tiistai, maalis 5, 2024

Tuhoisa maastopalo näyttää tahallaan sytytetyltä

 

Viime viikon keskiviikkona Genalguacilin ja Jubriquen kylien alueella alkunsa saanut maastopalo alkoi viikonloppua kohti levitä ja riehua lähes hallitsemattomasti, kun kova ja suunnaltaan vaihteleva tuuli alkoi levittää hehkuvaa ainesta rutikuivaan ympäristöön.

Lopulta sammutustöihin osallistui noin tuhat palomiestä. Heitä tuli myös muilta alueilta, kuten esimerkiksi Kataloniasta, sillä Andalusian omat resurssit alkoivat käydä riittämättömiksi.

Palomiesten lisäksi sammutustöihin osallistui 260 henkilön vahvuinen hätäapujoukko Espanjan armeijasta. Helikoptereita ja lentokoneita oli sammutustöissä apuna kaikkiaan 51.

- Mainos -

Valitettavasti sammutustöissä myös menehtyi yksi palomies. 44-vuotias almerialaispalomies Carlos Martínez Haro, jolla oli 6 ja 9 -vuotiaat tyttäret.

Sade pelasti

Sammutushenkillöstön väsymättömistä ponnisteluista huolimatta maastopalo jatkoi leviämistään aina tämän viikon maanantai-iltaan asti. Silloin kipeästi kaivattu apu tuli kirjaimellisesti taivaan lahjana, kun tuntikausia kestänyt rankka vesisade sekä jäähdytti paloa, että myös kasteli vielä palamatonta maastoa.

Sateeseen yhdistettynä palomiesten uurastus kantoi lopulta hedelmää maanantain ja tiistain välisenä yönä, niin että tiistaiaamuna viranomaiset saattoivat julistaa että palo oli saatu hallintaan. Ei siis vielä kokonaan sammutettua, mutta hallintaan.

Näin myös kodeistaan evakuoidut noin 3.000 ihmistä pääsivät palaamaan koteihinsa. Jubriquen, Farajánin, Júzcarin, Alpandeiren ja Pujerran asukkaat maanantai-iltana, ja viimeisinä Genalguacilin 250 asukasta tiistaaiaamuna.

Miljoonien tuhot

Nälkäiset liekit nielivät alleen lopulta noin 10.000 hehtaaria maata. Puita, pensaita ja eläimiä meni tietysti paljon, mutta myös muuta. Esimerkiksi tiet ja vesi-infrastruktuuri kärsivät mittavia vaaurioita. Alueen kunnostusta varten on jo perustettu kahdeksan miljoonan euron avustusrahasto, jolla päästää töiden alkuun.

Andalusian maastopalojen sammutustöistä vastaavan Infocan tekninen johtaja Alejandro García totesi, että kyseessä on ennennäkemättömän voimakas palo verrattuna niihin maastopaloihin joihin alueella on totuttu.

- Mainos -

Vaikuttaa sytytetyltä

Jälkisammutuksen lisäksi käynnissä on selvitys palon syttymissyystä. Tällä hetkellä on vahvoja viitteitä siitä, että palo olisi tahallaan sytytetty ja vieläpä suunniteltu tekemään mahdollisimman laajaa tuhoa.

Tähän viittää mm. se, että palo syttyi kahdessa paikassa samanaikaisesti, juuri kun tuulet alkoivat voimistua. Lisäksi molemmilta palon alkupaikoilta on löytynyt samanlainen alkupesäke, jossa on kuiva lehtikasa, jonka päällä on käpy, sytytetty sytyttimellä.

Lähteet: El País, Sur, Málaga Hoy

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...