Andalusia inspiroi lauluntekijää

– Musiikki ja omien laulujen kirjoittaminen on minulle elämäntapa, kuvailee kesällä Helsingistä Fuengirolaan muuttanut Merianna Luoma musiikin merkitystä elämässään.

Päivisin hän työskentelee opettajana Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa. Iltaisin hän säveltää ja sanoittaa lauluja, joita hänen pöytälaatikkonsa alkaa olla jo tulvillaan.

– Teen musiikkia itselleni, mutta tulevaisuuden tavoitteena minulla on kirjoittaa musiikkia myös muille artisteille, kertoo Merianna.

Andalusiassa hän on viihtynyt erinomaisesti jo ensimmäisestä päivästä alkaen.

- Mainos -

– Saavuin tänne menolippu, matkalaukku ja sähköpiano mukanani. Olen ihastunut Andalusiaan. Elämä täällä on valoisaa, vaikka lauluntekijän ja opettajan työn yhdistäminen onkin hektistä.

Andalusia inspiroi

Jo opiskeluaikoina Merianna asui muutaman kuukauden pätkiä Espanjassa ja Argentiinassa.

– Olen luonteeltani luova, spontaani, innostunut ja pohdiskeleva. Espanjalainen mentaliteetti ja ilmapiiri sopivat luonteelleni erinomaisesti. Espanjalaiset ovat ihanan sydämellistä kansaa.

Merianna on koulutukseltaan myös musiikin, ranskan ja espanjan aineenopettaja.

– Siksi pidän tärkeänä oman espanjan kielitaitoni kehittämistä ja vaalimista, hän toteaa.

Andalusia alueena on hänen mielestään musiikin suhteen paras paikka koko Euroopassa.

– Täällä on valtavan rikas musiikillinen kulttuuri. Andalusia inspiroi minua kirjoittamaan biisejä. Olen myös valtavan kiitollinen, että löysin kuubalaisen tuottajani Victor Azaelin täältä.
Merianna on laulanut, soittanut, tanssinut ja esiintynyt pikkutytöstä lähtien. Hän on ollut musaluokilla, konservatoriossa, kuoroissa ja orkestereissa.

- Mainos -

Viulunsoiton hän aloitti 6-vuotiaana. Pianonsoiton hän opetteli itsenäisesti yläasteella.

– Tanssikoulun rehtorilta opin lapsena, ettei lavalla tehdä mitään sinne päin, vaan aina täysillä. Tämä näkyy edelleen omassa ajatusmaailmassani musiikin ja taiteen suhteen. Se on kaikki tai ei mitään.

Toivoa kuulijalle

Vaikka kielet ja musiikki ovat aina kiehtoneet ja olleet osa Meriannan identiteettiä, omien biisien kirjoittamisen hän aloitti vasta työelämän ohella muutama vuosi sitten.

– Se vaan yhtäkkiä alkoi, kun oli kova tarve kirjoittaa. Nyt sille ei loppua näy ja hyvä niin.

Omaa musiikkiaan Merianna kuvailee tunteelliseksi ja aidoksi, kielellisesti tavuilla ja sanoilla leikitteleväksi. Suomen kieli antaa luovuudelle siivet.

– Haluan, että lauluissani on aina jokin sanoma. Vaikeistakin asioista pitää kirjoittaa, mutta kuitenkin niin, että laulu välittää aina toivoa kuulijalle, kuvailee Merianna.

Hänen toinen singlensä Sudenhuuto julkaistiin marraskuussa Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa. Biisi syntyi kylmänä ja lumisena talvi-iltana.

- Mainos -

– Biisi on vertauskuva, joka liittyy epäoikeudenmukaisuuksiin ja vallankäyttöön. Se on tarina voiman, valon, ilon ja rakkauden merkityksestä elämässä, kuvailee artisti.

Hän on saanut biisin julkaisun jälkeen paljon innostavaa palautetta tutuilta ja tuntemattomilta. Meriannan mukaan moni on tykännyt myös musiikkivideon tunnelmasta Ojénin metsässä.

– Oppilaat ovat kuulemma laulaneet laulua partioleirillä. Sudenhuuto on kerennyt myös joidenkin radiokanavien soittoon, mikä on tuoreelle lauluntekijälle arvokasta ja tärkeää.

Kyseinen kappale äänitettiin ja tuotettiin Aurinkorannikolla syyskuussa.

– Musiikkivideo on tuottajani kuvaama ja se tehtiin Refugio de Juanarissa, Ojénissa. Kuvasimme musiikkivideon metsässä avustajien kanssa, kertoo Merianna projektin kulusta.

Suomessa kirjoitettu laulu kertoo hankimaisemasta ja hämäryydestä, mutta andalusialainen metsä tuo oman kontrastinsa tunnelmaan. Metsä oli kuvaushetkellä varsin kuuma, kuiva ja valoisa.

Inspiraatiota biiseihinsä Meriannan ei ainakaan toistaiseksi ole tarvinnut metsästää. Yleensä hän jo etukäteen tietää, milloin luovuus virtaa ja biisi on syntyäkseen. Silloin on aika istua pianon ääreen.

– Sävel ja sanat syntyvät samaan aikaan. Toki joskus inspiraatio iskee vaikkapa työmatkalla bussissa tai ruokakaupassa. Silloin laitan avainsanat tai melodiakulun mieleen.

Meriannan biisit koostuvat usein hänen omista tai läheistensä erilaisista kokemuksista elämässä.

– Siitä mitä näkee, tuntee tai kuvittelee.
Merianna haluaa julkaista kaikki pöytälaatikostaan pursuavat valmiit biisit ja luoda paljon uusia.

– Odotan ilolla, mitä musiikkimahdollisuuksia uusi andalusialainen elämäni tuo minulle.

KUKA?

  • Merianna Luoma
  • 33 vuotta
  • Lauluntekijä ja opettaja
  • Asuu Fuengirolassa
  • Harrastaa säveltämistä, sanoittamista, laulamista ja soittamista

Sonja Riihikangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...