Jussi Portaankorva asuu Aurinkorannikolla nyt neljättä – ja suunnitelmien mukaan viimeistä – kertaa.
– Ensimmäistä kertaa tulin Aurinkorannikolle vanhempieni mukana jo vuonna 1985. Silloin olin täällä kuitenkin vain neljä kuukautta. Sen jälkeen muutin takaisin Suomeen, ja kävin siellä ravintolakoulun ja armeijan, kertaa Jussi Portaankorva ensikosketustaan Espanjan aurinkoon.
Kun keittiö- ja maanpuolustustaidot oli opiskeltu, oli aika palata takaisin Fuengirolaan ja laittaa tuoreet keittiötaidot hyötykäyttöön.
– Tulin takaisin vuonna 1990. Vanhempani olivat perustaneet ravintola Kardemumman vuonna 1987. Olin kouluttautunut kokiksi ja tulin Kardemummaan töihin.
Seuraavien vuosien aikana Portaankorvan elämä asettui uomiinsa Espanjan auringossa.
– Kardemummassa kokkaamisen lisäksi tein välillä mm. autohuoltoja ja asensin satelliittiantenneja.
Vuonna 1993 Jussi Portaankorva sai silloisen puolisonsa kanssa lapsen. Pari vuotta myöhemmin pariskunta erosi.
-Lapsen äiti lähti lapsen kanssa Suomeen vuonna 1995 ja minä lähdin perässä. Vuonna 2000, ennen kuin lapsen koulutaival alkoi, vietin vielä melkein vuoden Espanjassa.
Sen jälkeen elämä asettui pitkäksi toviksi Tampereelle, missä lapsi ja tämän äiti asuivat.
– Tällä viimeisimmällä Espanjan reissulla olen ollut vuodesta 2016 alkaen, Portaankorva summaa.
Pieniä muutoksia
Jussi Portaankorvalla on lähes 40 vuoden perspektiivi Fuengirolaan ja Aurinkorannikkoon. Hänen silmissään alue on tuona aikana toki muuttunut, mutta ei kovin dramaattisesti.
– Fuengirola ei ulkoisesti ole muuttunut kovin paljoa, paitsi Los Pacos, vuonna -85 siellä oli vielä peltoa ynnä muuta. Muistan vuonna 2000 kun menin ensimmäistä kertaa vuosien tauon jälkeen Pacosiin, olin niin sanotusti huuli pyöreänä, että missä olen, se oli niin erilainen.
– Ikävä kyllä kovin paljon ei ole muuttunut tuo byrokratiakaan, hän lisää huvittuneena.
– Edelleen, jos haet vaikka NIE-numeroa, niin menet jonottamaan sinne samalle poliisiasemalle kuin 40 vuotta sittenkin. Ja siellä on varmaan vielä se sama vihkokin mihin he käsin kirjoittavat nimesi, mies nauraa.
Suomalaisyhteisössä Portaankorva tunnistaa yhden selkeän muutoksen, ja se on ikärakenne.
– Silloin vuosikymmeniä sitten oli käytännössä pelkästään eläkeläisiä. Nyt on paljon myös nuoria ihmisiä, koska on työnantajia, voi tehdä etätöitä, on suomalainen koulu, ja niin edelleen.
Kaipuun täyttymys
Kahdenkymmenen Suomessa vietetyn vuoden jälkeen Jussi Portaankorva saapui neljännen kerran Aurinkorannikolle muuttokuorman kanssa vuonna 2016. Päätös oli muhinut mielessä koko Suomessa asumisen ajan, ja lopulta lapsen aikuistuttua olosuhteet olivat otolliset. Nyt hän asuu avopuolisonsa kanssa Fuengirolassa, aikuinen lapsi asuu Suomessa.
– Koko ajan minulla oli tänne kaipuu, ja kävin tietysti vanhempien luona täällä säännöllisesti.
Työkuviot olivat tuolloin vielä auki, mutta monenlaista tekemään tottunut Portaankorva oli luottavainen.
– Ajattelin, että kyllä jotain aina löytyy. Ensin aloittelin kiinteistövälittäjänä, koska sitä olin tehnyt ammatikseni myös Suomessa. Sitten perustimme parin yhtiökumppanin kanssa viinifirman. Myimme asiakkaille, sekä yksityisille henkilöille että yrityksille, kuten ravintoloille, viiniä heidän omalla etiketillään.
Surullisen sattuman seuraukset
Nykyään Jussi Portaankorva on yksi kolmesta yrittäjästä yhtiössä joka pyörittää Los Bolichesissa, Fuengirolassa sekä Hima baarin että Sun Auto -autovuokraamon toimintaa. Baariyrittäjäksi Portaankorva päätyi surullisten tapahtumien kautta.
– Vuonna 2019 Himan silloinen omistaja, hyvä ystäväni, kuoli. Sen jälkeen me pidimme Himaa kaveriporukalla auki niin kauan että selviää, mitä tapahtuu. Lopulta sitten perustimme nykyisten yhtiökumppanieni kanssa firman, joka otti haltuunsa Himan liiketoiminnan kesäkuun alussa vuonna 2019.
Samoihin aikoihin kolmikko käynnisteli myös autovuokraustoimintaa.
– Olimme pyöritelleet jo aiemmin ideaa autovuokraamosta. Koska alueella on paljon vuokraamoja, halusimme löytää uuden kulman bisnekseen. Lopulta totesimme parhaaksi ideaksi alkaa vuokrata vähän vanhempia autoja hieman edullisemmilla hinnoilla.
Autojen vuokraaminen alkoi syyskuussa 2019 yhden auton kalustolla. Liikeidea on osoittautunut toimivaksi, sillä pandemian runtelemista vuosista huolimatta nykyisellään listalta löytyy 15 autoa, joka Portaankorvan mukaan on maksimi nykyisillä resursseilla.
– Jos autoja olisi enemmän, pitäisi alkaa palkata lisävoimia, jotta huollot, katsastukset, autojen toimitukset ynnä muut saataisiin hoidettua, hän selventää.
Takaisin Suomen muutto ei tunnu ainakaan tässä vaiheessa millään tavalla konkreettiselta vaihtoehdolta.
– Toki Suomen kesä on hieno, ja vaikkapa heinäkuu kesämökillä Suomessa olisi varmasti upea. Mutta muuten mitään pysyvämpää kaipuuta ei ole.
Kuka?
Jussi Portaankorva
54 vuotta
Syntyisin Helsingistä
Yrittäjänä sekä Hima baarisssa että Sun Auto vuokraamossa
Harrastaa mm. moottoripyöräilyä