Lukuaika: Työperäisestä maahanmuutosta aina hyötyä Suomelle

Työperäisestä maahanmuutosta aina hyötyä Suomelle

Keskustelu työperäisestä maahanmuutosta kiihtyy Suomessa. Avoimia työpaikkoja on yhä enemmän ja talouden kasvun suurimmaksi jarruksi sanotaan työvoimapulaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etlan) mukaan Suomi tarvitsee 44.000 ihmisen maahanmuuttoa vuosittain, jotta työikäisen väestön määrä saadaan vakautumaan.

Etla tyrmää myös puheet työperäisestä haittamaahanmuutosta. Erityisesti perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puhuu aiheesta ja sanoo, että Suomen pitäisi ottaa vain niitä, joiden palkka ylittää suomalaisten keskipalkan 3.314 euroa (mediaanipalkka).

Etlan tekemän selvityksen mukaan matalapalkka-aloille tulevatkin lisäävät talouskasvua, vaikka he saavatkin tulonsiirtoja ja käyttävät muita enemmän julkisia palveluja.

- Mainos -

Euroopan unionissa työvoima voi siirtyä vapaasti jäsenmaasta toiseen. Keskustelu käydään lähinnä EU:n ulkopuolelta rekrytoitavasta työvoimasta.

Tutkimuksen mukaan työtätekevän väestön kasvun hyöty ei tule vain verokertymästä. Palveluiden ja tavaroiden kysyntä kasvaa väkimäärän noustessa. Se lisää investointeja ja työtä.

Myös julkinen talous hyötyy työtätekevän väestömäärän kasvaessa, vaikka osa heistä saisikin tulonsiirtoja. Yhteiskunnan panokset tulevat takaisin edellä mainittujen syiden lisäksi välillisistä veroista, joita kertyy käytännössä jokaisesta palvelun käytöstä tai ostoksesta.

Etlan selvityksen mukaan maahan tuleva väestö mahdollistaa palveluiden toimivuuden ja kantaväestön kohdentumisen paremmin koulutuksen mukaisiin työtehtäviin.

Syntyvyyden vähäisyys ja väestön nopea ikääntyminen ajavat Suomea vauhdilla kohti pattitilannetta. Jos maahan ei saada alle mediaanipalkan tienaavia duunareita – hoitajia, bussikuskeja ja hitsareita – yhteiskunta on pulassa ja hyvinvointiyhteiskunta rapautuu.

Yritysjohtajat ovat nousseet vastarintaan ja puhuvat ”vastuuttomasta isänmaan vahingoittamisesta”.

- Mainos -

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kommentoi Ylelle, etteivät hoivakodit pyöri ilman maahanmuuttajia ja mahanmuuttajat ovat myös rakentamassa hoivakoteja.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark pitää Purran puheita haitallisina ja totuuden vastaisina. Nokialla, Suomen yksiköissä, työskentelee 80 eri kansallisuutta.

Sijoittaja ja yrittäjä Peter Vesterbacka pitää ikävinä haitta-poliitikkoja, jotka ovat ankeuttamassa kaikkea elämää. Hänen pelifirmoissaan on kymmeniä eri kansallisuuksia.

Suomessa on reilusti yli miljoona työssä käyvää, jotka ansaitsevat alle mediaanipalkan eli 3.314 euroa kuukaudessa. Alle mediaanipalkkaa ansaitsevat maksavat kuitenkin 40 prosenttia koko tuloverokertymästä.

Purran puheet lyövät helposti leiman tähän työntekijäryhmään. Eivätkö he oikeasti hyödytäkään yhteiskuntaa, kuten pitäisi.

Kajaaniin ollaan rekrytoimassa Filippiineiltä hitsareita valmistamaan raitio- ja junavaunuja. Heidän lähtöpalkkansa jää selvästi alle mediaanipalkan. Metallissa lähtöpalkka jää noin 12 euroon tunnissa eli reiluun 2.000 euroon bruttona kuukaudessa.

Pitäisikö nuo rekrytoinnit unohtaa ja jättää vaunut tekemättä? Entä mitä tehdään niille jo metallitöissä oleville EU:n ulkopuolisille työntekijöille? Pitäisikö heidät poistaa maasta, kun työsopimus päättyy?

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alla toiminut lehdistöneuvos.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...