Pähkinät 25/24

Monenmoista taas kysellään, löytyykö vastauksia?

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika

1. Kuka tunnettu Oscar-näyttelijä menehtyi tällä viikolla (37)?

2. Kuinka pitkän vankeusrangaistuksen suomalaissyntyinen muotikuru Peter Nygård sai Kanadassa seksuaalirikoksista?

3. Kenen maailmankuulun jalkapalloilijan lempinimi on El Pelusa?

4. Mistä maasta venäläisten medioiden mukaan ukrainalaislennokit lähetettiin ”pommittamaan” Murmanskia?

- Mainos -

5. Mitä tarkoittaa suomen kielen sana työlästynyt?

6. Mikä suomalainen elokuva sai ensimmäisenä K18-merkinnän vuonna 1973?

7. Kuka suomalainen valittiin kesällä NBA-joukkue Memphis Grizzliesin valmentajaksi?

8. Miksi Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa pidetään vihkisormusta vasemmassa kädessä?

9. Kuinka paljon Suomen kultavarantojen arvo oli keväällä?

10. Mikä on maailman ainoa höyryllä toimiva jäänmurtoalus?

Vastaukset kuvan jälkeen

1. James Earl Jones

- Mainos -

James Earl Jones on monista elokuvista (mm. Leijonakuningas, Punaisen Lokakuun metsästys, Prinssille morsian) tuttu näyttelijä. Hänet muistetaan myös Star Wars -elokuvien Darth Waderin äänenä. Hän sai Oscarin elämäntyöstään (Honorary Award) elokuvien parissa vuonna 2022.

2. 11 vuotta

Nygård, 63, on istunut tutkintavankeudessa hieman yli neljä vuotta, joten hän voi hakea ehdonalaiseen 27 kuukauden päästä. Toinen vaihtoehto on, että hänet luovutetaan USA:han vastaamaan siellä samankaltaisiin syytteisiin.

3. Diego Armando Maradonan

Diego Armando Maradona (1960-2020) sai jo lapsena lempinimen El Pelusa / Pelusa. Kuten espanjankielisissä maissa on tapana, niin se perustuu ulkonäköön. Maradonan tapauksessa afrokampaukseen. Pelusa on suomeksi nöyhtä. Hänet tunnetaan myös yhdistelmästä D10S, jossa hänen pelinumeronsa 10 korvaa kirjaimet i:nja o:n eli Dios, suomeksi Jumala.

4. Suomesta

Venäläiset mediat kertoivat Venäjän ampuneensa alas kolme ukrainalaislennokkia. Ensin niiden kerrottiin lähteneen matkaan Norjasta ja lopulta ainakin kaksi lennokkia olisi lähetetty ilmaan Ivalon lentokentältä. Ruotsin ilmavoimat kiisti venäläistiedot heti. Venäjän virallinen johto on ollut asiasta hiljaa.

5. Kyllästynyttä

- Mainos -

Fuengirolan.fi-lehden toimituspäällikkö on työlästynyt siihen, että joutuu muistuttamaan Hemia jatkuvasti aikatauluista. Loogisemmalta selitykseltä tuntuisi, että Hemi on työlästynyt eikä ehdi pitämään sen takia kiinni aikatauluista. Eli sana tarkoittaa kyllästynyttä.

6. Sensuela

Ohjaaja Teuvo Tulio palkkasi alaikäisen Marianne Träskmanin (elokuvassa nimellä Marianne Mardi) eroottisen elokuvan pääosan esittäjäksi. Hän kysyi luvan tytön vanhemmilta, koska tytön piti olla filmillä alasti. Toinen suomalaiselokuva, joka sai K18-merkinnän oli Karvat, joka on valittu Suomen surkeimmaksi rainaksi.

7. Tuomas Iisalo

Tuomas Iisalo, 42, on ensimmäinen suomalaissyntyinen NBA-valmentaja maailman kovimmassa koripallosarjassa. Iisalo allekirjoitti kolmen vuoden sopimuksen. Hän toimii Taylor Jenkinsin alaisuudessa seitsemään muun apuvalmentajan kanssa. Hän valmensi viime kaudella Ranskan pääsarjassa.

8. Uskomuksen takia

Suomalaiset uskoivat aikoinaan, että vasemman käden nimettömästä lähtee verisuoni, joka johtaa suoraan sydämeen. 1600-luvulla Ruotsissa – johon Suomi kuului – yleistyi tapa, että mies antaa sormuksen lupaukseksi avioliitosta eli kihlat. Monissa maissa kaksi sormusta on lesken merkki.

9. Yli kolme miljardia euroa

Suomen pankilla on kultavarantoja 49 tonnia, joka on tilavuudeltaan vain noin kaksi ja puoli kuutiota. Kultavarannot on hajautettu ympäri maailman. Eniten kultaa (51%) on säilytyksessä Britanniassa. Suomen pankin holveista löytyy vain neljä prosenttia kultavarannoista.

10. Höyrylaiva s/s Ukkopekka

Muusikko/yrittäjä Pentti-Oskari Kankaan omistama höyrylaiva s/s Ukkopekka laitettiin kesällä myyntiin ja se lopetti toimintansa elokuun lopussa. Viimeinen niitti suomalaisalukselle oli se, kun Turun kaupunki veti lupauksensa laivan satamapaikan Vaakahuoneen myymisestä laivayhtiölle.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *