Wara Manta lakitetaan jälleen vappuaattona

Koska Aurinkorannikolla ani harvoin saadaan räntäsateita, lienee Wapun saapuminen yksi suomalaisimmista kevään merkeistä joita täällä saattaa havaita.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Kuvassa vuoden 2022 Wara Mantan lakituksen tunnelmaa Fuengirolan rantakadulla.

Aivan kuten pohjoisessa, myös Aurinkorannikolla suomalaiseen vappuperinteeseen kuuluu Mantan lakittaminen.

Aurinkorannikolla, ja tarkemmin sanoen Fuengirolassa, Havis Amandan kunnianarvoisan paikan lakitettavana patsaana on saanut rantakadun varrella sijaitseva turistipatsas, Monumento al turista.

Aurinkorannikon suomalaisyhteisön suussa patsas on saanut hellittelynimen Wara Manta, nimenomaan koska patsas toimittaa Havis Amandan virkaa wappuisessa lakitusseremoniassa.

Wara Mantan lakittamisen idea syntyi Aurinkorannikon Stadilaisten keskuudessa, ja sillä on jo yli 10 vuoden perinteet. Ensimmäistä kertaa patsas lakitettiin vuonna 2012, ja perinne on jatkunut siitä asti, vain koronapandemia aiheutti siihen pienen katkon. Tänä vuonna Wara Manta saa lakin jo 11:nnen kerran.

- Mainos -

Stadilaiset lakittavat turistipatsaan tänäkin vuonna vappuaattona 30.4. klo 18:00 alkaen.

Hannu lakittaa ilman tikapuita

Tapahtumasta on muodostunut Aurinkorannikon suomalaisten yhteinen kansanjuhla, joka kerää monisatapäisen yleisön virittäytymään vapun viettoon. Lakituksen jälkeen suomalaisilla on tapana jäädä seurustelemaan rantakadulle, ja siitä mennään erilaisilla kokoonpanoilla syömään ja jatkamaan vapun juhlintaa.

Patsaalla musiikista vastaa Heikki Viinamäki kera Örisevien kuoron. Stadilaiset valitsevat vuosittain keskuudestaan sopivan henkilön suorittamaan itse lakituksen. Tänä vuonna kunnian saa Hannu Karttunen.

Ennakkotiedot kertovat, että Karttunen on kehittänyt uuden tavan lakin nostoon ilman tikapuita. Miten tämä tapahtuu, jää nähtäväksi.

Erityiseksi tämänvuotisen lakituksen tekee se, että alkuperäinen Helsingissä sijaitseva Havis Amanda on kunnostettavana, eikä sitä näin ollen päästä lakittamaan. Eli ainoa paikka nähdä tämä perinne on Fuengirolan Paseolla Espanjan Aurinkorannikolla.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *