– Väkivaltaiset ryöstöt puhuttavat ajoittain Espanjan medioissa. Aurinkorannikko ei niiden suhteen ole valitettavasti immuunia aluetta, vaikka lähiöt ja alueet voivat näyttääkin paikoin todella hienoilta rikkaiden alueilta. Tämän ilmiön suhteen Marbella on mielenkiintoinen, sillä alue on Aurinkorannikon kallein ja vetää puoleensa useimmiten varakkaampaa väkeä. Tällä hetkellä alueen mediaa puhuttaa Marbellassa tapahtunut väkivaltainen ryöstö, jossa 50-vuotias nainen ryöstettiin bussipysäkillä ja hänen olkapäänsä vammaantui pahoin. Hän odottaa tällä hetkellä leikkausta. Ryöstösaaliin suuruus oli 15 euroa.
Kommentti: Ylläoleva uutinen on valittu muistuttamaan suomalaisia siitä, etteivät varakkaiden alueet ole välttämättä sen turvallisempia kuin normaalien kadunkulkijoiden alueetkaan. Toinen merkittävä seikka on, että ryöstäjät valitsevat ajoittain kohteekseen rikkaiden sijasta myös täysin normaaleja ja jopa köyhänkin oloisia ihmisiä, eikä mahdollisen ryöstösaaliin suuruudella ole välttämättä merkitystä. Vaikka ryöstäjät rikkovatkin lakia ja totta kai tekevät väärin, lienee joskus syytä pohtia myös niitä yhteiskunnallisia ilmiöitä, jotka ajavat ihmiset ryöstämään toisiaan…
– Espanjan media on innostunut Fernando Alonson mahdollisesta paluusta formuloihin. Huhujen mukaan Alonso tulee näyttämään itseään seuraavaan F-1 kisaan ja ottanee varmasti tapansa mukaan kantaa tämän hetken formulasarjan tilanteeseen.
– Eräiden tilastojen mukaan Espanjan viisi suurinta futissarjaa käyttivät kesällä pelaajahankintoihin ja erilaisiin siirtomaksuihin noin 5,5 miljardia euroa.
Kommentti: Verrokkina todettakoon, että esimerkiksi Suomen futisliigan Helsinkiläisjoukkueiden HJK:n ja HIFK:n yhteenlaskettu budjetti kaudelle 2019 on alle 2 miljoonaa euroa…
– Marbellassa riidellään kuntapoliitikkojen toimesta opetuskäyttöön soveltuvista luokkahuoneista ja niiden hankkimisesta. Pormestari on alkanut myös kiinnostua, koska asia voi vaikuttaa äänestystuloksiin.
Kommentti: Kaikki kunnia Espanjalaiselle kulttuurille, mutta ajoittain tuntuu siltä etteivät koululaitoksen asiat kiinnosta juurikaan päättäjiä, jollei asia saa paljon julkisuutta. Espanjalaisessa ajattelussa ei ehkä myöskään ymmärretä koulua samanlaiseksi ”henkisen pääoman kasvattajaksi” kuin Suomessa. Tämän vuoksi joillakin suomalaisilla voi olla ajoittain vaikeaa ymmärtää paikallista koulukulttuuria ja siihen liittyviä asiakokonaisuuksia.
Lähteet:
Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es, Ampparit.com
Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.
Teksti: M. Aaltonen
Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.