Pirskahtelevat, eksoottiset juomasekoitukset kuuluvat kesään niin Espanjassa kuin mikseipä Suomessakin. Nyt unohdetaan kuitenkin lonkerot ja nautitaan trooppisia juomaherkkuja.
Esittelemme kolme tuttua kesäjuomaa ja niiden helpot reseptit, joiden avulla valmistat kielen vievät makuelämykset kotona vaivattomasti ja edullisesti.
Sangria on turistien tykkäämä espanjalaisklassikko, mutta kun espanjalainen tilaa rantabaarista kesäjuoman, hän useimmiten valitsee kevyemmän tinto de verano -suosikkisekoituksen.
Tuhdimpaa tavaraa on piña colada -cocktail ja vaikka se ei alunperin Espanjasta olekaan, kookoksen ja ananaksen makuja tarjoileva eliksiiri on Aurinkorannikon baarienkin kesäsuosikki. Kokeile myös alkoholitonta piña colada -smoothieta!
Kippis kesälle – ¡salud por el verano!
Piña coladan tarina alkaa Puerto Ricosta
Piña colada on vuonna 1954 Puerto Ricon saarella Karibialla syntynyt ikoninen cocktail. Sen takana on yksi mies: Ramón ”Monchito” Marrero. Marrero työskenteli tuolloin baarimestarina arvostetussa Caribe Hilton -hotellissa San Juanissa. Hänelle annettiin tehtäväksi kehittää uusi, hotellin arvoinen erikoiscocktail.
Marrero käytti kuukausia täydellisen reseptin hiomiseen. Lopputulos – trooppisten makujen harmoninen yhdistelmä – sai asiakkaat haltioihinsa, ja piña colada levisi nopeasti Karibialta maailman rantabaareihin ja lomakeitaille.
Vuonna 1978 Puerto Ricon hallitus julisti piña coladan virallisesti maan kansallisjuomaksi – ja syystä.
Tässä klassinen piña colada ja sen alkuperäinen resepti Monchitolta.
Ainekset:
- 6 cl valkoista rommia
- 3 cl kookoskermaa (esim. Coco Lopez)
- 3 cl kuohukermaa
- 18 cl tuoretta ananasmehua
- 1,2 dl murskattua jäätä
- Koristeeksi ananaspala ja cocktail-kirsikka

Valmistus:
- Lisää rommi, kookoskerma, kuohukerma ja ananasmehu blenderiin.
- Lisää murskattu jää ja sekoita, kunnes juoma on sileä ja vaahtomainen.
- Kaada kylmään lasiin.
- Viimeistele ananaspalalla ja cocktail-kirsikalla.
HUOM! Voit myös jäädyttää ananaksen pakastimessa ensin, jolloin jäitä ei tarvita.
Alkoholiton piña colada -smoothie
Piña colada -smoothie on helppo valmistaa ja tarjoaa terveellisen vaihtoehdon ilman lisättyä sokeria ja alkoholia perinteiselle cocktailille. Voit nauttia sen aamu- tai iltapäivän virkistyksenä, tai tarjota sen vieraille kesäjuhlissa.
Ainekset:
- 2 dl pakastettuja ananaspaloja
- 1 kypsä banaani
- 1 dl kookosmaitoa
- 1 dl kreikkalaista jogurttia (tai kasvipohjaista vaihtoehtoa)
- 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia (valinnainen)
- 1 dl jääpaloja
Valmistus:
- Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen.
- Sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi.
- Kaada lasiin ja koristele halutessasi ananaspalalla tai kookoshiutaleilla.
- Nauti heti!
Vinkkejä muunnelmiin:
- Proteiinipitoinen versio: Lisää joukkoon 1 mitta vaniljanmakuista proteiinijauhetta
- Vegaani-vaihtoehto: Käytä kasvipohjaista jogurttia ja makeuta agavesiirapilla.
- Vihreä smoothie: Lisää kourallinen tuoretta pinaattia saadaksesi lisää ravinteita.
- Makeampi maku: Käytä kookoskermaa kookosmaidon sijaan ja lisää hieman enemmän hunajaa.

Tinto de verano on kevyt suosikki
Tinto de verano (kesäpunaviini) on espanjalainen kesäjuoma, joka koostuu punaviinistä ja sitruuna- tai sitruunalimonaadista. Se on suosittu vaihtoehto sangrialle, koska se on helpompi valmistaa ja sisältää vähemmän alkoholia. Juoma tarjoillaan yleensä jäiden kanssa ja koristellaan sitruuna- tai appelsiiniviipaleilla.
Tinto de verano on erityisen suosittu Espanjan eteläosissa, kuten Andalusiassa, ja sitä nautitaan usein lämpiminä kuukausina. Juoma on helppo valmistaa kotona ja sopii erinomaisesti rentoihin kesäpäiviin.
Juoma syntyi 1900-luvun alkupuolella Espanjassa – todennäköisesti Andalusiassa – tarpeesta luoda kevyempi, viileämpi ja helpommin nautittava vaihtoehto tavalliselle punaviinille kesähelteillä. Juoma perustuu yksinkertaiseen seokseen: punaviiniä ja sitruunalimonaadia tai kivennäisvettä jäiden kanssa.
1950-luvulla Espanjassa lanseerattiin suosittu limonadimerkki La Casera, jonka maku sopi erinomaisesti tinto de veranoon. Tästä lähtien La Casera -limonadi ja punaviini muodostivat lähes ”virallisen reseptin”.
Tinto de veranoa pidetään ”sangrian arkipäiväisenä pikkusisarena”. Tinto de verano on edelleen erittäin suosittu, ja sitä myydään myös valmiina tölkeissä ja pulloissa Espanjan kaupoissa. Espanjalaiset juovat sitä usein kotona, rannoilla, terasseilla ja juhannuksena.
Ainekset:
- Punaviini (esimerkiksi espanjalainen garnacha tai tempranillo)
- Sitruunalimonaadi (kuten La Casera, Fanta Limón, Sprite tai 7Up)
- Jääkuutioita
- (Valinnainen) sitruuna- tai appelsiiniviipale koristeluun
Valmistus:
- Täytä lasi jääkuutioilla.
- Lisää yhtä paljon punaviiniä ja sitruunalimonaadia.
- Sekoita varovasti.
- Koristele sitruuna- tai appelsiiniviipaleella.

Sangria on espanjalainen klassikko
Sangria on espanjalainen hedelmäinen viinijuoma, joka valmistetaan yleensä punaviinistä, tuoreista hedelmistä, makeutusaineista ja joskus alkoholilisäyksestä kuten brandystä tai likööristä.
Sangria tulee sanasta sangre, joka tarkoittaa verta, viitaten juoman tummaan punertavaan väriin.
Sangrialla on pitkä historia, joka juontaa juurensa Espanjaan ja Portugaliin, mutta sen alkuperä ulottuu mahdollisesti roomalaiseen aikaan. Jo roomalaiset (n. 200 eaa.) sekoittivat viiniä veteen ja maustoivat sitä yrtteillä, hunajalla ja hedelmillä – tämä paransi veden makua ja vähensi bakteerien riskiä. Tätä käytäntöä voidaan pitää sangrian varhaisena esiasteena.
Nykyisen kaltaisena hedelmäviinijuomana sangria yleistyi 1800-luvun Espanjassa ja Portugalissa, erityisesti maaseudulla, missä viiniä, hedelmiä ja muita aineksia oli helposti saatavilla.
Sangria tuli tunnetuksi kansainvälisesti 1964 New Yorkin maailmannäyttelyssä, missä Espanjan paviljonki tarjosi sitä vieraille. Nykyään sangria on yksi Espanjan tunnetuimmista vientituotteista juomakulttuurin saralla.
Vuonna 2014 EU sääti, että ”sangria”-nimikettä saa käyttää vain Espanjassa ja Portugalissa valmistettuihin tuotteisiin. Muualla valmistetut vastaavat juomat on nimettävä toisin.
Ainekset (n. 1,5 litraa sangriaa):
- 1 pullo punaviiniä (esim. espanjalainen tempranillo tai garnacha)
- 1 appelsiini (viipaloituna)
- 1 sitruuna (viipaloituna)
- 1 omena tai persikka (kuutioituna)
- 2 rkl sokeria (tai maun mukaan)
- 1 dl brandyä (tai Cointreau / rommi, valinnainen)
- 3 dl appelsiinimehua (tuorepuristettu paras)
- 3 dl kivennäisvettä, Spriteä tai sitruunalimonaadia
- Jääpaloja

Valmistus:
- Leikkaa hedelmät viipaleiksi tai kuutioiksi ja laita ne suureen kannuun tai kulhoon.
- Lisää sokeri ja sekoita hyvin, jotta se imeytyy hedelmiin.
- Kaada viini ja brandy hedelmien päälle ja sekoita.
- Lisää appelsiinimehu ja sekoita uudelleen.
- Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2–4 tuntia (tai yön yli, jotta maut sekoittuvat).
- Lisää kivennäisvesi tai limonaadi juuri ennen tarjoilua – näin sangria pysyy kuohkeana.
- Tarjoile runsaalla jäällä ja koristele halutessasi appelsiinin tai sitruunan viipaleilla.
Vinkkejä:
- Voit käyttää valkoviiniä → syntyy sangría blanca.
- Lisää kanelitanko tuomaan mausteisuutta.
- Käytä makeutta säätämään joko hunajaa, agavesiirappia tai vähemmän sokeria – oman maun mukaan
Tarjoilu:
Sangria tarjoillaan suurista kannuista jäiden ja hedelmäpalojen kera. Se on suosittu etenkin juhlissa ja lämpiminä päivinä, ja sitä voi tehdä myös valkoviinistä (sangría blanca) tai jopa kuohuviinistä.