Pikkukylän perheenemäntä Virginia kutsui suomalaiset kotiinsa syömään – näin se sujui

Ana ja Virginia ovat perheenäitejä, jotka kestitsevät suomalaisia uudella elämysretkellä pienessä andalusialaiskylässä Espanjassa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
6 min lukuaika
Tervetuloa! Pienen vuoristokylän aito perheenemäntä Virginia tarjosi suomalaisille lounaan kotonaan Meriaturin uudella Mamas y tapas -elämysretkellä.

Meriatur-matkatoimiston uusi Mamas y tapas -retki vie upeisiin maisemiin Málagan vuorille, Axarquian pikkukyliin Espanjan Andalusiassa. Ensimmäinen erilainen elämysretki tehtiin keskiviikkona (25. syyskuuta), ja mukana oli Fuengirola.fi:n reportterien lisäksi yli 20 innokasta suomalaista.

Kokeneen Tiina Maskosen vetämä päiväretki sujui leppoisasti, vaikka Tiina myönsikin jännittäneensä aamulla.

– Neitsytmatka jännittää aina, Tiina nauroi.

– Mutta aikataulu piti ja käyntikohteet kiinnostivat. Tämä retki on mielestäni ihana: ajomatkat ovat lyhyitä, maisemat hienoja ja kaiken kruunaa andalusialainen aito kotiruoka, jota perheenemännät tarjoavat kotikeittiöistään.

- Mainos -

Myös retkelle osallistujat tykkäsivät kokemastaan.

– Bussimatka oli ihan parasta mennen tullen. Näkee näitä maisemia! Pertti Hermunen kehui.

– Ruokaa oli niin, ettei jaksettu kaikkea syödäkään! Raija Kurki-Sulkala ja Janne Sulkala nauroivat.

Voit katsoa iloisen videokoosteen retkestä tämän artikkelin lopusta.

Churro-kioskilla nautitiin vastapaistetut, lämpimät munkkitangot. Opas Tiina Maskonen nauttii.
Churrojen valmistus kiinnosti retkeläisiä.
Ryhmäkuvassa Miguel ja retken naiset. Taustalla 1460 vuotta vanha oliivipuu.

Miguel nauratti ja churrot maistuivat

Kun Meriaturin retkibussi aamulla yhdeksän jälkeen poimi osallistujia Fuengirolasta ja Benalmádenasta kyytiinsä, Tiina kertoili samalla tutuista rantakaupungeista ja nähtävyyksistä.

Rios-bussiyhtiön tuliterä linja-auto vei retkeläiset 40 minuutissa Colmenarin kylään, missä oli ensimmäinen pysähdys. Siellä odotti myös espanjalainen señor Miguel, joka on Mamas y tapas -retken ideoija ja toimii paikallisoppaana. Huumorintajuinen moottoriturpa viihdytti retkeläisiä ja jakoi paljon mielenkiintoisia tietoja, joita Tiina parhaansa mukaan käänsi suomeksi.

Vilkkaaseen espanjalaiseen tapan Miguel kokosi retken naiset muun muassa yhteiskuvaan ikivanhan, 1460-vuotiaan oliivipuun eteen. Yhdessä pysähdyspaikassa Miguel taas istahti pussauspenkille ja saikin lapinlahtelaisen Alikan suutelemaan poskeaan. Nauru raikui ja retkeläiset nauttivat tunnelmasta Andalusian auringossa.

Colmenarissa suomalaiset saivat herkutella churroilla eli espanjalaisilla, vastapaistetuilla munkkitangoilla, jotka kastetaan paksuun kuumaan suklaaseen tai pyöritellään sokerissa.

Rios-bussiyhtiön tuliterä linja-auto kyyditsi Meriaturin retkeläisiä Araxquian upeissa vuoristokylissä.
Paikallisopas Miguel ja Tiina maistattivat oliiviöljypuristamon omia tuotteita: neljää eri öljyä.
Meriaturin kokenut retkiopas Tiina Maskonen nojasi 1460-vuotiaaseen oliivipuuhun.

- Mainos -

Oliiviöljyn teko kiinnosti retkeläisiä

Oliiviöljypuristamossa oli retken seuraava pysähdys. Tiina ja Miguel esittelivät kolmen kylän yhteisen osuuskunnan tehdasta, jolla on 400 jäsentä. Puristamo tuottaa noin miljoona litraa öljyä vuodessa, mutta viime aikojen kuivuusvuosina määrä on pudonnut puoleen.

Suomalaiset saivat maistella neljää erilaista oliiviöljyä ja monet ostivat puristamon kaupasta pullollisen kotiinsa.

Samalla voi käydä viereisessä kahvilassa nauttimassa Miguelin suosittelema carajillo eli brandylla terästetty parin euron kahvikupponen.

Viimeinen pysähdys oli pikkuruisessa, perinteisen valkoisessa andalusialaiskylässä, missä käytiin  ensin kotiseutumuseossa maistelemassa moscatel-viiniä, manteleita, viikunoita ja herkullista avokado-hunajaa.

Tämän jälkeen koitti koko retkipäivän huipennus: lounas paikallisen perheen kotona.

Retkeläiset saivat maistella andalusialaisia herkkuja pikkukylän kotiseutumuseossa: tarjolla oli mm. viikunoita, manteleita ja moscatel-viiniä.
Lapinlahtelainen Alikka Martiskin pääsi pussamaan paikallisopas-Miguelia. Kyltti seinällä kehottaa suutelemaan tällä penkillä.

Ana-mamma oppi sanomaan kippis

Kylän ehtoisat emännät seisoivat kujalla essut päällään ja odottivat suomalaisia. Tällä ensimmäisellä kerralla emäntinä olivat Ana ja Virginia, jotka molemmat ottivat hoteisiinsa kymmenkunta suomalaista ja kävelyttivät ryhmän kotitaloilleen.

Retken tarjoama mahdollisuus päästä tutustumaan aitoon espanjalaiseen elämänmenoon ja asumiseen on ainutkertainen ja poikkeaa tavallisista historiaretkistä. Meidän ryhmämme asettui Ana-rouvan ruokasaliin, pitkän pöydän äärelle, mihin oli katettu parasta posliinia.

Kodissa sai kierrellä: Anan täysi-ikäisten poikien kuvat koristavat olohuoneen kirjahyllyä, kylpyhuoneessa tuoksuvat kukat.

- Mainos -

Ana hääräsi kodin sydämessä eli keittiössä. Hän toi pöytään ruokajuomia: puna- ja valkoviiniä ja vettä. Olutta ja limsaakin saa.

Oppaat eivät ole lounailla mukana, vaan suomalaiset pääsevät viettämään aidon ruokailuhetken – ja vaikka perheenemäntä puhuu vain espanjaa, elekielellä ja hyvällä tahdolla kommunikointi onnistuu. Iloinen puheensorina täytti salin, ja Ana nosti maljaa suomeksi kippistä toistellen.

Perheenemännät Ana (vas.) ja Virginia ottivat suomalaismatkaajat vastaan ja veivät koteihinsa pienessä Andalusian vuoristokylässä.
Suomalaisretkeilijät istuivat ruokasalissa ja nauttivat aidon kotiruuan andalusialaiseen tapaan. Tunnelma oli katossa.
Ana loihti lounaspöytään salaattia, keittoa, juustoja, leikkeleitä, lihapullia, perunoita, melonia ja perinteisiä pikkuleipiä.

Suomalaiset: ”Palvelu ja ruoka ensiluokkaista”

Ana tarjosi ryhmällemme maistuvan kolmen ruokalajin kotiruoka-aterian. Aluksi tuoretta tomaatti-sipulisalaattia ja tapas-lautasellinen manchego-juustoa ja leikkeleitä sekä vielä lämmintä peruna-nuudelikeittoa. Pääruokana oli lihapullia kastikkeessa ja perunoita. Jälkiruokana mehevää melonia ja paikallisia, herkullisia keksejä. 

Jälkiruokajuomana oli raikas itsetehty snapsisekoitus punaviiniä, anista, sokeria ja kanelia.

Suomalaiset pitivät lounaskokemusta miellyttävänä ja mielenkiintoisena.

– Ruoka oli loistavaa ja rouvan palvelu ensiluokkaista, Pertti Hermunen kiitteli.

Kahden lapsen äiti Ana rakastaa ruuanlaittoa. Kuvassa hän annostelee kotinsa keittiössä maukasta peruna-nuudelikeittoa.
Kippis ja salud! Ana tarjoili lounaan lopuksi itsetekemäänsä juomasekoitusta, jossa punaviiniin antoi lisämakua mm. kaneli ja anis.

Samaa sanoivat Irma ja Hannu Härkönen.

– Ehdottomasti tätä retkeä voi suositella. Tässä saa hipaisun espanjalaiseen arkielämään. Ruoka oli hyvää ja Miguelin jutut hauskoja.

Takaisin Fuengirolassa kokeneen José Antonion kuljettama retkibussi oli viiden jälkeen iltapäivällä.

– Kyllä kannatti lähteä, retkeläiset huudahtivat kuin yhdestä suusta.

Mamas y tapas -retki keskiviikkoisin, varaukset Meriatur.com. Meriatur kuuluu suomalaiseen Centro Finlandian yritysryppääseen yhdessä Fuengirola.fi:n, Radio FugeFM:n, tapahtumaravintola Kukon ja toimistohotelli FuengirolaOfficesin kanssa.

Katso videolta retken tunnelmia ja kuuntele suomalaisretkeläisten mielipiteet.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *