Valoisaa joulua!

Jouluvalot tuovat lohtua loppuvuoden pimeyteen. Entistä komeammat joulukadut ja kodin sähkökynttilät tuovat valoa ihmisten maailmantilanteen luomaa synkeyttä täynnä olevaan pääkoppaan. Väliaikaista kaikki on vaan sanoisinko, no hyvä näinkin.

Plussaa on talvipäivän seisauksen ohittaminen, jolloin tapanina hullukin jo huomaa päivän pidentyneen. Kansalaiset saavat valtioltakin lahjan tänä jouluna, sähköä lahjasäkkiin. Kun ei vaan kävisi niin kuin hölmöläistarinassa, jossa valoa vietiin säkillä taloon, johon oli unohdettu tehdä ikkunat. Perusasiat kun on pielessä, ei sitä lahjoilla korjata.

Sähköenergiaa kuluu valtavat määrät vaikka kodin laitteet ja valaistus vievät vain murto osan entisestä. Entinen 60 watin hehkulamppu korvataan nyt ledillä, jonka teho on 5-7 wattia, kymmenen kertaa vähemmän. Kodinkoneetkin kuluttavat paljon vähemmän kuin ennen. Missä vika? Liikaa laitteita ja liian isot asunnot, oletan. Ilmeisesti me yksityiset teemme tiliä muualle?

- Mainos -

Silloin joskus ennenvanhaan lämpöä tuli jo ihmisistä pieniin kämppiin. Ihminen tuottaa 100 wattia lämpöä, viisi henkilöä jo 500 wattia. Silloin oli perheet suuria. Flunssa-aikana kuumepotilaita kuskattiin Laihialla huoneesta toiseen paidattomana ja villasukat oli kova juttu.

Iso juttu olisi tiputtaa asuntojen lämpötiloja muutamalla asteella ja kehittää kotiin tunnin jumppaohjelma, eikä sitä nyt tarvitse kekkuloida puoli alasti kotosallakaan.

Hyvää ja liikunnallista joulua, uudesta vuodesta puhumattakaan.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Vesa Uusi-Kilponen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...