maanantai, helmi 26, 2024

Verenpaineesta

Kohonnutta verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti terveellisillä elintavoilla. Ne toimivat myös lääkehoidon tukena ja kohonneen verenpaineen ehkäisyssä.

Liikunnan harrastaminen on yksi parhaita tapoja korkean verenpaineen hillitsemisessä ja ehkäisyssä. Liikunta vahvistaa sydäntä. Vahva sydän pumppaa verta tehokkaammin ja vähentää painetta valtimoissa.

Tutkimusten mukaan jo pelkkä 30 minuutin päivittäinen käveleminen auttaa laskemaan verenpainetta. Kaikki tuon lisäksi tehty liikunta auttaa parantamaan verenpainetta entisestään.

Runsaasti liikkuvien verenpaine on alhaisempi kuin vähän liikkuvien. Aktiivisilla ihmisillä on myös pienempi riski sairastua useisiin muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

- Mainos -

Itse stressi voi nostaa verenpainetta, mutta se voi vaikuttaa verenpaineeseen myös laajemmin. Stressaantuneena liikunta saattaa nimittäin jäädä vähemmälle, suolapitoinen pikaruoka saattaa houkutella kotiruokaa enemmän ja alkoholin käyttö voi lisääntyä.

Tutkimusten mukaan stressin aiheuttamaa verenpaineen nousua voi vähentää kaikkein tehokkaimmin kahdella keinolla: kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia ja vähentämällä työtaakkaa.

Myös meditaatio ja hengitysharjoitukset voivat auttaa verenpaineen laskemisessa. Niillä voidaan aktivoida parasympaattista hermostoa, jolloin sydämen syke ja verenpaine laskevat.

Tumma suklaa on täynnä flavonoideja, jotka tekevät hyvää sydämelle ja voivat auttaa laskemaan verenpainetta. Suuri määrä suklaata on tuskin hyväksi kenenkään sydämelle, mutta vähän kerrallaan syötynä se näyttää tutkimusten mukaan olevan hyväksi verenpaineelle.

Kaakaon on todettu vaikuttavan myönteisesti paitsi verenpaineeseen myös kolesteroliin ja insuliiniresistenssiin.

Kalium auttaa pääsemään eroon liiasta natriumista. Kaliumin lisääminen ruokavalioon voikin auttaa verenpaineen laskemisessa.

Hyviä kaliumin lähteitä ovat esimerkiksi vihannekset, hedelmät, marjat, yrtit, tumma suklaa, pavut ja pähkinät.

Kiinanruusu- eli hibiscus-tee alentaa tutkimusten mukaan verenpainetta. Yhdysvaltalaisen Tuftsin yliopiston tutkimuksessa osallistujien verenpaineen yläpaine laski keskimäärin 7 pykälää, kun teetä juotiin kuuden viikon ajan kolmesti päivässä.

- Mainos -

Jotkut yrtit laajentavat verisuonia estämällä asetyylikoliiniesteraasientsyymin toimintaa. Inkivääri, kaneli, meirami ja kurkuma laajentavat verisuonia ja alentavat verenpainetta. Erittäin monet mausteet estävät LDL-kolesterolin hapettumista ja kertymistä verisuoniin ja verisuonten joustavuuden vähenemistä.

Monet mausteyrtit auttavat lievittämään stressiä. Sitruunamelissa ja salvia ovat parhaimpia rentouttajia ja stressin poistajia, jotka helpottavat unensaantia. Sitruunamelissalla voi maustaa sekä makeita että suolaisia ruokia että tuoda raikkautta juomiin. Laventeli rauhoittaa mieltä ja alentaa verenpainetta.

Nokkosen flavonoidit ja kalium lisäävät virtsaneritystä. Samoin voikukan lehdet lisäävät virtsaneritystä ja poistavat verenpainetta kohottavaa natriumia ja kloridia. Niitä on helppo ripotella moniin eri ruokiin. Persilja, liperi ja erittäin monet muut mausteyrtit lisäävät nesteen poistoa, samoin mm. peltokorte, mesiangervo ja koivunlehdet. Viherjauheilla saa lisättyä sekä hyödyllisiä vitamiineja että kivennäisaineita ruokiinsa että sydän- ja verisuonielimensä parempaan kuntoon.

Pähkinöiden hyvät rasvat ja E-vitamiini estävät kolesterolin hapettumista ja kertymistä verisuonten seinämiin. Niiden arginiini suojelee valtimoiden sisäseiniä pitäen ne kimmoisina, jolloin verenpaine alenee. Myös auringonkukan siemenissä on arginiinia. Niitä kannattaa käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Ne sisältävät myös sydäntä ja mieltä rauhoittavaa magnesiumia jonka avulla saa paremman yöunen.

Adaptogeeneja ovat mm. Ashawagandha, brahmi, tulsi ja maca joita usein käytetään superruokina ja ripotellaan ruokien ja smoothien joukkoon. Niiden uskotaan auttavan sopeutumaan paremmin elämän haasteista ja stressitilanteista. Tällaiset kasvit saattavat oikein käytettyinä ehkäistä stressiperäistä verenpaineen kohoamista.

Ubikinoni saattaa auttaa korkeassa verenpaineessa ja painonpudotuksessa ja vähentää stressiä.

On monta juomaa, joita juomalla voi vähentää verenpainetaudin riskejä ja alentaa jo koholla olevaa verenpainetta. Sellaisia juomia ovat esimerkiksi:

-punajuurimehu
-karpalomehu
-tee (vihreä, musta tai jopa tavallinen tee)

- Mainos -

Selleri toimii loistavana apuna korkeaa verenpainetta hoidettaessa. Voit lisätä selleriä salaatteihin tai keittoihin, tai napostella sitä sellaisenaan. Selleri on luonnollinen diureetti, joka auttaa alentamaan verenpainetta.

Valkosipulia ei koskaan voi olla liikaa ruokavaliossa. Valkosipulilla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, ja verenpaineen alentamisen lisäksi se kohentaa muun muassa immuunijärjestelmän toimintaa.

Granaattiomena on yksi maailman antioksidanttipitoisimpia ruoka-aineita. (mm polyfenolisia yhdisteitä). Granaattiomenien sisällyttämisen säännölliseen ruokavalioonsa on havaittu alentavan merkittävästi verenpainetta ja vähentävän jopa kaulavaltimoiden tukkeutumista. Granaattiomenan positiiviset vaikutukset terveyteen ovat muutenkin hyvin laaja-alaiset.

Kohonneen verenpaineen ravitsemushoito tukee lääkehoitoa ja voi lievemmissä tapauksissa riittää ainoaksi hoidoksi. Terveyttä edistävän ruokavalion periaatteet ovat hyödyksi myös verenpaineen hallinnassa ja kohonneen verenpaineen ehkäisyssä. Pöytäsuolan ja alkoholin käytön vähentämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ylipainoisilla ja lihavilla laihduttaminen edesauttaa verenpaineen hallintaa. Ravitsemushoito vaikuttaa edullisesti veren rasva-arvoihin ja sokeriaineenvaihduntaan ja siten vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa.

Rauhallista joulun aikaa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Milloin viimeksi olet hiihtänyt?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...