Väsymys, voimattomuus, muisti- ja keskittymishäiriöt voivat kieliä B-vitamiinien puutoksesta. Liian niukka saanti saattaa tuntua käsien ja jalkojen puutumisena tai pistelynä. Myös iho-oireet, kuten suupielten haavaumat, voivat johtua B-vitamiinin puutteesta.
B12-vitamiinin puute on harvinainen nuoremmilla, mutta suhteellisen yleinen vanhemmassa väestössä. Noin joka kymmenes yli 65-vuotias kärsii siitä.
Vakava puutos voi aiheuttaa muistihäiriöitä.
Hermoston oireet voivat ilmetä lihasheikkoutena tai tunnon ja muistin häiriöinä, jotka saattavat olla pysyviä.
Harvinaisempia oireita ovat kielitulehdus, hedelmättömyys, verisuonitukokset ja ihon pigmentin lisääntyminen.
Iäkkäillä B12-vitamiinin imeytyminen saattaa olla häiriintynyt, koska mahalaukku ei tuota riittävästi sen imeytymisessä tarvittavaa yhdistettä.
Jos imeytyminen on pahasti häiriintynyt, vitamiinin syöminen suurinakaan määrinä suun kautta ei välttämättä auta.
Erityisesti folaatin ja B12-vitamiinin roolia myös muistisairauksien kehittymisessä on tutkittu paljon.
Tiedetään, että B12-vitamiinin ja foolihapon puute ennustaa muistisairauksien, erityisesti Alzheimerin taudin riskiä.
On myös jonkin verran tutkimuksia, joiden mukaan näiden matala saanti ruokavaliosta lisäsi sairastumisriskiä. B-vitamiineja runsaasti sisältävä ruokavalio siis saattaa jonkin verran suojata muistia. Asian tutkiminen on kuitenkin hyvin hankalaa, koska muistisairauden kehittyminen voi kestää kymmeniä vuosia.
Suoliston imeytymishäiriöt, kuten Crohnin tauti tai hoitamaton keliakia, heikentävät B-vitamiinien imeytymistä. Saman tekevät myös mahalaukun ja ohutsuolen leikkaukset, joista toipuessa voi olla tarpeen syödä B12-vitamiinia. Jos mahalaukku poistetaan kokonaan syövän takia tai osittain laihdutusleikkauksessa, tarvitaan elinikäinen vitamiinihoito.
Diabeteksen hoidossa käytetty metformiini-lääke saattaa vähentää B12-vitamiinin imeytymistä. Jos kärsii metformiinihoidon aikana hermosto-oireista, kuten jalkojen tai käsien puutumisesta tai keskittymishäiriöistä, B12-vitamiinitaso kannattaa mitata laboratoriossa.
Haponestolääkkeiden käyttö voi estää B12-vitamiinin imeytymistä.
Runsas alkoholin käyttö voi johtaa paitsi folaatin myös tiamiinin ja niasiinin puutokseen. Rankka juominen heikentää vitamiinien imeytymistä. Usein myös ruokavalion laatu kärsii, kun suuri osa energiasta tulee alkoholista.
Elimistön B1-vitamiinivarastot ovat niukat ja puutostila voi kehittyä helposti muutamassa viikossa, jos B1-vitamiinin saanti estyy. Tärkeimmässä riskiryhmässä ovat runsaasti alkoholia käyttävät ihmiset, koska alkoholi estää B1-vitamiinin imeytymistä ja häiritsee sokeriaineenvaihduntaa, johon B1-vitamiini osallistuu. Muita riskiryhmiä ovat aliravitut ja suolistosairautta potevat. Raskauden aikana B1-vitamiinin tarve voi jopa kolminkertaistua.
B1-vitamiini kannattaa mitata epäiltäessä vitamiinin puutostilaa.
B1-vitamiinipuutos voi aiheuttaa
– painon ja ruokahalun menetystä
– sekavuutta
– muistin menetystä
– lihasheikkoutta
– sydänvaivoja.
Lisäksi B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa Wernicke-Korsakoffin oireyhtymän, joka vaikuttaa enimmäkseen alkoholin suurkuluttajilla aiheuttaen käsien ja jalkojen pistelyä ja puutumista, vakavan muistin menetyksen, hämmennyksen ja sekaannuksen.
Jos ruokavalio on jostain syystä rajoittunut, saattaa vitamiinilisille olla tarvetta. Hyvä vaihtoehto on monivitamiini, josta saa monia välttämättömiä ravintoaineita.
Laihduttajan ruokavalio saattaa olla suppea varsinkin alkuspurtin aikana. Monivitamiinipilleri on hyväksi ainakin niukkaenergistä, alle 1 500 kilokalorin dieettiä noudattaville. Monivitamiini saattaa hyödyttää myös niitä paljon urheilevia, joiden lajiin liittyy jatkuva painon tarkkailu.
Ihminen tarvitsee B-vitamiineja elimistön energiantuotantoon, solujen, ihon, luiden, lihasten, elinten sekä hermoston hyvinvointiin. Koska B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja poistuvat elimistöstä virtsan mukana, niitä on saatava jatkuvasti ravinnosta tai ravintolisistä.
Suurimman osan B-ryhmän vitamiineista saamme ravinnon kautta tai monivitamiini valmisteista, mutta esimerkiksi runsas alkoholin ja kahvin kulutus, fyysinen ja henkinen rasitus sekä esimerkiksi raskaus saattavat heikentää B-vitamiinien saantia. B-vitamiinien puute saattaa kieliä yksipuolisesta ruokavaliosta.
Mikäli elämäsi on kiireistä ja stressaavaa, on B-vitamiinilisä erityisen hyvä ottaa kaveriksi arkeen. B-vitamiinit auttavat tukemaan hermostoa, immuunijärjestelmää sekä energia-aineenvaihduntaa ja ovat apuna silloin kun elämä tuntuu kuormittavan kehoa ja mieltä.