Blogi

Vastuullista journalismiako?

Suuresti arvostamani emerituspäätoimittaja Jarmo Virmavirta kyseenalaisti tiistaina Facebookissa Yleisradion lähetyksissä näkyvän logon ”Vastuullista journalismia”. Virmavirran mukaan pari viime päivää Ylen lähetyksiä täyttänyt tapaus Louhimies osoittaa nimittäin journalismina kaikkea muuta kuin vastuullisuutta.

Virmavirta menee jopa niin pitkälle, että ehdottaa töitä Julkisen sanan neuvostolle. Heti perään hän kuitenkin rohkenee epäillä, onko sielläkään kaiken kattavaa harkintaa. Sitä rohkenen epäillä itsekin.

Yle on sanan täydessä merkityksessä vetänyt pari päivää hirteen elokuvaohjaaja Aku Louhimiestä. Syyttäjät ovat Virmavirran mukaan saaneet vapaan foorumin ja paljon aikaa, mutta mitään tutkintaa ei julkisuuteen ole tuotu. ”Ei kai siihen kelvollista tahoa ole edes olemassa tällaisessa tapauksessa” kirjoitti Virmavirta.

Sen Virmavirtakin myöntää, että Yle on sentään antanut Louhimiehelle jälkikommentin verran puolustuspuhetta.

Harvasta asiasta olen ollut kenenkään kanssa näin totaalisesti samaa mieltä. Minusta Yle on kansainvälisestä Metoo-kampanjasta voimaantuneena mennyt rimasta yli sen pudottamalla. Ruutuun on marssitettu joukko itkijänaisia, jotka vakuuttavat kokeneensa vääryyttä ja epäasiallista kohtelua.

Kaiken huippu oli jostain mitättömyyksien galleriahaudasta esiin nostettu elokuvaohjaaja Taru Mäkelä, jonka uran ainoana onnistumisena voi pitää yllättäen kansan suosioon noussutta kansankomedia Varastoa. Varasto toi Mäkelälle vuoden 2012 Yleisö-Jussin. Hänen kaksi muuta pitkää elokuvaansa eli Pikkusisar (1999) ja Mieletön elokuu (2013) ovat tuoneet katsomoihin yhteensä vaivaiset 66.365 (38 050+28 315) maksanutta katsojaa.

Vertailukohteeksi voi ottaa Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan, jonka on nähnyt yli miljoona suomalaista. Naisnäyttelijöistä siinä ei liiemmin ollut, kun sodassakaan ei ollut naissotilaita. Ei olisi kovinkaan suuri ihme, mikäli naisnäyttelijöitä suuresti suivisi sekin fakta, että näkyvimpään naisrooliin Louhimies löysi täysin elokuvamaailman ulkopuolelta laulaja Paula Vesalan.

Taru Mäkelälle annan yhden ainoan, ystävällisen neuvon. Opettele itse ohjaamaan kansaa miellyttäviä elokuvia ennen kuin lähdet arvostelemaan kansan rakastamia kollegoita. Uiminen vastavirtaan tuo toki hetken julkisuuden, mutta tosiasiassa sen lämmittävä vaikutus on yhtä lyhyt kuin on pakkasella punttiin lirautetun pissan.

Yleisradio oli kärkihaminoissa julkaisemassa myös viikon todellista limboa eli SDP:n kansanedustajakaksikon Erkki Tuomioja-Sirpa Paatero puolustusministeri Jussi Niinistölle esittämää vaatimusta, jonka mukaan MPK:n eli Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tulisi lopettaa sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus alaikäisille. Ihme, että eivät saman tien kaikessa kirkasotsaisuudessaan ymmärtäneet esittää partioliikkeen lopettamista.

Sen Yle jostain syystä halusi aktiivisesti unohtaa, että se oli itse uutisoinut tammikuun alussa isänmaallisesta Vimpel-harrastekerhosta, joka antaa sotilaallista koulutusta Luoteis-Venäjällä. Veteraanien perustaman ja valtion tukeman Vimpelin antamaan koulutukseen kuuluu myös ampumaharjoittelu neuvostoliittolaisen aseteollisuuden taidonnäytteillä eli Makarov-pistoolilla ja Kalashnikov rynnäkkökiväärillä.

Ikävä sanoa, mutta Yle ei ole muuttunut mihinkään ajasta, jolloin Venäjä oli vielä Neuvostoliitto ja Putin pelkkä tiedustelu-upseeri. Siitä ajasta ei ole muuttunut myöskään kansanedustaja Tuomioja.

Harmi kyllä, että niin sanottua Tiitisen listaa eli isänmaan vihollisten nimilistaa ei saa vieläkään julkaista. Se saattaisi lopullisesti romuttaa Tuomiojan ja samalla koko SDP:n kannatuksen.

Asko Tanhuanpää

 

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa