Anne Österlundin elämä on ollut täynnä nopeita käänteitä. Viimeisin niistä toteutui keväällä, kun hän varsin nopean harkinnan jälkeen osti osuuden Vélez-Málagassa toimivasta majatalosta ja aloitti hommat lapsuuden ystäviensä kanssa.
-Tällaisesta olen aina unelmoinut. Mahdollisuus tuli yllättäen vastaan, kun tuttavapariskunta illallisen päätteeksi kysäisi, haluaisinko ostaa osuuden majataloon. Kovin pitkään en asiaa miettinyt, tuntui siltä, että taas kohtalo on järjestänyt elämääni uuden käänteen, Österlund kertoo.
Majatalo on nimeltään Finca la Loma, vanha maatila, joka on uusittu ja remontoitu täysin. Se sijaitsee Málagan koillispuolella upealla kukkulalla. Näkymät ovat upeat. Vuokrattavia huoneita on seitsemän ja petipaikkoja löytyy 19:lle henkilölle. Lisäksi tiloissa on kaksi asuntoa, joissa toisessa asuu Österlund ja toisessa majatalon enemmistöosakkaat Jaana ja Petri Haakana.
Österlund ja Haakanat pyörittävät Finca la Lomaa yhteistoimin. Majatalosta löytyy asiakkaiden käyttöön tarkoitetut keittiö, olohuone, uima-allas ja grillausalue.
Henkilökohtaista palvelua
-Meillä asiakaspalvelu on hyvin henkilökohtaista. Asiakkaan niin halutessa lähdemme viemään heitä retkille lähiseuduille tai viemme vaikka illalla ravintolaan lähikyliin. Toisaalta asiakkaat voivat olla rauhoittumassa ihan omissa oloissaankin, mikäli he niin haluavat.
Majatalo Espanjassa on haave, joka Österlundilla on muhinut mielensopukoissa jo pitkään.
-En ole ehkä osannut itselleni sanoittaa tarkasti mitä haluan tehdä viimeisinä työvuosinani ennen eläköitymistä. Tässä majatalohommassa ajatukset jotenkin kiteytyvät. Saan toimia ihmisten kanssa ihanassa ympäristössä ja saan päättää ihan itse kuinka paljon stressaan ja kuinka paljon haalin itselleni töitä.
Mihinkään tehomarkkinointiin Österlund ei Finca la Loman kanssa halua lähteä. Suunnitelmissa ei ole kehittää applikaatiota tai muita ultramoderneja varausjärjestelmiä.
-Suusta suuhun kulkeva sana on parasta markkinointia. Toki meillä on Facebook ja Instagram -sivut, mutta ajatukseni ei todellakaan ole kytätä minuuttiaikataululla varauksia. Kaikessa rauhassa ihmiset soittavat tai lähettävät viestejä varatakseen meiltä yösijan tai vaikka juhlaviikonlopun.
Finca la Loma soveltuu hyvin rauhalliseen lomailuun, mutta se on myös erinomainen paikka järjestää synttäreitä, pieniä häitä tai muita juhlia.
-Meiltä löytyy osaamista juhlien järjestämiseen ja myös tarjoilujen valmistamiseen, esille panoon ja tarjoiluun.
Sattuma toi Espanjaan
Ensimmäinen kokemus Österlundilla on Espanjasta jo 18-vuotiaana. Silloin hän lähti neljäksi kuukaudeksi lastenhoitajaksi Gran Canarialle Playa del Inglesiin.
-Ihastuin jo tuolloin espanjalaiseen ilmapiiriin ja elämäntapaan. Kieltäkin tuolloin aloin opettelemaan, minulla oli selkeä tavoite oppia kymmenen uutta sanaa päivässä.
Seuraavaan pidempiaikaiseen Espanjan visiittiin menikin sitten jokunen vuosikymmen. Vuonna 2018 oli seuraavan Espanjan muuton aika. Etelän lämpöön hänet lennätti sattuma, kuten hänen elämänsä käänteissä muutenkin on ollut tapana.
-Jäin hieman tyhjän päälle silloisista töistäni. Sanoin tuttavalleni tv-tuottaja Jaana Besmondille, että ei mitään hätää, lennähdän vaikka Málagaan. Jaana sanoi tuntevansa alueelta yhden ravintoloitsijan, jonka kanssa juuri oli sovittu yhden tv-tuotannon cateringista. Jaana soitti Kukkoon ja lyhyen puhelinkeskustelun jälkeen oli sovittu, että aloitan hommat kahden viikon päästä.
Kuin ihmeen kaupalla Österlund sai Vihdissä sijainneen omakotitalonsa vuokrattua heti, joten kaikki oli valmista Espanjaan lähtöön.
-Viihdyin niin hyvin, että päätin seuraavana kesänä muuttaa pysyvästi Espanjaan ja myydä taloni jos se menisi kaupaksi. Jälleen kerran asiat järjestyivät paremmin kuin hyvin, ja pääsin muuttamaan ilman mitään taloudellisia sidonnaisuuksia Suomeen. Sillä reissulla tässä ollaan.
Paperikauppaa ja lastenhoitoa
Gran Canarian lastenhoitajahomman ja Vélez-Málagan majataloprojektin väliin on mahtunut monenlaista elämänkokemusta. Esimerkiksi pari avioliittoa ja lapsen kasvatusta. Työurallaan Österlund on aina ollut itseoppinut ja oma-aloitteisuudesta on ollut erityisen paljon apua.
-Paperikaupoissa olin pitkään töissä. Aloitin Pihlajatien paperikaupassa nuorena tyttönä ja etenin nopeasti myymälän hoitajaksi. Sittemmin samalla alalla olin ainakin Wulffin ja Viltecin palveluksessa.
-Viltecillä lopetin aika erikoisen episodin päätteeksi. Meidän pomo rakensi mielestään nerokkaan työn tuottavuusohjelman. Meidän kaikkien olisi pitänyt allekirjoittaa paperi, jossa suostuisimme 10%:n palkanalennukseen, jos emme saisi kasvatettua omaa myyntiämme 10%. Moni laittoi nimen paperiin, minä en. Tämän seurauksena irtisanouduin töistäni, silti sain loppupalaverissa kehut pomolta ja lupauksen töistä, jos ikinä tarvitsisin.
Leimasinyrittäjäksi
Paperikauppatöiden jälkeen Österlund vaihtoi alaa leimasin businekseen. Hän meni Leimasin Oy:lle töihin ja melko pian hän pääsi avaamaan Turkuun uuden toimipisteen.
-Sain parin tunnin koulutuksen leimasimien tekoon. Sitten opettelin itse tekemään niitä. Lopulta hoidin kaiken, suunnittelun, asiakashankinnan ja myynnin.
-Leimasin Oy myytiin Helsingin leimatehtaalle. Tuossa yhteydessä kysyin, saisinko ostaa Turun toimiston itselleni. Se sopi uudelle omistajalle ja sain lentävän lähdön yrittäjän työhön.
Österlundin firman nimeksi tuli Blue Sign. Toimiala laajeni käyntikortteihin, kirjekuoriin ja pikkuhiljaa lähes kaikkiin mahdollisiin painotuotteisiin.
-Viisitoista vuotta toimin graafisen alan yrittäjänä. Yksi hauska tapaus oli, kun sisään asteli herrasmies tankkerin öljytikun kanssa. Hän kysyi olisiko tikkuun mahdollista kaivertaa mitat. Yhtään empimättä vastasin, että kyllä se onnistuu. Minulla oli yksi työntekijä, joka oli erityisen taitava kaivertaja ja hän sai homman onnistumaan. Asiakas kiitteli jälkeenpäin, että olimme ainoa yritys, joka suostui ottamaan homman. Tikkuja kaiverrettiin useita kymmeniä ja saimme niistä erittäin hyvän hinnan.
-Lopulta yksi työntekijöistäni halusi ostaa yrityksen ja ihan ilomielin sen hänelle myin.
Yrittäjän uran jälkeen Österlund piti hieman sapattia, mutta ei tietenkään osannut olla tekemättä mitään. Jälleen kerran hauska sattuma puuttui peliin.
Taiteilijaelämän pyörteissä
-Tapasin turkkilaisen taiteilijan Sibel Kantolan. Ryhdyin vähän auttelemaan häntä eri hommissa ja yhtäkkiä huomasin, että kierrämme Euroopan isoja kaupunkeja eri taidekeskuksissa myymässä hänen töitään. Oli aivan hilkulla, ettei Sibel saanut isoa koko maailman kattavaa taidekiertuetta, mutta promoottorin vaimo tuli mustasukkaiseksi ja se homma kaatui siihen. Kantola on edelleen hyvin arvostettu taiteilija
Taidekiertueiden jälkeen Österlund toimi ravintola-alalla yrittäjänä ja myös ekstrana vuokrafirmalla.
-Vuokrasin Paraisilta ihanan kahvilan Hallon Blad. Sitä pyöritin vuoden ja sain sen kovaan lentoon. Raisiosta saakka tultiin maistaan maineikasta limejuustokakkuani. Tein kahvilassa kaiken yksin, sen seurauksena tuli loppuun palaminen jo vuoden työn jälkeen. Olisi pitänyt silloin hieman delegoida, mutta ehkä kaikella on tarkoituksensa.
Kesällä 2019 Österlund toimi ravintolapäällikkönä Villa Promenadessa Turun Ruissalossa. Kun kesä päättyi, tultiin siihen tilanteeseen, josta matka Espanjaan ja majatalon pitäjäksi alkoi.
Kuka:
Anne Österlund
*s. 1958
*Espoon Haukilahden kasvatti
*Ollut kaksi kertaa naimisissa
*Yksi aikuinen tytär ja yksi lapsenlapsi
*Asuu Vélez-Málagassa