”Pitää olla valmis tekemään töitä – ja uhrauksia”

Työtä pelkäämätön ja paineesta nauttiva keittiömestari Tauri Lõugas sai terveytensä ja uransa takaisin Aurinkorannikolla. Tulevaisuuden haaveena siintää oma hotelli ja ravintola.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
6 min lukuaika
Tauri kertoo tekevänsä harvoin ruokaa kotona. Mies syö joko töissä tai muuten ulkona. ”Mäkkärissä on paras hinta-laatusuhde. Euron juusto on tullut aika monessa maassa maistettua ja maistuu joka paikassa samalta”, kokki tunnustaa ja nauraa makeasti.

Tauri Lõugas on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo tähän mennessä tehdä mielenkiintoisen matkan sekä maantieteellisesti että ammatillisesti.

Pian neljä vuotta Aurinkorannikolla vaikuttanut keittiömestari syntyi Tallinnassa vuonna 1998. Suomeen Tauri muutti perheensä mukana vuonna 2010.

– Isä oli käynyt Suomen puolella töissä jo 2000-luvun alusta ja pikkuhiljaa koko perhe muutti Suomen puolelle, hän muistelee.

Vasta 11-vuotiaana, vieraaseen maahan, kieltä taitamattomana peruskoulun kuudennelle luokalle astellut nuorukainen osoitti viimeistään tuolloin, että häntä eivät uudet tilanteet pelota.

- Mainos -

– Meillä oli sellainen opettaja, joka ei yksinkertaisesti suostunut puhumaan muuta kuin suomea. Se oli lopulta tosi hyvä juttu, koska se pakotti oppimaan kielen tosi nopeasti. Muutama kuukausi siinä meni, mutta lopulta suomi tarttui nopeasti ja helposti.

Kovin paljon muita muistoja Taurilla ei ensimmäisistä Suomessa asutuista kuukausista olekaan.

– Siitä on jo niin kauan ettei niitä muista, hän myhäilee.

– Sen verran kuitenkin, että sikäli kävi hyvä tuuri, että samaan aikaan meidän kanssamme Suomeen muuttivat myös perhetutut, joiden tytär tuli samalle luokalle. Se helpotti sopeutumista.

Pikkupoikana vieraaseen maahan

Peruskoulun jälkeen Tauri lähti Vantaan ammattiopisto Variaan opiskelemaan kokkilinjalle. Se valinta johti hänet nopeasti huipputöihin, siitäkin huolimatta, että ammatti valikoitui enemmän olosuhteiden kuin minkään muun kautta, ainakin jos miestä itseään on uskominen.

– Ei sillä peruskoulun keskiarvolla varmaan olisi mihinkään muualle päässyt, hän nauraa.

– Korkeintaan urheilusuorituksilla olisin päässyt urheilulukioon, eikä se ollut vaihtoehto, kun siellä koulussa ei olisi kuitenkaan pärjännyt, Tauri jatkaa.

Urheilusuorituksilla hän viittaa koripalloon, jota pelasi nuorempana aktiivisesti. Vanha laji näkyy tänäkin päivänä miehen tatuoinneissa, muun muassa pohkeesta löytyvässä Kobe Bryantin kuvasta.

- Mainos -

Vähän vakavoiduttuaan Tauri kertoo, ettei kokin ammatti nyt sentään ihan sattumaa ollut.

– On meillä suvussa paljon kokkeja ja tykkään laittaa ruokaa. Se on vähän niin kuin harrastus, josta maksetaan, mies kuvailee.

Tinkimätön ja kova työ

Vaikka nykyisin Aurinkorannikolla keittiömestarina työskentelevä Tauri kokeekin ammattinsa osin harrastuksena, ei se tarkoita sitä, että töitä tehtäisiin löysin rantein. Pikemminkin asia on juuri päin vastoin.

Synnynnäinen kilpailuvietti ja kova työmoraali ovat vieneet miehen uraa nopeaan nousuun, siitäkin huolimatta, että terveysongelmat olivat lopettaa hänen uransa kokonaan.

Vasta koulusta valmistunut kokki pääsi suoraan töihin yhteen Suomen parhaista ravintoloista, Helsingin Lyoniin.

– Olin siellä jo koulusta työharjoittelussa ja niillä näytöillä pääsin suoraan töihin.

Entä millaisia ne näytöt sitten mahtoivat olla? Taurin mukaan korkea työmoraali on tärkeä, samoin kyky oppia nopeasti.

– Muutin 16-vuotiaana omaan asuntoon. Opiskelujen loppuvaiheessa olin Lyonissa työharjoittelussa ja samaan aikaan olin töissä siivoamassa yksityissairaaloita pääkaupunkiseudulla. Tein ensin 12 tuntista päivää ravintolassa, ja siitä lähdin omiin töihin. Sen jälkeen muutama tunti unta ja sama alusta, kuutena päivänä viikossa. Vapaapäivät treenasin koululla, hän kuvailee hieman erilaista ”opiskelijaelämäänsä”.

- Mainos -

Työ voi viedä kaiken

Jälkikäteen mietittynä Tauri näkee itsekin silloisen rupeaman raskauden.

– Olihan se rankkaa, mutta tämä ala on sellainen. Se voi viedä kaiken, parisuhteesta alkaen, niin on käynyt itsellekin pari kertaa, mies hymähtää.

Yhtäältä hektinen työ ravintola-alalla on siis vaativaa ja verottavaa, mutta toisaalta myös antoisaa.

– Hyvässä työpaikassa siitä duunista tulee perhe. Saman henkiset tyypit tekevät kaikki lujasti töitä, se yhdistää.

Jos alalla haluaa edetä, pitää olla valmis tekemään töitä – ja uhrauksia.

– Paloa pitää olla, jos haluaa tehdä töitä korkealla tasolla. Jokainen voi mennä Rossoon katsomaan valmiit reseptit ja kuvat jotka joku muu on tehnyt, mutta huippuravintoloissa vaaditaan enemmän, Tauri tietää.

Terveys palasi Aurinkorannikolla

Tauri Lõugaksen hyvään vauhtiin päässyt ura näytti jos tyssäävän pahoihin terveysongelmiin vain hieman yli parikymppisenä. Miehen selkä petti, tai kuten hän itse kuvailee ”meni paskaksi”.

– Ensin sinne tuli välilevyn pullistuma, ja myöhemmin selvisi että selässä on myös reuma. Jouduin lopettamaan työt ravintolassa ja olin lopulta pari vuotta sairaslomalla. Reuman takia osittain muutin myös Suomesta pois.

Tuo muutto lämpimään tapahtui tammikuussa 2021. Sairastumisensa jälkeen Tauri oli suorittanut datanomin opinnot, koska ura ravintola-alalla näytti olevan ohi.

– Päätin muuttaa johonkin missä on lämmintä. Hain muutamaan eri paikkaan ja lopulta minulla oli pöydällä työtarjous Maltalta ja Fuengirolasta, hän kertoo.

– Olin käynyt Maltalla ja tuumin, että se on sellainen pikkukivi, jossa aika tulee nopeasti pitkäksi. Niinpä päätin lopulta lähteä Fuengirolaan. Se oli nopea päätös, tulin tänne viikon varoitusajalla Staff Pointin hommiin.

Veri veti takaisin keittiöön

Konttorityöt puhelinlinjan päässä jaksoivat innostaa Tauria puolitoista vuotta. Sitten lämpimässä ilmastossa kohentunut terveys ja kutsumus keittiöhommiin saivat miehen palaamaan patojen ääreen.

– Ei ne konttorihommat lopulta tuntuneet oikein omilta. Niinpä menin Torremolinosiin, Sabores Bistroon töihin. Se tuntui heti enemmän taas omalta jutulta.

Lopulta hän kuitenkin kyllästyi kulkemaan työmatkaa Fuengirolan ja Torremolinosin välillä. Asuntoa hän ei halunnut vaihtaa, joten oli aika alkaa katsella töitä Fuengirolasta.

– Sitten näin kukon ilmoituksen, laiton hakemuksen sisään, pääsin haastatteluun ja tulin valituksi, summaa ravintola Kukon keittiömestari tietään nykyiseen pestiinsä.

Vaikka Tauri kertoo viihtyvänsä työssään hyvin, on kovan työmoraalin miehellä jo toinenkin rauta tulessa.

– Teen parhaillaan Suomeen hotellin johtamisen opintoja, siellä puolella on tällä hetkellä suurin ammatillinen kiinnostukseni.

Mitä tulevaisuus sitten voisi pitää sisällään, kun opinnot on joskus suoritettu?

– No kun opinnot on suoritettu, niin ihan ensimmäiseksi lähden reppureissaamaan joko Aasiaan tai Etelä-Amerikkaan.

– Mutta sitten myöhemmin, joku pieni hotelli hyvällä ravintolalla. Noin 10-20 huoneen hotelli esimerkiksi Kreikassa tai sitten rantabaari jossain Balilla tai vastaavassa, Tauri visioi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *