Tulevaisuuden ennustaminen ja muuta hupia

Tulevaisuudentutkimus on kiinnostava poikkitieteellinen juttu. Kiinnostavaa se on mielestäni mm. siksi, että tulevaisuutta ei voi ennustaa.

Tulevaisuudentutkimus tuo esille, mikä on mahdollista, mikä on todennäköistä ja mikä on toivottavaa tai ei-toivottavaa.

Koska tulevaisuus ei ole ennustettavissa, voimme muodostaa vain mielikuvia ja spekulaatioita. Usein tulevaisuudentutkimukseen liittyvätkin erilaiset vaihtoehtoiset tulevaisuudet.

Ja spekulointi on jännää, eikö vaan?

- Mainos -

Amerikassa vuosi lähti käyntiin valtavilla CES kuluttajaelektroniikkamessuilla. CES-messujen tarjonta antaa varmasti kiinnostavaa materiaalia myös erilaisille vaihtoehtoisille visioille tulevaisuudesta.

Vaikka BMW:n väriä vaihtavaa konseptiautoa kehuttiin CSE:n parhaaksi anniksi, niin mielestäni siinä ei vielä ollut mitään erityisen jännää. Jännää oli kenties auton koko tuulilasin levyinen lisätyn todellisuuden HUDnäyttö.

Tulevaisuuden arvailija minussa kallistuu pohtimaan kuskin roolia autossa, jossa tuulilasi tarjoaa lisätyn todellisuuden keinoin hupia ja hyötyä. Kenties tulevaisuudessa olemme kaikki matkustajia omissa kulkuneuvoissamme, kun robottikuski hoitaa varsinaisen ajamisen?

Tätä päivää ja totta on mm. se, että Airbus kehittää jo itse laskeutuvaa lentokonetta. Tekoäly on jo ottanut ensiaskeliaan maailmassamme ja arvaan sen muokkaavan vahvastikin esimerkiksi tulevia työtehtäviä.

Älyä on ängetty jo monenlaisiin koneisiin. Tiesitkö pikkuhousujen pesukoneesta? Kuulostaa pöhköltä, mutta tarkoitus on hyvä. Herkille pientekstiileille tarkoitettu älypesukone mittaa vedenkulutuksen tarkoin ja optimoi myös kuivausajan, jottei energiaa kuluisi liikaa.

Aika kuluu nopeasti. Ja kehitys on aikanamme yhä nopeampaa. Arvaisitko oikein, jos kysyisin esimerkiksi, kuinka vanha on Netflix? (Spoileri: Se täytti juuri 16 vuotta).

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Kirjoittaja on sisällöntuottaja, joka kirjoittaa tekstejä suomalaisille yrityksille.
Mainos
Jatka lukemista