietyt tuoksut tai musiikki asemoivat ihmisen tiettyyn aikaan ja paikkaan, jolloin voi myös pysähtyä miettimään elettyä elämää.

- Mainos -

Minulle tervan tuoksu tuo paljon muistoja, sillä isäni oli merimies ja telakalla käsiteltiin paljon tervaa. Nukuin myös usein laivan hytissä ja herätessäni näin sikaria polttavan kapteenin siluetin. Tämän vuoksi sikarin tuoksu vie minut usein noihin lapsuuden hetkiin.

Juhlapäivän ympärillä papin työpäivät ovat kiireisiä. Jouluaaton aattona seurakunta järjestää Kadun joulun alueella asuville kodittomille suomalaisille ja aattona seurakuntakoti on avoinna kello 10-18, mikäli rajoitukset sen sallivat. Luvassa on jouluista ohjelmaa joulujumalanpalveluksen lisäksi. Aattona joululaulumessu on tarjolla Torremolinoksessa San Miguelin kirkossa ja joulupäivänä puolestaan Fuengirolan seurakuntakodilla.

Olemme käyneet joululaulumessun puitteissa yleensä myös muualla Manner-Espanjassa ja Portugalissa, mutta tänä vuonna ne valitettavasti jäävät väliin.

Kiireisestä ajasta huolimatta Karjalainen ehtii myös rauhoittua joulun viettoon perheensä kanssa.

Teemme suomalaisen joulun, paistetaan kinkku ja syödään suomalaisia jouluruokia. Ehdotin myös, että lahjoitetaan kaikki lahjarahat hyväntekeväisyyteen, mutta tätä ideaa ei ihan koko perhe hyväksynyt.

Arjen apurit

Jeesuksen rankan elämäntarinan käänteet ohjailevat kirkkovuoden kulkua ja kirkon ensisijainen tehtävä on opettaa raamatullisia oppeja ihmisille, mutta tämän lisäksi seurakunnalta saa apua myös arjen haasteisiin.

Raha-asioihin, parisuhteeseen ja lasten kasvatukseen haetaan apua. Usea pohtii hengellisiä asioita ja joku menneisyyden juttu voi painaa ajatuksissa. Esimerkiksi aiemmin käsittelemättömät asiat nousevat pintaan. Myös päihteet ovat haaste monelle, sillä täällä ne ovat edullisia. Osa haluaa niistä eroon ja tällöin me tuemme hoitoon pääsyä. Meillä on päihdeterapeutti, jonka palvelu on maksuton.

- Mainos -

Tutkimuksissa, joissa on tutkittu suomalaista siirtolaisuutta 1800-luvulla, on havaittu, että ihmisten on helpompi lähestyä kirkkoa, kun kotimaa on jätetty taakse. Tämä pätee vielä nykyäänkin.

Osallistumisprosentti kirkon toimintaan on täällä korkeampi kuin Suomessa. Kynnys madaltuu kun vanhat ennakko-odotukset ovat pois.

KUKA?

  • Jarmo Karjalainen
  • Aurinkorannikon johtava pappi
  • 47-vuotias
  • Lähtöisin Savonlinnasta
  • Motto: Pelko katselee, mutta usko hyppää.

Tiina Jokinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...