Aurinkorannikon tuttu matkaopas-Tiina paljastaa IS:ssä: Espanjan liikenne, tipit ja siesta yllättävät yhä suomalaiset

20 vuotta Espanjan Aurinkorannikolla asunut ja työskennellyt Tiina Maskonen on Meriatur-matkatoimiston tuttu kasvo.

Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Tiina Maskonen on asunut Espanjan Aurinkorannikolla vuodesta 2004. Fuengirolan suositussa Meriatur-matkatoimistossa hän on työskennellyt vuodesta 2011. Kuvat: Meriatur ja Tiinan albumi.

Tiina Maskonen on Espanjan Aurinkorannikon suosikkiopas, kokenut maailmaa nähnyt matkailualan ammattilainen, joka on asunut Espanjassa jo parinkymmenen vuoden ajan.

Tiina työskentelee Meriatur-matkatoimistossa, joka on Aurinkorannikon ainoa suomalainen matkatoimisto, jo vuodesta 2002. Tiinan hymyilevä hahmo on tuttu niin Meriaturin Fuengirolan-palvelutoimistosta Centro Finlandiassa kuin lukuisilta retkiltäkin.

Matkaoppaana Tiina on työskennellyt 25 vuoden ajan Espanjan kohteiden lisäksi muun muassa Kreikassa ja Karibiallakin. Aurinkorannikolle hän tuli vuonna 2004 Aurinkomatkojen oppaana. Vuodesta 2011 hän on toiminut Meriaturilla asiakaspalvelijana. 

Fuengirola ja Aurinkorannikko ovat aina olleet lähellä naisen sydäntä. Hän kertoo Ilta-Sanomien laajassa haastattelussa, että rakkaus Espanjaan roihahti liekkeihin varhain lapsuudessa: verenperintönä hänen vanhemmiltaan, jotka matkustivat 60-luvulla paljon Espanjassa. 

- Mainos -

Kielenkin Tiina opiskeli jo nuorena neitona.

Fuengirolan yhteisöllisyys ja Suomi-tarjonta positiivista

Ilta-Sanomissa kehutaan Fuengirolan vahvaa Suomi-brändiä, eloisaa kulttuurielämää, lukuisia suomenkielisiä palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Ne alleviivaa Tiinakin.

Matkailuammattilaisen mielestä yhteisöllisyys ja laaja suomenkielinen kulttuuri- ja harrastustarjonta ovat ehdottomasti positiivisia asioita, mutta huomauttaa kolikon kääntöpuolena olevan helposti ”jämähtämisen Suomi-kuplaan.”

– On hassua, miten Aurinkorannikosta puhuttaessa puhutaan aina vain Fuengirolasta. Todellisuudessa kyse on kuitenkin 160 kilometriä pitkästä rannikosta, jonka virallinen keskus on Málaga, Tiina Maskonen huomauttaa IS:ssä.

Tiina kannustaa päiväksi pois Fuengirolasta

Meriaturin retkivalikoima on runsas ja kasvaa koko ajan. Syyskaudella luvassa on runsaasti uutuusretkiä, jotka vievät Andalusian kiehtovien kohteiden lisäksi pitkin Espanjaa ja Eurooppaa, maalla ja merellä.

Muun mussa Fuengirola.fi:n lukijamatkoja ja -risteilyjä on tulossa yleisön pyynnöstä lisää.

Lue myös: Kanarian lukijamatkat vievät lämpöön – tarjolla Ile Vainion konsertti, edulliset lomapaketit ja täysi palvelu

Tiinan yksi suosikki on kuuluisa, huikea Camonito del Reyn patikointireitti, samoin Sevillan ja Córdoban kaltaiset kulttuurikaupungit.

- Mainos -

Perinteisiä possujuhliakin on Fuengirolan suosituimpaan suomalaiseen tapahtumaravintola Kukkoon tulossa Meriaturin retkimuodossa syksyllä, mutta niitä Tiina ei tarvitse olla opastamassa: iloinen juhliminen ja herkuttelu luonnistuvat ilmankin.

– Yritän aina kannustaa ihmisiä lähtemään edes päiväksi pois Fuengirolasta vuoristokyliin tai vaikkapa Málagaan ostosmatkalle, syömään tai museoon. Kun lähtee maaseudulle tai tutkimaan kaupunkien eri kortteleita, aukeaa täysin toinen maailma.

Suojatiellä ei tarvitse Espanjassa pelätä

Tiina Maskonen sanoo 20 vuoden Espanjassa asumisen kokemuksellaan, että on yhä muutama asia, jotka yllättävät suomalaismatkailijat Aurinkorannikolla. Ne ovat liikenne, tippaaminen ja siesta.

Liikenne on ehkä kaaottisen oloista, mutta jalankulkijoita kunnioitetaan ja suojateillä todella annetaan tietä. Se on aina positiivinen yllätys suomalaisille.

– Suomessa vieraillessani meinaan jäädä heti ensimmäisenä päivänä auton alle, Tiina nauraa Ilta-Sanomissa.

Viisi prossaa tippiä riittääTina Maskonen vinkkaa

Tippaaminen eli juomarahan jättäminen on oleellinen osa espanjalaista ravintolakulttuuria. Tiina opastaa, että viisi prosenttiakin on riittävä – mutta mitä tasokkaampi ravintola, sitä enemmän tippiä on syytä jättää.

Myös siesta yllättää, vaikka sitä ei juuri turistialueiden liike-elämässä näekään. Tavallisissa kylissä kaupat ja ruokapaikat sulkevat ovensa iltapäivällä periespanjalaisen siestan ajaksi ja avaavat vasta noin kello 20 maissa. Siksi vaikkapa retket sisämaan kohteisiin kannattaa ajoittaa heti aamupäivälle.

- Mainos -

Fuengirola.fi , Meriatur ja Kukko kuuluvat samaan yritysryppääseen.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Vieläkö se yksi suomalainen asianajaja ajaa siestan poistamista Espanjasta?

    • Hyvä opas (Tina)? Onko tapahtunut ’kehitystä’ parempaan kun taannoin uutisoitiin, ettei espanialaiset tykkää turisteista enää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *