Espanjassa päästään kokemaan lähivuosina peräti kolme auringonpimennystä. Kiehtova luonnonilmiö koettiin viime viikolla Pohjois-Amerikassa, kun harvinainen täydellisen auringonpimennys näkyi osassa Yhdysvaltoja, Meksikoa ja Kanadaa maanantaina 8. huhtikuuta.
Auringonpimennys on luonnonilmiö, joka syntyy Kuun liikkuessa Maan ja Auringon väliin siten, että kaikki kolme ovat samalla suoralla. Tällöin Kuun varjo osuu Maahan, ja Maasta katsottuna Kuu peittää Auringon.
Vaikka osittaiset tai täydellisetkin pimennykset ovat maapallolla suhteellisen yleisiä, ne herättävät silti aina huomiota. Esimerkiksi Yhdysvalloissa täydellinen auringonpimennys tapahtui edellisen kerran 2017 ja seuraavan kerran vuonna 2044.
Suomessa sellainen nähdään vasta lokakuussa 2116.
Mutta Espanjassa ja kenties jopa Aurinkorannikolla täydellistä auringonpimennystä ei tarvitse odottaa kauan!
Pohjois-Espanjassa jo elokuussa 2026
Seuraava täydellinen auringonpimennys koittaa 12. elokuuta 2026. Sen voi nähdä Pohjois-Espanjassa, Grönlannissa ja Islannissa.
Espanjan mantereella parhaat paikat todistaa ilmiötä ovat esimerkiksi Palenciassa, Burgosissa ja Valladolidissa Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella.
Seuraavana vuonna onkin jo eteläisen Espanjan vuoro.
Aurinkorannikko pimentynee elokuussa 2027
Täydellinen auringonpimennys nähdään 2. elokuuta 2027, jolloin pimennysvyöhyke yltää Espanjan eteläkärjestä Afrikan Välimeren rannikkoa viistäen Arabian niemimaan eteläosaan ja Somaliaan.
Aurinkorannikko ja Gibraltar ovat juuri ja juuri pimennysvyöhykkeellä, ja on arvioitu, että täydellisen auringonpimennyksen pitäisi pystyä kokemaan myös Fuengirolassa elokuussa 2027.
Pimennys alkaa noin kello 10.47 ja kestää kolmisen minuuttia.
Andalusian kaupungeista varmiten pimennyksen näkee ainakin Tarifassa, joka on Cádizin maakunnassa sijaitseva tunnettu rantakaupunki. Se sijaitsee Manner-Espanjan eteläisimmässä osassa Gibraltarinsalmen rannikolla paikassa, jossa Välimeri ja Atlantin valtameri kohtaavat.
Kolmas pimennys Tarifassa 2028
Espanjan kolmas auringonpimennys on vuorossa 28. tammikuuta 2028. Silloin pimennys on rengasmainen, mikä tarkoittaa sitä, että kuun kiekko ei riitä peittämään Aurinkoa kokonaan.
Vyöhyke kulkee Portugalista Andalusiaan Tarifaan sekä Atlantin halki Etelä-Amerikkaan Ecuadoorin, Peruun, Brasiliaan ja Galapagos-saarille.
Pimennys kestää tuolloin jopa seitsemän minuuttia.
Vaikka Espanjassa ilmiö osuus kolminkertaisesti kohdilleen lähivuosina, Australiassa niitä on tiedossa neljän pimennyksen verran: 2028, 2030, 2037 ja 2038.