Uutta tutkimustietoa D-vitamiinista

Useamman kerran päivässä minulta kysytään, että tarvitseeko muka Espanjassa käyttää D-vitamiinia ? Vastaukseni on ” kyllä olisi hyvä käyttää” kuten alla olevasta suomalaistutkimuksesta käy ilmi yksi erittäin pätevä syy.

Tutkimus: Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä on vähemmän melanoomaa.

Säännöllisesti D- vitamiinivalmistetta käyttävillä havaittiin tuoreessa tutkimuksessa vähemmän melanoomatapauksia kuin niillä, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinia, Itä-Suomen yliopisto tiedotti torstaina.

Yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) toteuttamaan tutkimukseen osallistui noin 500 Kysin ihotautien poliklinikan aikuispotilasta, joilla oli todettu kohonnut riski sairastua ihosyöpään. Melanooma on yksi ihosyövän muoto.

- Mainos -

Tutkimuksessa potilaat luokiteltiin kolmeen ryhmään heidän arvioidun ihosyöpäriskinsä perusteella. Lisäksi heidät jaettiin kolmeen ryhmään D-vitamiinivalmisteiden käytön perusteella.

Tutkimuksessa havaittiin, että säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä potilailla oli merkittävästi vähemmän melanoomatapauksia kuin niillä, jotka käyttivät D-vitamiinia harvemmin tai eivät lainkaan. Melanooman riski oli säännöllisen käytön ryhmässä laskenut alle puoleen.
*
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sen vuoksi vitamiinivalmistetta ei kannata ottaa tyhjään mahaan, vaan mieluummin ruoan yhteydessä, jotta se imeytyy elimistöön paremmin.

Jos D-vitamiinin saa ruoasta tai ravintolisästä, sen imeytyminen tapahtuu suolistossa. Mahalaukusta eteenpäin lähtiessään ruoassa tai vitamiinivalmisteessa oleva D-vitamiini imeytyy heti ohutsuolen alkuosassa. Vitamiinin imeytymiseen vaikuttavat

-vatsahapot
-haimaneste
-maksan tuottama sappineste
-suolenseinämän eheys

Jotkin maksasairaudet voivat heikentää D-vitamiinin imeytymistä, sillä sappea erittyy normaalia vähemmän tai D-vitamiinin aineenvaihdunnalle välttämättömiä vaiheita ei tapahdu.

Myös ylipaino vaikuttaa D-vitamiinin tarpeeseen, sillä D-vitamiini varastoituu kehon rasvakudokseen eikä ole näin elimistön käytettävissä.

D-vitamiiniin imeytymistä estävät myös tietyt sairaudet ja lääkkeet:

-keliakia
-Crohnin tauti
-kolesterolin imeytymistä estävät lääkkeet

- Mainos -

Näkemys sopivasta vitamiinisuosituksesta kuitenkin vaihtelee. Joidenkin tutkijoiden mukaan tarve on selvästi suurempi.

Lisäksi asiaa mutkistaa, että joidenkin tutkimusten mukaan tarve on yksilökohtainen D-vitamiinin vaihtelevan imeytymisen vuoksi. Syynä on se, että D-vitamiinivaste riippuu henkilöstä ja vasta yksilöllisen D-vitamiinivasteen perusteella voidaan arvioida sopivin D-vitamiinilisän määrä.

Tutkimuksessa arvioitiin, että noin yhdellä neljästä vaste on matala. Näillä henkilöillä D-vitamiinin tavoitetaso kannattaa asettaa korkealle ja mitoittaa vitamiinilisä sen mukaisesti, jotta D-vitamiinin terveyshyödyt toteutuvat.

D-vitamiinin turvallisen päiväsaannin ylärajaksi on määritelty 100 mikrogrammaa.

auringon hyödyntäminen D-vitamiinin tuotannossa heikkenee iän myötä. D3-vitamiinin tuotanto iholta on 70-vuotiaalla enää vain noin 30 prosenttia siitä määrästä, joka nuoren henkilön elimistössä tapahtuu.

Ikä edistää useilla myös luuston haurastumista. Siksi on tärkeää huolehtia säännöllisestä D-vitamiinilisästä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...