Viimeinen metrotyttö

 

Aurinkorannikon suomalaisille tuttu Sinikka Helena Miettinen (ent. Lehtevä, o.s. Juutinen) menehtyi vaikeiden sairauksien murtamana 30. elokuuta 2023 Helsingissä. Hän oli syntynyt Helsingissä 5.12.1938. Sinikka eli onnellisen elämän, johon mahtui paljon raskaitakin hetkiä.

Sinikka oli sota-ajan lapsi. Äiti ei jaksanut kahden tyttärensä kanssa, ja heitti heidät lastenkotiin, josta rintamalta lomille tullut isä heidät löysi. Pakon edessä tyttäret lähetettiin sotalapsiksi Tukholmaan. Sisko jäi Ruotsiin pysyvästi.

Sinikka palasi rauhan tultua Suomeen, äidinkielensä unohtaneena. Isä oli mennyt uusiin naimisiin, ja näin Sinikka sai kaksi häntä nuorempaa veljeä ja siskon. Aina laulua rakastanut Sinikka löydettiin 17-vuotiaana Toivo Kärjen järjestämässä laulukarsinnassa – oli saatava Metrotytöille vaatimukset täyttävä mezzosopraano, kun vakinainen jäsen Tamara Dernjatin jäi äitiyslomalle. Näin Sinikalle seurasi peräti pari vuotta kestänyt kiertueruletti ympäri maata.

- Mainos -

Metrotyttöjen kiertueiden jälkeen ura jatkui taiteilijanimellä Sinikka Lehtevä. Hän oli solistina Leo Lindblomin, Onni Gideonin, Leo Kähkösen, Linnea Lindblomin Rytmitytöissä sekä Olle ja Lasse Vibergin ja Yrjö Saarnion orkestereissa. Hän myös levytti tiettävästi ainoan dueton Olavi Virran kanssa ja näytteli pieniä rooleja Suomi-Filmeissä.

Sinikka ei hakenut tietoista julkisuutta markkinoimalla itseään sen ajan somessa eli kevyessä lehdistössä. Ammattimuusikot ja suuri tanssiva yleisö tunsivat ja tunnistivat muutenkin suuren lahjakkuuden.

Ensimmäinen avioliitto jäi lyhyeksi, mutta siitä syntyivät rakkaat lapset Päivi ja Markku. Sinikka löysi sitten myös elämäänsä suuren rakkautensa, mainonnan suunnittelija Pertti Miettisen. Puolivuosisatainen yhteinen matka päättyi vasta, kunnes kuolema heidät erotti.

Laulajan ura vaihtui arkiseen elämään ja töihin Suomen Punaisen Ristin veripalvelussa. Sinikalle osui kohtalo, että hän joutui hautaamaan molemmat lapsensa. Markku menehtyi jo parikymppisenä aivoverenvuotoon, Päivi alle viisikymppisenä syöpään.

Eläkepäivillään Miettisen pariskunta hankki talviasunnon Espanjasta Torremolinosista, jossa vietettiin parikymmentä onnellista talvea. Aurinkorannan suomalaistalvikot saivat juhlissaan kuulla Sinikan laulua. Viimeiset vuotensa Sinikka Miettinen kamppaili vaikeiden sairauksien kanssa Suomessa.

Elämäänsä osuneista tragedioista huolimatta Sinikka säilytti valoisuutensa loppuun saakka. Hän sanoi useasti saaneensa elää hyvän ja onnellisen elämän. Sinikkaa jäivät kaipaamaan lesken rinnalla erityisesti tyttärentytär Nicole, sukulaiset sekä laaja ystäväpiiri.

Jukka Halonen
Kirjoittaja on lesken vävy

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...