Vanhalla taistelutantereella

 

Jos Aurinkorannikolla tulee yhtäkkiä ikävä Pohjanmaan lakeuksia, ei välttämättä tarvitse lähteä Suomeen asti. Ensiapua ikävään saa jotakuinkin keskeltä Espanjaa, La Manchan tasangoilta. Aivan yhtä tasaista siellä ei ole, mutta Aurinkorannikkoon verrattuna hyvinkin sileää.

En tiedä onko La Manchan historiassa yhtä paljon helapäiden helskettä kuin pohjoisen lakialla, mutta yksi teräaseen heiluttelija on kyllä sitäkin kuuluisampi. Yksi Espanjan merkittävimmistä kirjailijoista, Miguel de Cervantes sijoitti ’neuvokkaan ritari don Quijote Manchalaisen’, eli lyhyemmin don Quijoten, kuvitteelliset seikkailut näihin maisemiin.

Consuegran upea tuulimyllyrivistö vie ajatukset automaattisesti menneisiin aikoihin.

Don Quijoten mainitseminen nostanee useimmilla pintaan kaksi mielikuvaa: nimitys ’surullisen hahmon ritari’ eli ’caballero de la triste figura, jonka don Quijoten uskollinen palvelija Sancho Panza isännälleen antoi. Ja toinen on tietysti kuuluisa, joskin lyhyeksi jäänyt, taistelu tuulimyllyjä vastaan.

- Mainos -

Myllyt edelleen paikoillaan

Cervantes julkaisi don Quijoten seikkailujen ensimmäisen osan vuonna 1605 (toinen osa 1615). Tuohon aikaan tuulimyllyt olivat alueella melkoinen uutuus, sillä ensimmäiset La Manchan myllyistä rakennettiin 1570-luvulla. Keskellä kuivaa tasankoa oli varsin rajallisesti vesivoimaa tarjolla, joten tuulivoima osoittautui oivalliseksi keinoksi jyvien jauhamiseen.

Näissäkin myllyissä jauhettiin viljaa jo 1500-luvulla.

Cervantes ei nimeä tarkkaan, minkä kylän tuulimyllyjen kimppuun ritarikertomusten sekoittama don Quijote hyökkäsi. Niinpä tuota kunniaa ovat itselleen havitelleet useammatkin paikat. Kävimme yhdessä vahvimmista ehdokkaista, Consuegrassa katsomassa mitä taistelun voittaneille tyylimyllyille kuuluu nykyään.

Lähes kaikilla myllyillä on myös nimi. Tässä on chispas, ”kipinät”.

Ja siellähän ne edelleen paikallaan olivat. Enimmäkseen hyväkuntoisia, eläköityneitä myllyjä. Joihinkin pääsi sisään, olipa yhteen tehty pienimuotoinen museokin, joka esitteli myllyjen taannoista toimintaa. Yhdessä myllyistä toimii kahvila, ja parissa myydään pikkupurtavaa, matkamuistoja sekä tuulimyllyjen ohella alueen toista ylpeydenaihetta: Manchego-juustoa.

Osassa myllyistä pääsee vielä tutustumaan vanhoihin mekanismeihin.

Tuulimyllyjen ohella Consuegrassa kannattaa käydä myös vanhan linnan, Castillo de Consuegran vuoksi. Aivan tuulimyllyjen vieressä seisova, noin tuhat vuotta vanha linna on maurilaista perua. Sitä on kuitenkin aikojen saatossa muokattu niin paljon, että nykyisessä, osittain restauroidussa muodossaan se on varsin omaperäinen ja ehdottomasti viiden euron pääsymaksun arvoinen kohde.

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista