Lukuaika: Padelin ja frisbeegolfin pauloissa

Padelin ja frisbeegolfin pauloissa

Vielä muutama vuosi sitten Inarista kotoisin oleva Ville Kostin piti optikkoliikettä Mikkelissä. Sinne hän oli päätynyt monien mutkien kautta, asuttuaan Lapista lähtönsä jälkeen muun muassa Ruotsissa ja Norjassa.

2010-luvun alkupuolella alkanut frisbeegolfharrastus alkoi vuosikymmenen puolivälissä astua entistä vahvemmin miehen elämään.

– Juuri ennen Espanjaan muuttoa maahan toin frisbeegolftuotteita Suomeen ja Ruotsiin, suoraan urheiluliikkeisiin, Ville Kostin kertoo.

Frisbeegolf toi Espanjaan

- Mainos -

Frisbeegolf oli isossa roolissa myös Kostinin perheen Espanjaan muuton takana.

– Alunperin ajatus oli tulla tänne, ja katsella että mitähän sitä alkaisi tehdä työkseen, kun samalla saisi heitellä ympäri vuoden. Mutta kun ei täällä ollut ratoja, niin siitä tuli ajatus, että täytyy varmaan laittaa itse se rata pystyyn, hän kertaa.

Eteläinen Espanja osoittautui lopulta ainoaksi järkeväksi paikaksi toiminnan aloittamiselle.

– Alkuun mietin vaihtoehtona esimerkiksi Italiaa, mutta kun siellä kävi talvella, niin huomasi, että siellä saattoi olla seitsemän astetta ja vesisadetta aika pitkiäkin aikoja. Eli kausi ei sitten kuitenkaan olisi läheskään yhtä pitkä kuin täällä eteläisessä Espanjassa. Täällä pystyy ihan oikeasti harrastamaan ympäri vuoden täysipainoisesti, Kostin perustelee.

Mijasin frisbeegolfradalla kelpaa puttailla.

Syyskuussa 2016, noin neljän kuukauden rakentamisen jälkeen DiscGolfPark Mijas oli valmiina ottamaan ensimmäiset heittäjät vastaan. Siitä lähtien paikan suosio lajin harrastajien keskuudessa on noussut tasaisesti.

– Nyt kesällä kun kävin Suomessa, oli hauska huomata että pohjolassa frisbeegolfaajille Mijasin radasta on tullut jo melkein pyhiinvaelluskohde, että sinne pitää talvella päästä. Se lämmittää kyllä sydäntä.

Kansainvälisten heittäjien suosio näkyy myös siinä, että Mijasin kentällä käydään vuosittain jo useampia kansainvälisiä kilpailuja.

– Vuoden 2018 Fuengirola Open kisassa oli 108 kilpailijaa 12 maasta. Tämän vuoden kisaan rekisteröitymisen on jo maksanut 83 heittäjää 13 maasta, vaikka kisa on vasta lokamarraskuun vaihteessa, Ville Kostin iloitsee.

- Mainos -

Kolme vuotta omaa rataa pyörittänyt mies ehtii edelleen itsekin kiertämään kiekkojen kanssa.

– Keskiviikkoisin on parigolf ja sunnuntaisin viikkokisa, ainakin ne kaksi kierrosta viikossa.

Padelin pariin

Ennen Espanjaan muuttoa Frisbeegolf ei suinkaan ollut ainoa Ville Kostinin liikuntaharrastus.

– Pelasin paljon erilaisia mailapelejä. Kilpailin myös racketlonissa, eli vanhalta nimeltään nelimailassa. Kyseessä on laji, jossa pelataan pingistä, sulkapalloa, squashia ja tennistä, hän kertoo.

Tällä taustalla ei varmasti ole ihme, että mies löysi varsin nopeasti tiensä myös padelkentälle.

– Suomessa minulla ei ollut mitään kosketuksia padeliin, mutta kun muutimme Espanjaan, niin saman tien, melkein ensimmäisenä päivänä lähdin kokeilemaan lajia. Ja sattumoisin pelasin ensimmäiset pelit nykyisellä kotiklubillani Los Bolichesissa, jossa toimin valmentajana, Kostin muistelee.

Kokenut mailapelimies oli varsin nopeasti sinut uuden lajin kanssa.

- Mainos -

– Kun olin ensimmäisiä kertoja paikallisten kanssa pelaamassa, he eivät voineet uskoa että en ollut aiemmin pelannut. Mutta selitin heille että minulla muuten kokemusta niin monesta mailapelistä, että se auttaa.

Kostinin mukaan padel koukutti hänet saman tien.

– Monipuolinen laji, ja sosiaalinen. Aina pelataan nelinpeliä, pienemmällä alueella kuin tenniskenttä, niin kyllä siinä tulee paljon kanssakäymistä. Padel on myös herrasmiespeli. Pyydetään anteeksi, tullaan jopa verkon toiselle puolelle kättelemään jos esimerkiksi vahingossa lyö smashin suoraan kohti.

Tie lajin harrastajasta valmentajaksi kulki varsin luontevasti.

– Kun pelasin toista vuotta, niin ihmiset alkoivat toistuvasti pyytää että ’neuvo mulle vähän’. Siitä sitten pikkuhiljaa syntyi se ajatus, että eikö tätä voisi tehdä ammattimaisemminkin.

Kostin on opastanut junioreita eri mailapeleissä jo Suomessa. Padelin valmentamiseen hän on syventynyt käymällä espanjalaisten valmentajien tunneilla, pelaamalla world padel tour -pelaajien kanssa, ja esimerkiksi maailman parhaana pidetyn argentiinalaisen padelvalmentajan vinkkisessiossa käymällä.

Lopuksi Ville Kostin vielä valaisee miten hyvä tilaisuus Aurinkorannikolla on nähdä huippupadelia.

– Sanotaan että tämän Fuengirolan alueen ykköstason turnauksessa Suomen parhaimmilla pelaajilla ei olisi finaaliin mitään asiaa.

Joten siitä vaan oppia hakemaan.

Kuka?

  • Ville Kostin
  • 41-vuotias
  • Vaimo ja viisi lasta
  • Kotoisin Inarista
  • Koulutukseltaan optikko
  • Asunut myös Norjassa ja Ruotsissa
  • Omistaa Mijasin frisbeegolfkentän
  • Padel-opettaja

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on Wapun ykkösherkku?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...