Aika monella mittarilla italialainen keittiö on maailman paras. Se on sitä vain silloin, jos tekijät
tietävät mitä tekevät ja raaka-aineet ovat aitoja ja oikeita. Los Pacosista löytyy paikka, jossa
nämä määreet täyttyvät.
Alkukesästä Pacosin mäkeen ilmestyi uusi take away -ravintola Come home italian. Paikkaa
pitää italialainen pariskunta Raffaella ja Bruno.
-Raffaella on tämän ravintolan sydän ja pomo, minä olen tällainen apupoika, iloinen Bruno
nauraa.
Hyvä sydän ravintolalla onkin, Raffaellan työskentelystä näkee, että ruoanlaitto on hänen
elämänsä suurin intohimo.
-Italialaista ruokaa ei voi oppia laittamaan muuten kuin oman äidin opissa. Minä olen ollut
onnellisessa asemassa, äitini rakastaa ruoanlaittoa ja olen saanut olla lapsesta saakka mukana
laittamassa kaikkea mahdollista, mitä hyvistä raaka-aineista voi valmistaa, Raffaella kertoo.
Come home italian idea on simppeli. Joka päivä tehdään eri italialaisia ruokia, joita asiakkaat
voivat käydä noutamassa mukaansa. Tiskistä löytyy sekä kylmiä että lämpiä ruokia. Aina on
tarjolla jotain pastaa ja erilaisia höystöjä niin kasvis- kuin lihaversioina. Sekaan mahtuu paljon
yllättäviä ruokalajeja, sellaisia, joista ei ole ennen kuullutkaan. Toki myös lasagnen kaltaiset
klassikot löytyvät.
Raaka-aineet Italiasta
-Me tuotamme lähes kaikki raaka-aineemme suoraan Italiasta. Sieltä tulevat mozzarella juustot,
erilaiset salamit ja kinkut, sekä tietysti myös monen ruokalajin perusta, korkealaatuinen
oliiviöljy.
Testiryhmämme kokeili Come home italian ruokia hieman poikkeuksellisesti paikan ainoassa
pöydässä istuen. Kokemus oli antoisa, Raffaella ja Bruno kertoivat jokaisesta ruokalajista niiden
alkuperän ja syntyhistorian.
Herkkuja tuli niin monenlaisia, että kaikista ei mahdu kertomaan, mutta nostetaan esille
muutama parhaiten mieleen jäänyt ruokalaji.
Hitaasti uunissa kypsytetty munakoiso-parmesan-mozzarellapaistos vaikutti jo etukäteen
mielenkiintoiselta. Ruoka ei ole pelkästään mielenkiintoinen, se on myös erittäin herkullinen.
Herkullisia ovat myös munakasrullat, joita saa monilla eri täytteillä. Raffaella käyttää
ruoanvalmistukseen vain ehdottoman tuoreita kasviksia. Erilaiset ratatouille -tyyppiset höystöt
ovat viedä kielen mennessään.
Raffaellan varsinainen erikoisuus ovat Panzerotot. Panzerotto on yhdenlainen versio calzonesta.
Taikinan sisään laitetaan mozarellaa, tomaattikastiketta ja haluttuja täytteitä. Sen jälkeen se
kypsennetään kuumassa öljyssä. Lopputulos on rapea ja mehevä, se on mukava syödä vaikkapa
kävellessä, Panzerotto tarjoillaan kätevästi annospaperista. Nämä herkut ovat sen verran
työläitä, että toistaiseksi Raffaella tekee niitä vain maanantaisin. Käykää ihmeessä maistamassa.
Come home italianista voi ottaa mukaansa myös pullon italialaista viiniä. Valikoima on
monipuolinen ja totta kai italialaisen ruoan kanssa parhaiten maistuu italialainen viini.
Antti Pekkarinen