Kun olin pieni, niin kuuntelin tarinoita hölmöläisistä, jotka asuivat Hölmölässä.. Nyt olen aikuinen ja tajuan, että Hölmölä on olemassa. Mitäs sanotte siitä, että Andalusiassa kastellaan Välimerta. Ja se on toden totta.
Kymmenen prosenttia puhdistetusta vedestä päätyy kasteluun tai kotikäyttöön, loput, siis valtaosa lasketaan suoraan Välimereen. Siis merta kastellaan kirjaimellisesti.
Tästä ovat erityisemmin närkästyneet maanviljelijät, jotka tänä vuonna ovat kärsineet suurimmasta kuivuudesta lähes miesmuistiin. Vettä ei riitä viljelijöille, mutta sitä läträtään Välimerelle. Onko siinä järkeä? Ei tietenkään, täällä yritetään paiskia rahaa mango- ja avokadoviljelyksillä, jotka tarvitsevat paljon vettä. Mutta vettä ei ole, vaikka sitä onkin.
Syy on se, että vedenpuhdistuslaitoksilla ei ole putkistoa, jolla kerätä jo puhdistettu vesi varastoihin. Viñuelan vesivarastoissa on vain 17 prosenttia vettä. Entä jos sateita ei tulekaan…
Nyt Andalusia odottaa rahoja Euroopalta, niinhän kävi myös moottoriteiden suhteen 90-luvulla. Nyt on moottoritiet, mutta kuinka käy putkiverkoston?
Mutta ei ainoastaan puhdistettua vettä olla laskettu mereen. Espanja on maksanut sakkoja Euroopalle 22 miljoonaan vuosittain, koskapa 17 kuntaa Andalusiassa ei ole kyennyt puhdistamaan vettään.
Esimerkiksi Nerja, tunnettu turistikaupunki on laskenut kaikki vessojen ja keittiöiden jämät suoraan mereen. Päätös vedenpuhdistamislaitoksesta tehtiin kiireellisenä 1993. Meni lähes kolmekymmentä vuotta. Syksyllä 2021 kokeiltiin laitosta ja hyväksi todettiin.
Toivon mukaan ei enää ensi kesänä nähdä Nerjan paskoja täällä läntisellä Aurinkorannikolla.
Kimmo Sahlman