Älä aloita dieettiä!

Mitä- nythän on alkuvuosi ja uudenvuodenlupaukset on lunastettava? Mutta jos käsität sanan dieetti jonain itseruoskintana tai määräaikaisena nälkäkuurina, jossa piiskaat itseäsi, kunnes heität väsyneenä hanskat tiskiin, unohda koko sana. Kun haetaan pysyviä, elämänlaatua ja terveyttä parantavia muutoksia, niitä harvoin saavuttaa minkään erillisen kuurin kautta. Eli jos olet ehtinyt jo harmitella, että et ole päässyt uudenvuodenlupauksesi kanssa tuumasta toimeen, voin lohduttaa, että erään artikkelin mukaan niissä onnistuu vain noin 9 % ja allekirjoitan tämän todeksi yli 10 vuoden kliinisen työn kokemuksella. Myös hyvin harva liikkeelle päässeistä pääsee edes helmikuun puolelle, jollei ole saanut oivallusta elimistönsä toiminnasta ja siitä, mihin muutokset tähtäävät. Eli unohda kuurit ja hokkuspokkusdieetit ja hanki itsellesi täsmätietoa elimistösi tilasta ja tarpeista ja keskity niistä tärkeimpiin asiantuntijan tuella -elämästä nauttien.

Aikoinaan lukuisia pyllylleen menneitä lupauksia tehneenä tiedän myös, ettei kukaan kykene tekemään ruokavalio- tai elämäntapamuutoksia, jollei ole selkeää käsitystä esimerkiksi siitä, miksi jokin ruoka-aine tulisi hyllyttää tai toista lisätä. Mitä suurempi hätä on saada nopeita muutoksia, sitä helpommin myös luovuttaa. Kun taas esimerkiksi ravintokartoituksessa on saanut oivalluksen, miten jokin yksittäinen pieni muutos voi saada hyvien asioiden positiivisen, nousujohteisen kehän aikaiseksi, innostuu pian tekemään tarvittaessa muitakin muutoksia ja huomaa puolen vuoden päästä päässeensä pitkälle, vaikkei koe mitään erikoista dieettiä edes aloittaneensa. Maltti on valttia ja asiantuntijan laatimat step by step -askeleet vievät kivuttomammin perille kuin yritykset muuttaa kaikki kerralla.

Kun kerran luennolla kerroin ammatistani ravintoterapeutti (nutritional therapist), huomasin kuulijoiden kanssa keskustellessa, että monella on myös ravintoterapiasta sellainen kuva, että ohjaan erilaisia dieettejä tai painonhallintaa juuri kuurimaisessa merkityksessä. Terveellisestä ruokavaliosta myös monella on mielikuva, että se on jotain tylsää ja kaikesta hyvästä kieltäytymistä. Siksi haluankin ravistella sanaa dieetti -siinähän ei oikeasti ole kyse mistään kuurista. Dieetti tarkoittaa sanakirjan mukaan yleisesti ottaen ruokavaliota tai erityisruokavaliota. Ja samanlainen ruokavalio taas ei voi mitenkään olla hyvä kaikille -me olemme jokainen aineenvaihdunnaltamme erilaisia, ainutlaatuisia yksilöitä kukin omine haasteinemme.

Ravintoterapeutin tehtävä on auttaa ihmistä juuri hänen elimistönsä haasteet ja tarpeet huomioivassa ruokavaliossa. Se voi olla yksinkertaisesti erilaiset todetut yliherkkyydet huomioivaan ruokavalioon opastamista, mutta usein pitkiäkin aikoja elämää häirinneiden vaivojen taustat täytyy ensin selvittää erilaisin testein ja kartoituksin. Esimerkiksi epämääräiset iho- tai muut vaivat voivat selvitä ns. viivästynyttä yliherkkyyttä kartoittavin yliherkkyystestein (IgG vasta-ainereaktio), vaikka perinteisistä allergiatesteistä ei syyllistä olisi löytynytkään. Riittävän koulutettu ravintoterapeutti pystyy tekemään lähetteen tällaisiin testeihin. Samoin suolisto- ja ruuansulatusongelmia pystytään selvittämään laboratoriotestein, jotka onnistuvat Aurinkorannikollakin suomenkielisellä palvelulla. Laboratoriotestien tuloksien avulla löytyvät täsmätyökalut hankaliinkin ruuansulatusongelmiin – jopa kipu-uupumusoireyhtymiin, joissa usein on taustalla suoliston bakteerikannan häiriötila eli dysbioosi.

- Mainos -

Ravintoterapeuttina teen siis ikään kuin salapoliisin työtä, kun välillä niitä hyvinvointia kaikertavia tekijöitä joutuu etsimään edellä kuvatuin keinoin. Suurin osa asiakkaista saa kuitenkin oivalluksia antavan elämyksen ja avun jo monelle tutuksi tulleesta magneettiresonanssilaitteella tehdystä kartoituksesta. Kyse on ravintokartoituksesta, jossa saadaan suuntaa antavaa tietoa laajasti elimistön eri toiminnoista ja ravintoainetilanteesta mittauksella, jonka pohjalta laadin yksilölliset ohjeet, joilla tukea terveyttä. Ravintoterapeutti opastaa niin ravinteissa kuin ihan konkreettisin ruokaohjein. Minut voi tilata opastamaan myös kauppareissulle, jos tuntuu hämmentävältä suunnistaa vieraalla kielellä erilaisten elintarvikkeitten tutusta poikkeavissa kaupoissa – voidaanpa suunnitella ihan yksilöllinen kokkauskurssikin, jos tuntuu siltä, että kaipaa aivan ”kädestä pitäen” -apua…

Työssäni tapaan niin ihmisiä ihan ”face to face”, mutta nykytekniikka mahdollistaa asiakaskontaktit sekä luennot mistä ja minne päin tahansa. Kun lisäksi on työkalupakissa edellä mainittujen laboratoriotestien, kartoitusten ja mittausten lisäksi myös laadukkaat, turvalliset ja tehokkaat orgaaniset marjoihin ja yrtteihin pohjaavat suomalaiset ravinteet, uskallan väittää apua löytyvän heillekin, jotka ovat jo mielestään kaikkea kokeilleet. Ravintoterapeuttina en voi luvata, että diagnoosit pyyhitään sataprosenttisesti pois, mutta jos antaa ravitsemushoidolle mahdollisuuden ja lähtee hoitamaan itseään yksilöllisesti räätälöidyn ravintohoitosuunnitelman mukaan, elämänlaatu taatusti paranee. Itse olen entinen kipu- uupumuskroonikko, jonka reumalääkäri ei aikanaan uskonut työelämään palaamiseeni lainkaan, joten olen myös kävelevä esimerkki ravinnon voimasta. Vuosituhannen vaihteessa en olisi uskonut, että voisin saada elinvoimani ja kivuttomuuden takaisin, saati että nykyään auttaisin muita ravintoterapeuttina ja tietokirjailijana. Näin kuitenkin on käynyt ja halutessa voit lukea tarinani esimerkiksi Ravintopolun sivuilta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hanna Huttunen
Kirjoittaja on diplomiravintoterapeutti, tietokirjailija
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...