Blogi

Ihminen heittopussina

Kun tamperelaisen Kalevan lukion opettaja kysyi viime syksynä luokaltaan, mikä on Suomen vallan kolmijako, ainoastaan yksi käsi nousi ylös. Oikean vastauksen antoi selvällä suomen kielellä afganistanilainen Hasan Khademi, joka oli tullut maahamme pari vuotta aikaisemman turvapaikanhakija-aallon mukana, kertoo Aamulehti.

Nuoren miehen lahjakkuus tuli nopeasti ilmi. Hän sai luvan suorittaa peruskoulun nopeammin omaan tahtiinsa. Hasan opiskeli kaikki vapaa-ajat. Peruskoulu meni läpi puolessa vuodessa ja lukion ovet aukenivat hänelle viime syksynä.

Hasan on tiettävästi ensimmäinen tässä tahdissa lukioon edennyt turvapaikanhakija. Lukion kurssitodistuksessa oli kaksi kymppiä ja neljä ysiä. Hän on suorittanut suomeksi kurssin, jossa on 150 sivua tieteellistä psykologiaa ja hyvin abstrakteja käsitteitä. Hasanin opettajat eivät ole lehdelle kertomansa mukaan koskaan kokeneet vastaavaa. Heidän mielestään Hasanilla on ollut myönteinen vaikutus myös muihin opiskelijoihin.

Hasan Khademin oleskelulupa Suomessa on nyt vaarassa. Maahanmuuttovirasto Migri ilmoitti joulukuussa 2016, että hänet käännytetään takaisin Afganistaniin. Viraston mukaan opiskelumenestyksellä ei ole vaikutusta siihen, saako turvapaikan vai ei. Hasanin perhe on jättänyt Afganistanin ja oleskelee nyt Iranissa.

Migri ”noudattaa voimassa olevaa lakia.” Se ei nytkään ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. Afganistaniin pakolainen on mahdollista palauttaa, jos siellä ei kohdistu henkilöön sidottua uhkaa. Viraston mukaan väkivallan taso Kabulissa ei ole niin korkea, että kaikki henkilöt olisivat vaarassa. Pitänee uskoa, että Migrillä on resurssit selvittää tässäkin tapauksessa kansainvälisen suojelun tarve.

Hasanin kanssa tekemisissä olleiden ihmettely on saanut ymmärrystä.  Puhumme paljon siitä, miten tärkeää olisi saada tänne tulleita nuoria, työhön halukkaita pakolaisia mukaan hyvinvointimme ylläpitämiseen ja elättämään itsensä.  Hasan näyttäisi pyrkivän hankkimaan itselleen ainakin perustaidot osallistuakseen tähän työhön nimenomaan Suomessa.

Viime vuonna turvapaikan Suomesta sai 651 ja kielteisen päätöksen 784 Afganistanin kansalaista. Palautukset Afganistaniin ovat herättäneet kritiikkiä. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty pitää Afganistania liian vaarallisena maana palautettaville.

Henkistä painetta lisää tuore keski-ikäisen miehen palautus Irakiin. Hänet ammuttiin Bagdadissa pian paluun jälkeen. Tuore sisäministeri Kai Mykkänen joutui selittämään traagista tapahtumaa. Kysymys kuului, oliko palautuksessa tehty virhe ja pitäisikö Suomen käännytyspolitiikkaa tarkastaa.

Ratkaisu oli varmistettu moninkertaisesti päätöksen jälkeen. Linjauksemme tässä kysymyksessä on hyvin samankaltainen Ruotsin kanssa. Lisäksi se oli käyty ennen toimeenpanoa läpi hallinto-oikeudessa ja tutkittu korkeimmassa hallinto-oikeudessakin.  Täytäntöönpanokieltoa ei kummastakaan tullut, vastasi Mykkänen kysymykseen.

Kun sopeutumiskykynsä todistanut nuorukainen heitetään takaisin lähtöpisteeseensä, joutuu kysymään, missä vika. Migri saattaa pelätä, että Hasan on tullut Suomeen saadakseen tänne perässään nykyään Iranissa oleskelevan perheensä?

Migri teki viime vuonna 10.000 perheenyhdistämispäätöstä, joista 80 % oli myönteisiä. Sitooko viranomaisen vaitiolovelvollisuus Migriä niin, ettei kyvykkyytensä ja uusiin olosuhteisiin sopeutumiskykynsä osoittanutta nuorukaista voi lisätä yli 8.000 maahantulijan jatkeeksi?

Ari Valjakka

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa