Häränmunatomaatti (esp. huevo de toro) on on erityinen tomaattilajike, joka tunnetaan erityisesti Andalusian Guadalhorcen alueella Espanjassa.
Tomaatit ovat isoja ja painavat noin 300–600 grammaa, jotkut jopa yli kilon verran. Ne ovat hyvin lihaisia ja mehukkaita, maultaan voimakkaita ja makeita. Nestettä ja siemeniä on todella vähän tavallisiin tomaatteihin verrattuna.
Kypsä häränmunatomaatti on väriltään vihertävän punainen.
Tomaatti saa kirkkaan punaisen värinsä korkean lykopeenipitoisuuden vuoksi, mikä antaa sille vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia. Huevo de Toro -tomaatti on monilohkoinen, vähäsiemeninen ja sisältää erittäin lihaisan, ei-puisen sydämen, mikä antaa sille suussa täyteläisen ja pehmeän koostumuksen.
Huevo de Toro -tomaattia kasvatetaan erityisesti Guadalhorcen alueella Coínin seudulla, ja se on saatavilla pääasiassa kesäkuukausina. Se vaatii erityiset kasvuolosuhteet, jotka löytyvät tältä alueelta. Vaikka kuivuus on vaikeuttanut tänä vuonna alueen satonäkymiä, tomaattisato on kohtuullisen hyvä ja jäämässä vain 20 prosenttia normaalista.
Häränmunatomaatti on arvostettu jättiherkku ja tärkeä osa alueen gastronomista kulttuuria.
Yleisimmin häränmunaomaatti syödään sellaisenaan, hieman suolalla ja hyvällä oliiviöljyllä maustettuna. Joku ripottelee päälle myös maustepippuria tai tarjoilee mozzarellan kanssa.
Elokiertue nostaa tomaatin tähdeksi Aurinkorannikollakin
Tänäkin vuonna häränmunatomaatit saavat arvoisensa kiertueen. Tomate de Huevo Toro 2024 -tapahtumassa yli 60 ravintolaa Málagan maakunnassa tarjoaa ruokia, joissa käytetään tätä erityistä tomaattilajiketta.
Gastronomoinen, Andalusian ikioma erityistapahtuma on 27.–31. elokuuta.
Se järjestetään 18 kaupungissa pitkin Aurinkorannikkoa ja Málagan maakuntaa. Fuengirolasta mukana on kolme ravintolaa: La Bodeguita Ibérica, Tipi Tapa Restaurant ja Tabanko El Callejón.
Tomate Huevo de Toro -kiertuetta tukevat muun muassa maakuntahallinto ja Andalusian aluehallitus.
Kiertueeseen osallistuvat ravintolat ovat luoneet omia häränmunatomaateista valmistettuja annoksiaan. Tomaatteja tarjoillaan esimerkiksi tomaatti-basilika-hasselpähkinäkastikkeen ja juustolastujen kera, tomaattitartarin muodossa sekä burratan ja pekaanipähkinäpeston kanssa.
Tomaattikiertueen ravintolat Andalusiassa:
Alhaurín de la Torre: Asador Tita Paqui.
Alhaurín el Grande: Casa La Abuel, El Rincón, La Bodeguita.
Almayate: Asador Lo PepeMolina.
Álora: La Garganta, La Taberna del Caminito, Los Caballos.
Antequera: La Fábrica Catering School.
Archidona: Restaurante Arxiduna, Benalmádena, Restaurante Venetiis, Casa Rafael (Papa Erig), Mándala Benalmádena.
Caleta de Vélez: ChinChin Puerto.
Cártama: Gastrobar Los Faroles, Boca a Boca.
Coín: Bohemia, Casa Paco, Coconut Café & Tapas con Arte, El Atún, El Rincón de Julia Jommara Cafetería, Helados El Monaguillo, Marisquería La Jarra.
Fuengirola: La Bodeguita Ibérica, Tipi Tapa Restaurant, Tabanko El Callejón.
Gaucín: Bar El Hacho, Bodeguita Chaparro, La Fructuosa, La Raíz, La Taberna del Zorro Pizzeria Ke Tal.
La Viñuela: B Bou Hotel.
Malaga: Araboka Casa de Vinos y Comidas Araboka Plaza, Asador Ovidio, Bodegas El Pimpi, El Huesca, El Trillo, Entre Varales, Hard Rock Cafe Malaga, La Batea Churrianera, Lo Güeno Mesón, Lo Güeno Strachan, Los Mellizos Soho, Los Patios de Beatas, Mar de Verum, Mesón La Batea, Mimo Vegan, Niña Bonita, Taberna Don Juan, Verum.
Marbella: Helmsman Marbella.
Pizarra: Asador Don Joaquín, Hotel Cortijo del Arte, La Algarbía, La Azotea, La Esquinita.
Valle de Abdalajís: Los Atanores.
Vélez-Málaga: Ménade.