Asuntojen siirtäminen turistikäyttöön muun muassa nostaa asumisen hintoja ja pienentää tarjontaa paikallisille, jotka etsivät pysyvää kotia kaupungeista.
Luonnollisesti ilmiöllä on myös omat vaikutuksensa koko turismialaan.
Laatumatkailun liitto huolissaan
Espanjan laatumatkailun liitto Exceltur (Alianza para la excelencia turística) on esittänyt huolensa majoitustilanteen kehityksestä niin Málagan alueella kuin monissa muissakin paikoissa Espanjassa.
Málagassa näitä turistiasuntoja on nyt kolmanneksi eniten koko Espanjassa.
Liitto nostaa tuoreessa ulostulossaan tapetille sen tosiasian, että esimerkiksi Málagassa ns. Airbnb-tyyppisiä turistiasuntojen yöpymispaikkoja on jo kolminkertainen määrä perinteisiin hotelleihin verrattuna.
Málagassa näitä turistiasuntoja on nyt kolmanneksi eniten koko Espanjassa. Ainoastaan miljoonakaupungeissa Madridissa ja Barcelonassa niiden tarjonta on vielä laajempaa. Tämäkin käy ilmi Excelturin julkaisemasta tutkimuksesta, joka keskittyy maan 25 merkittävimmän kaupungin tilanteeseen.
Málaga on yksi tiheimpiä keskittymiä
Raportista paljastuu, miten karulla tavalla perinteinen hotellimajoitus on jäämässä turistiasuntojen jalkoihin monilla alueille. Málaga on tämän ilmiön konkreettisimpia ilmenemispaikkoja.
Aurinkorannikon pääkaupungissa Málagassa on raportin mukaan tällä hetkellä 39.600 vuodepaikkaa turistiasunnoissa, kun hotelleissa samalla alueella vuodepaikkoja on vain 14.100.
Lue myös: Espanjassa ei vihata turisteja: valtaosa kansasta hyväksyy matkailun merkityksen
Turistiasuntopaikkoja on siis lähes kolminkertainen määrä. Ja toisin ilmaistuna, kaikista turisteille suunnatuista vuodepaikoista lähes 70% on turistiasunnoissa.
Vaikka samansuuntaisia suhdelukuja näkyy myös muutamilla muilla vahvan turismin alueilla, ovat perinteiset hotellit kuitenkin vielä yleisin majoitusmuoto koko Espanjan mittakaavassa. Toistaiseksi.
Tilastot kertovat, että koko Espanjassa turistiasunnot tarjoavat yhteensä 388.000 vuodepaikkaa, kun taas hotelleista vuoteita löytyy yhteensä 421.000.
Merkillepantavaa on kuitenkin se, että koko Espanjan mittakaavallakin turistiasuntojen vuodepaikat lisääntyivät lähes 17 prosentilla, joten näillä näkymin vaaka keikahtaa niiden puolelle lähivuosina myös koko maassa.
Hotellit ovat jäämässä kakkoseksi
Matkailuliitto Exceltur peräänkuuluttaa paikallisten viranomaisten valvontaa ja toimia, jotta tämä ilmiö saataisiin pysymään aisoissa. Se mainitsee positiivisina esimerkkeinä useamman voimakkaan turismin kohteen, joissa turistiasuntojen määrä on jopa kääntynyt laskuun. Tällaisia ovat esimerkiksi Mallorca (laskua 8.9%), Ibiza (-8.3%) ja Pamplona (peräti -15%).
Samaan aikaan Málagassa, jossa turistiasuntojen osuus on jo ennestään maan korkeimpia, niiden määrä kasvoi vuodessa 18%.
Lue myös: Hurjia matkailuennätyksiä Andalusiassa: lentokentän haamuraja rikki, turistit kulutushurmassa
Pääkaupunki Madridissa turistiasuntojen määrä on noussut peräti 24,8% ja nyt näitä petipaikkoja on kaupungin alueella jo 84.700 kappaletta. Pääkaupungissa perinteisiä hotellivuoteita on kuitenkin vielä enemmän, 92.400 kappaletta.
Jotain tulevaisuuden suunnasta voi päätellä katsomalla tilastoista, kuinka näiden erimuotoisten turistimajoitusten määrät ovat kehittyneet kymmenen viimeisen vuoden aikana.
Perinteisten hotellien ja muiden vastaavien majoituskapasiteetti on tällä hetkellä siis koko Espanjassa noin 421.000 vuodepaikkaa. Määrä ei ole juurikaan muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana.
Samaan aikaan turistiasuntojen tarjoamien vuodepaikkojen määrä on noussut hulppeat 92 prosenttia. Nyt niiden määrä on jo 388.000. Kovin kummoinen profeetta ei tarvitse olla, kun ennustaa, että lähivuosina hotellimajoitus jää tilastossa kakkoseksi, ellei jotain dramaattista tapahdu.
Hotelli business on nukkunut, eikä ole ymmärtänyt muuttuvia tarpeita. Yhä useampi haluaa kokea Espanian syvemmin, elää kuin paikallinen, kokeilla ja valmistaa paikallisia ruokia. Samat tulot nämä vietailijat jättävät kauppoihin ja paikallisille kuin aikaisemminkin. Huoneistohotellit on ajettu alas, joten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ABnB tai pidempiaikainen vuokraus 1-2 kk. Hotelliala voi syyttää täysin itseään ja ylihintaisia vuorokausi hintoja, koska ei ole osannut reagoida asiakkaiden tarpeisiin.
Täysin eri pelisäännöt AB majoittajilla. Eivät maksa edes alveja, ei monia muitakaan kuluja mitä virallisilla majoittajilla on. Olipa sitten kyse Madridista, Barcelonasta tai Rovaniemestä.
Kyse ei ole mistään jälkeenjääneisyydestä, vaan siitä, että AB majoittajan kulurakenne on vain kolmannes mitä virallisilla majoittajilla. Verotulot yhteiskunnalle jää AB majoittajilla lähes kokonaan maksamatta. Hotellit työllistävät respaan, myynnin, keittiön ja ravintolan väen ja tekevät sen kuten yritysten kuuluukin. Kiinteistövero hotellilla on noin kolme kertaa suurempi kuin asuintaloissa.
Espanjan kieltä osaamaton ei voi elää kuin paikallinen eikä varsinkaan yksityisasuntoon majoittunut koska naapurit katsovat kieroon tuollaista turisti fiilistelijää. Paikalliseen ruokailukulttuuriin tutustuu myös parhaiten paikallisissa ravintoloissa. Hotellibisnestä pitää kehittää apartamentos tyyppiseen siuntaan ja kieltää airbnb tyyppinen häiriköinti.