Fuengirolan bussit menevät jälleen lakkoon

Kuukausia kestäneen lakkoilun jälkeen saavutettu sopu kesti hädin tuskin kuukauden. Perjantaista 4.10. alkaen kuljettajien lakkoilu vaikeuttaa jälleen kaupunkilaisten liikkumista.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
2 min lukuaika

Fuengirolan kaupungin sisäinen bussiliikenne jatkaa vastatuulessa seilaamista. Sen jälkeen kun kaupunkibussien uusi liikennöitsijäyhtiö UTE Urbano de Fuengirola otti liikennöinnin hoidettavakseen kymmenvuotisella sopimuksella, on parranpärinää riittänyt.

Eripuran keskiössä on raha. Vuoden 2023 alusta UTE Urbano de Fuengirola otti palkkalistoilleen osan edellisen liikennöintiyhtiön työntekijöistä ns. vanhoina työntekijöinä, vanhoilla ehdoilla. Uudet työntekijät sen sijaan palkattiin pienemmillä palkoilla ja muutoinkin heikommilla ehdoilla.

Lue myös: Fuengirolan bussilakko venyy ja paukkuu

Tähän epäkohtaan työntelijäpuoli haki oikaisua noin viisi kuukautta kestäneellä lakkoilulla. Elokuun lopussa osapuolet pääsivät vihdoin yhteisymmärrykseen ja lakkoilu loppui 30.8.

Sopimus on, allekirjoitusta ei

Nyt kuljettajien liitto on kuitenkin ilmoittanut työtaistelutoimista, jotka alkavat perjantaina 4. lokakuuta. Tällä kertaa syynä on se, ettei elokuussa syntynyttä sopua ole vieläkään allekirjoitettu.

- Mainos -

Sopimus on siis periaatteessa olemassa, mutta ilman työnantajapuolen allekirjoitusta.

Elokuussa saavutetussa neuvottelutuloksessa sovittiin uudesta työehtosopimuksesta, joka sisältää 12, 5 ja 4 prosentin palkankorotukset tuleville vuosille ja asettaa 40 tunnin työviikon.

Lue myös: Fuengirolan bussilakko päättyi – sopua hierottiin viisi kuukautta

Tämän sopimuksen mukaisesti korotettujen palkkojen olisi pitänyt astua voimaan lokakuun alusta, mutta kuten todettua, sopimusta ei ole vieläkään allekirjoitettu.

Niinpä työntekijäpuoli on julistanut uudet lakot alkaviksi perjantaina 4.10.

Koko liikenne ei pysähdy

Perjantaista alkaen lakon vuoksi jätetään osa vuoroista ajamatta. Lakko ei siis pysäytä bussiliikennettä kokonaan.

Lakkoajat ovat maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 7-11 ja 14-18. tuolloin vuoroja ajetaan selvästi harvennettuina.

Työntekijät aikovat ilmaista tyytymättömyyttään myös mielenilmauksella, joka järjestetään kaupungintalon edustalla.

Protestiin keräännytään tiistaina, 8. lokakuuta. Mielenilmaus kestää puolestapäivästä kahteen.

- Mainos -

Myös feriat kärsivät lakosta

Bussilakon alku osuu lähes samaan aikaan yksien alueen suurimpien juhlien, eli Fuengirolan ferioiden kanssa. Tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ovat liikkeellä ja parkkipaikat kiven alla, joten julkiselle liikenteelle olisi varmasti kysyntää, kun ferioita juhlitaan 6.-12- lokakuuta.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon bussien lakkoilu lisää ruuhkia ja muita ongelmia. Todennäköisesti taksit ja muut vastaavat saavat ainakin ajaa sydämensä kyllyydestä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *