Pähkinät 26/25

Viikon visaiset pureskeltavissa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

1. Mitä tarkoittaa suomen kielen sana potra?

2. Mikä hiihtokeskus toimi Metsoloiden Erkin hiihtokeskuksena suositussa Metsola-sarjassa?

3. Miksi miehen ”pitää” pyytää naisen kättä tämän isältä?

4. Kuinka paljon evankelisluterilainen kirkko keräsi kolehtia vuonna 2023?

- Mainos -

5. Missä kunnassa myytiin eniten alkoholia asukasta kohti vuonna 2023?

6. Kuka oli Suomen nuorin edustaja päättyneissä Pariisin olympialaisissa?

7. Mikä on 2000-luvulla syntyneiden välimerkki henkilötunnuksessa?

8. Mistä roolistaan näyttelijä Toivo ”Topi” Tuomainen muistetaan erityisen hyvin?

9. Missä on maailman pienen vankila?

10. Kuinka paljon roskaa arvioidaan olevan Mount Everestin rinteillä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Reipasta, pontevaa tai tuhtia

- Mainos -

Vasta syntyneitä kuvaillaan usein potraksi. Ehkä juuri sen takia ihmisille on muodostunut mielipide, että potra kuvaisi lihaksikasta. Heille syntyi reipas eli potra poika.

2. Ski Sappee

Sarja kuvasi helsinkiläisten ja kainuulaisten eroja, mutta TV2 sijaitsee Tampereella, minkä takia kuvauspaikkoja etsittiin kaupungin läheisyydestä. Sappee oli vain yksi niistä. Keskuksen esikuvana toimi kuitenkin Paljakan hiihtokeskus. Esimerkiksi kirkko löytyi Sastamalasta ja Kainuu-kyltti oli pystytetty Tampereen läheisyyteen.

3. Kihlauksen merkiksi

Vasta vuoden 1864 jälkeen täysi-ikäinen, 21-vuotias nainen, sai päättää itse avioliitostaan. Siihen asti se oli sulhasen ja naisen naittajan – pääsääntöisesti isän – välinen sopimus kihlauksesta, joka sinetöitiin paiskaamalla kättä. Nykyisin se kuuluu vain hyviin tapoihin.

4. Noin 8,5 miljoonaa euroa

Pandemian aikana kolehtien määrä käväisi alhaisimmillaan vuonna 2020 noin viidessä miljoonassa eurossa, kun se vielä 2018 oli yli kymmenen miljoonaa euroa. Suurin osa kolehdeista maksetaan nykyisin MobilePay-sovelluksen avulla.

5. Utsjoella

- Mainos -

Siellä puhdasta alkoholia myytiin asukasta kohti 38,4 litraa. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että lappilaiset ja saamelaiset joisivat muita enemmän alkoholia. Utsjoki on turistikunta. Monet ovat tottuneet elämään lomalla vähän vapaammin.

6. Heili Sirviö

Sirviö, 13, osallistui rullalautailun park-kisaan. Samalla hänestä tuli Suomen kaikkien aikojen nuorin olympiaedustaja. Hän sijoittui lopulta kilpailussa viidenneksi. Tällä hetkellä Sirviö harjoittelee pääsääntöisesti Yhdysvalloissa, vaikka hänellä on myös Australian passi.

7. Kirjain A

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolme välimerkkiä: +, – ja A. Suurin osa puhuu miinuksesta huolimatta viivasta, joka se ei ole. Henkilötunnuksen kaksi ensimmäistä numero kertovat syntymäpäivän, seuraavat kuukauden ja kaksi viimeistä vuoden. Välimerkin jälkeen tulevat kolme numeroa, joiden avulla saadaan laskutoiminnon ansiosta esille neljäs numero eli tarkistusmerkki.

8. Mustan Pörssin mainoskasvona

Viime vuosituhannella Tuomaisen (1926-2002) kasvot, puku ja sanonta ”pörssiromahdus” tulivat television katselijoille tutuksi. Ennen eläkkeelle lähtöään Tuomaisen rinnalla nähtiin näyttelijä Tuija Piepponen. Piepposkan mukaan Tuomainen oli kansanmies.

9. Sarkin saarella

Englannin ja Ranskan kanaalissa sijaitsevalla Sarkin saarella on kaksi selliä. Asukkaita saarella on 600. Pidätyksiä saarella tapahtuu harvoin, mutta yleensä sellin pahnoille päätyy humalainen riehuja. Jos tuomio kestää yli kaksi päivää, niin vanki siirretään naapurisaarella sijaitsevaan suurempaan rangaistuslaitoikseen.

10. Noin 50 tonnia

Tämän vuoden operaation aikana Nepalin asevoimien sotilaat keräsivät rinteiltä noin 11 tonnia roskaa, neljä ruumista ja yhden luurangon. Siivoustalkoita on järjestetty viiden vuoden ajan. Jätteiden lisäksi vuorella arvioidaan olevan noin 200 ruumista.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *