Vaalikuumetta

Alkava kevät näyttää poliittisesti aktiiviselta ajalta. Suomessa pidetään ainakin kahdet vaalit, ensin valitaan kansanedustajat ja vähän myöhemmin europarlamentaarikot. Myös Espanjassa tilanne näyttää siltä, että vielä keväällä parlamentti valitaan uudestaan. Parhaassa tapauksessa Espanjan vaalit osuvat samalle päivälle Suomen eduskuntavaalien kanssa.

Vaalit sähköistävät aina poliittista keskustelua. Suomen eduskuntavaalien pääteema on vaihtunut jo moneen otteeseen. Koulutus-, ilmasto-, ay- ja maahanmuuttovaalit ovat viime viikkoina muuttuneet vanhustenhoitovaaleiksi. Mikä onkaan lopullinen pääteema varsinaisissa vaalikeskusteluissa, se selviää seuraavan kahden kuukauden aikana.

EU-vaalien teemoista ei vielä ole juuri mitään hajua. Tämän lehden keskiaukeamalla EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen spekuloi äärinationalististen suuntausten nousulla. Hänen mukaansa uusimpien mielipidemittausten mukaan ääriliikkeet olisivat saamassa 155 paikkaa 705 paikkaisesta parlamentista. Vaikkei tuolla määrällä vielä päätöksiä saa jyrättyä läpi, toteutuessaan vaalitulos olisi historiallinen. Se tarkoittaisi, että yli viidennes EU-parlamentin jäsenistä vastustaisi syvenevää integraatiota Euroopassa.

Mielipidemittaukset eivät ole koskaan vaalitulos. Aika hyvin ne kuitenkin kertovat ajatusten suunnasta. Fuengirola.fi nettisivulla on järjestetty noin kerran kuussa vapaa puoluekannatuskysely. Sen tulokset eivät missään tapauksessa ole tieteellisesti valideja, eikä kannatuslukuja kannata tuijottaa totuuksina. Kannatusten kehityskaaret ovat tässäkin kyselyssä suuntaa antavia. Nationalistiset näkemykset saavat kyselyssä yllättävän suuren suosion, helmikuun kyselyssä Perussuomalaiset oli noussut ylivoimaiseen johtoon.

- Mainos -

Vaaleihin on vielä aikaa. Jännitettävää riittää ja lopputuloksien analysointi on myöhemmin keväällä mielenkiintoista puuhaa.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista