Mijas Pueblon aasit taas rääkkäyskohun keskellä – kaupunki antoi sääkiellon

Mijas Pueblon aasi- ja hevostakseja ei saa käyttää hellevaroitusten aikaan Espanjan Aurinkorannikolla. Kaupunki joutui puuttumaan asiaan, kun somessa levisi järkyttäväksi luonnehdittu video.

Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Mijas Pueblossa on kymmeniä aaseja, joilla pääsee maksusta ratsastamaan kuuluisan andalusialaiskylän kujilla Espanjan Aurinkorannikolla.

Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolan naapurina sijaitseva Mijasin kaupunki ja sen keskuskylä Mijas Pueblo on myös monen suomalaisen suosima käyntikohde.

Kaunis, valkoinen andalusialaiskylä on tunnettu näköaloistaan, kapeista kukkien koristamista kujistaan, kulttuuri- ja ravintolatarjonnastaan – ja aaseistaan.

Aasirivistö sekä hevoskärryt odottavat matkailijoita kylän keskusaukiolla. Aasi- ja hevostaksit ovat Mijasin ”vakiintunut instituutio” ja kaupunki kertoo rakentaneensa pysäköintialueen 60 aasitaksille ja 8 hevosvaunulle,

Aasit tulivat Mijas Pueblon katukuvaan jo 1960-luvulla. 1960-luvun alussa jotkut maatilojen työntekijät, jotka palasivat kotiinsa aaseillaan, alkoivat houkutella vierailijoita ensin valokuvattaviksi ja myöhemmin lyhyille ajeluille. He huomasivat pian, että näin saadut tipit ylittivät heidän palkkansa.

- Mainos -

Nykyään aasilla ratsastaminen maksaa 15 euroa. Aasin vetämä kärry kahdelle hengelle maksaa 20 euroa.

Eläinten olot ovat kuitenkin herättäneet myös säännöllisesti runsaasti keskustelua.

Lue myös: Mijasin aasinsuojelusuunnitelma ei kelpaa eläinaktivisteille

Aasit Mijas Pueblo
Aasitaksien rivistö odottaa asiakkaita Mijas Pueblossa, Espanjan Aurinkorannikolla.

”Häpeällistä ja sydäntä särkevää eläinten hyväksikäyttöä”

Elokuussa ilmi tuli uusin rääkkäyskohu, kun sosiaalisessa mediassa levitettiin videota, missä aasi väitetysti romahti helteessä. Se oli kuitenkin kiinni sidottu, joten eläin ei voinut mennä makaamaan.

Meta eli Facebook poisti videon sen järkyttävän sisällön vuoksi, mutta monet ehtivät suuttua siitä.

– Ehdottoman häpeällistä ja sydäntä särkevää, muuan aasien oloista huolestunut asukas kirjoitti somessa.

– Kun kysyin omistajalta, miksei hän anna aasilla vettä, hän suuttui minulle, yksi paikalla ollut väitti.

– Tämä on järkyttävää ja räikeää eläinten hyväksikäyttöä turistien silmien edessä.

Mijas Pueblossa on myös mahdollisuus kierrellä kaunista kylää hevosten vetämissä kärryissä.

- Mainos -

Eläintakseja ei saa käyttää kuumimpien säävaroitusten aikaan

Nyt Mijasin kaupunki on reagoinut ja puuttunut asiaan. Kaupunki kertoo antaneensa ”kunnallisen julistuksen”, jonka tavoitteena on suojella sekä ajurien että eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Kyse on sääkiellosta.

Kaupunki määrää nyt, että Espanjan valtion ilmatieteen laitoksen (Aemet) julistamien virallisten oranssien tai punaisten säävaroitusten aikana eläintaksipalvelua ei saa tarjota Mijas Pueblossa.

Kun Aemetin antama säävaroitus on keltainen, taksipalvelu ei ole käytössä klo 14-18 välisenä kuumimpana aikana.

Espanjassa annetaan korkeiden lämpötilojen iskiessä eritasoisia hellevaroituksia: vihreä (verde), keltainen (amarillo), oranssi (naranja) ja punainen (rojo). Ne vaihtelevat eri alueiden mukaan. Aurinkorannikolla vakavin eli punainen (alerta roja) varoitus annetaan yli 42 asteen lämmöstä, oranssi alerta naranja yli 39 asteen lämmöstä ja keltainen alerta amarilla yli 36 asteen lämmöstä.

Lue myös: Kesän toinen lämpöaalto saapuu Aurinkorannikolle – mutta mitä se tarkoittaa?

80 kilon painorajoitus puhututtaa

Paikallinen, eläinten hyvinvoinnista vastaava valtuutettu pitää määräystä tarpeellisena.

– Tilanne, jossa olemme jatkuvien korkeiden lämpötilojen varoitusten kanssa, teki tämän julistuksen erittäin tarpeelliseksi, ja kaupunki on työskennellyt sen parissa jo jonkin aikaa. Terveys on asetettava etusijalle, Marco Cortés totesi.

Lisäksi julistus sisältää joukon Espanjan eläinlääkäriliiton suosituksia, joihin sisältyy muun muassa lepoaikoja, varusteita, talleja ja hoitoa koskevia käytäntöjä.

- Mainos -

Mijas on aiemminkin joutunut vastaamaan eläinten hyvinvointiin liittyviin epäilyihin.

Kaupunki muistuttaa, että ”jo useiden vuosien ajan on toteutettu toimenpiteitä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi ja ylläpitämiseksi”.

”Isot, lihavat turistit istuvat pienten aasien selässä”

Näihin toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa käyttäjien painorajoitus (tällä hetkellä 80 kiloa yksittäisille aaseille), juomapaikkojen asentaminen lepopaikoille ja palvelun käyttöalueille sekä vaatimus säännöllisistä eläinlääkärintarkastuksista, jotta eläinten terveydentila voidaan taata.

Etenkin painorajoituksesta on riittänyt keskustelua.

– Joka kerta kun olen Pueblossa, näen kuinka nämä isot, lihavat turistit istuvat näiden pienten aasien selässä tai kärryissä. Lastissa on taatusti painoa on yli 80 kiloa, yksi aktivisti kommentoi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *