Ammatillisen koulutuksen mahdollisuudet Aurinkorannikolla, onko niitä?

 

Aurinkorannikon nuorten ja myös aikuisten on hyvä kääntää katse ammatillisen koulutuksen opintomahdollisuuksien suuntaan. Ammatillisen koulutuksen uudistus ei enää ole lukuvuosisidonnaista ja uusia tapoja hankkia osaamista on auennut ammatillisen koulutuksen reformin myötä. Mahdollisuus ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittamiseen tulisi olla oikeus kaikille Suomen kansalaisuuden omaaville, jos se on kustannustehokkaasti mahdollista. Myös kaksoistutkinnon suorittaminen yhteistyössä lukion kanssa olisi houkutteleva vaihtoehto Aurinkorannikolla

Oppisopimus voi olla hyvä tapa opiskella ammattiin tai suorittaa ammatillinen osatutkinto ulkomailla. Ongelmana on ainakin vielä vaatimus, että työsuhde on solmittava suomalaisen Y-tunnuksen alla toimivan yrityksen kanssa. Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen opetusneuvos Riikka Vacker toteaa, että perusteena yrityksen suomalaisuudelle on koulutuksen kohdistaminen suomalaisille työvoimamarkkinoille. Halutaan kouluttaa ammattilaisia Suomeen. Vacker kertoo suomalaisuusperusteen olevan yhtenä asiana ammatillista koulutusta kehittävän työryhmän tarkastelun alla, koska Suomen kansalaisen oikeus saada koulutusta myös maailmalla tunnistetaan. Opetushallituksen työryhmässä mietitään ratkaisuja ulkomailla asuvien suomalaisten nuorten koulutuksen sujuvoittamiseksi.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Keudan asiakkuuspäällikkö Vesa Riekki on miettinyt koulutuksenjärjestäjän näkökulmasta oppisopimuksella ammattiin opiskelemista ulkomailla. Riekki toteaa, että mahdollisuutena voi olla oppisopimustyöpaikan löytyminen yrityksestä, joka toimii sekä Suomessa, että ulkomailla tai vuokratyönantajan ottamisesta työsuhteen perustamiseen. Tärkeintä on kuitenkin selvittää ammatin oppimisen todelliset mahdollisuudet työsuhteessa ennen kuin oppisopimusopiskelu on mahdollista. Työssä pitää olla mahdollisuus oppia tarvittava ammatillinen osaaminen, vaikka lyhyempinä tutkinnon osia sisältävinä kokonaisuuksina.

- Mainos -

Suomeen ammatilliseen koulutukseen tuleva opiskelija voi hakea työpaikalla järjestettävän koulutuksen jaksoille ulkomaille koulutussopimuksella, kun koulutuksenjärjestäjä toteaa voivansa sopia työelämäjaksosta yrityksessä. Koulutussopimus ei ole työsuhde ja siitä ei näin ollen makseta palkkaa. Koulutussopimuksiin ulkomailla on mahdollisuus hakea tukea koulutuksenjärjestäjän kansainvälisen toiminnan kautta.

Kevään 2020 yhteishaussa (opintopolku.fi) on vielä aikaa hakea ammatilliseen koulutukseen Suomessa 10.3.2020 klo 15.00 saakka. Yhteishaun kautta voi hakea ammatillisiin perustutkintoihin Suomessa järjestettäviin koulutuksiin. Perustutkintokoulutuksen työelämäjaksoja voi nykyään opiskella koulutussopimuksella ilman työsuhdetta, ja lyhyempinä oppisopimusjaksoina tai perinteisempänä koko tutkinnon kestävänä oppisopimuskoulutuksena työsuhteessa. Myös ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen opiskelu on mahdollista vaihtoehtoisilla tavoilla. Opintojen tietosisältöjen opiskelu verkossa on uudistuksen jälkeen kehittynyt kattavaksi useilla koulutuksenjärjestäjillä.

Jo pari vuotta on ammatilliseen koulutukseen ollut mahdollisuus hakea myös jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku on koulutuksenjärjestäjien eri tavoin toteuttamaa opiskelijaksi ottamista ympäri vuoden. Jatkuvan haun käytännöistä saa parhaiten tietoa ottamalla yhteyttä sopivaa koulutusta tarjoavan koulutuksenjärjestäjän hakupalveluihin.

Lukion ja ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla on mahdollisuus hakea korkeakoulujen yhteishaun kautta ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Korkeakoulujen kevään 2020 toinen yhteishaku alkaa 18.3.2020 klo 08:00 ja päättyy 1.4.2020 klo 15:00. Tämä vinkkinä korkeamman asteen opinnoista kiinnostuneille.

Oppimisen iloa kaikissa yhteyksissä,

Eero Lounela

Kirjoittaja on ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaaja ja työllistymisen edistämisen ammattilainen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista