Ympäri maailman on yleinen – joskaan ei täysin poikkeukseton – käytäntö, että kansainvälisten lentokenttien viralliset kolmekirjaimiset lyhenteet on helposti johdettavissa kaupungin nimestä tai lentokentän virallisesta nimestä.
Madridin lentokentän lyhenne, eli IATA-koodi on MAD, Barcelonan BCN, Helsinki-Vantaan koodi on HEL ja Tampere-Pirkkalan TMP. Nämä ovat vain pieni esimerkki lentokentistä, joiden koodi on selvästi peräisin kaupungin nimestä.
Toisaalta vaikkapa Pariisin kuuluisan Charles de Gaulle lentokentän koodi on CDG ja New Yorkissa sijaitsevan John F. Kennedyn lentokentän virallinen lyhenne on JFK. Siinä vain pari esimerkkiä lentokentistä joiden koodi on peräisin lentokentän nimestä.
Toisin on kuitenkin Aurinkorannikon laita. Espanjan neljänneksi suurin Málagan lentokenttä kantaa virallista koodinimeä AGP.
Miksei Málagan lentokentän koodi ole esimerkiksi MAL tai vaikkapa MLG? Ja miksi se sitten on juuri AGP, joka ei näyttäisi liittyvän mitenkään mihinkään?
Näitä kysymyksiä moni on saattanut pohtia, ja usko pois, niihin on myös vastaus.
Joku muu ehti ensin
Paikallinen Diario Sur -media on nostanut tuoreessa jutussaan esiin kysymyksiä herättäneen näennäisen epäloogisuuden Aurinkorannikon lentokentän virallisen koodinimen suteen.
Syy siihen, miksi Málagan kentän koodi ei ole mikään ilmeisimmistä vaihtoehdoista, on loppujen lopuksi varsin looginen. Kun kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA antoi Málagan kentälle sen virallisen IATA-koodin, olivat kaikki loogisimmilta näyttävät lyhenteet jo varattuina muiden kenttien käyttöön.
Itse asiassa kaksi hyvin loogista Málaga-lyhennettä on käytössä Indonesiassa: MAL-koodi kuuluu Mangole-saarella sijaitsevalle Mangole, Falabisahaya -lentokentälle.
MLG-lyhennettä puolestaan käytetään niin ikään Indonesiassa sijaitsevan Malangin kaupungin Abdul Rachman Saleh Airport -lentokentästä.
Seuraavan loogisten lyhenteiden listalla olisi kenties ollut MGA. Se on kuitenkin Nicaraguan pääkaupungin Managuan lentokentän, Augusto C. Sandino International Airportin IATA-koodi.
Entäpä MAG? Varattu sekin, sillä Papua-Uusi-Guineassa sijaitsevan Madangin lentokentän IATA-koodi on MAG.
Ilmeisimmät vaihtoehdot Málagan lentokentän lyhenteeksi eivät siis yksinkertaisesti olleet käytettävissä.
Picasso on myytti
Miten sitten lopulta päädyttiin antamaan Aurinkorannikon lentokentälle sen nykyinen virallinen lyhenne ja IATA-koodi AGP?
Toisin kuin jotkut ovat pähkäilleet, lyhenne ei viittaa millään tavoin esimerkiksi Picassoon. Joissain puheissa esitetyt arvailut Aeropuerto de Gran Picassosta eivät siis perustu todellisuuteen.
Sen sijaan lyhenteen muodostuminen on huomattavasti arkipäiväisempi ja käytännönläheisempi.
Ilmeisimpien koodien ollessa varattuina, kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA päätyi poimimaan Málagan kaupungin nimestä neljännen ja viidennen kirjaimen, eli A:n ja G:n.
Niiden seuraksi tarvittiin vielä kolmas kirjain. Tässäkin suhteessa vaihtoehtoja oli enää vähän, sillä AG-alkuisia koodejakin oli jaettu jo lukuisia. Vapaana olleista kolmansista kirjaimista IATA päätyi valitsemaan P:n. Mitä ilmeisimmin ilman mitään sen kummempaa syytä, kuin että se oli yksi harvoista mahdollisista kirjaimista.
Ja näin oli muodostettu Málagan lentokentän edelleen käytössä oleva virallinen lyhenne ja IATA-koodi AGP.
Lyhenne halutaan vaihtaa
Aurinkorannikon lentokentän virallinen nimi ei muuten enää ole Málaga Airport tai Aeropuerto de Málaga. Se oli kentän nimi vuodesta 1965 aina vuoteen 2011. Toukokuun 18. päivänä vuonna 2011 Málagan lentokentän virallinen nimi muutettiin kuitenkin muotoon Málaga-Costa del Sol Airport tai espanjaksi Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol.
Uudelleennimeämisen jälkeen monet tahot, muun muassa Aurinkorannikon turismisektori, on toivonut, että uuden nimen myötä myös kentän lyhenne muutettaisiin paremmin alueen nimeä esiin nostavaan muotoon SOL.
Ainakin toistaiseksi toiveet ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville.