Tia Raunio: ”Aikuisella ihmisellä on myös lupa kadota”

Tia Raunio käsittelee Fuengirola.fi:n kolumnissaan ihmisen itsemääräämisoikeutta

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Saan yhteydenottoja huolestuneilta ihmisiltä esimerkiksi kadulla asuvista suomalaisista. Minua pyydetään toimimaan. Sosiaaliseen mediaan kirjoitetaan vetoomuksia ja laitetaan jopa kuvia kysymättä lupaa asianomaisilta ihmisiltä.

Minulta kysytään, miten saa hoitoon päihteitä käyttävän aikuisen ihmisen. Läheiset soittavat Suomesta, että heidän mielestään ikäihminen ei pärjää enää täällä ja hänet pitää saada Suomeen. Aikuinen ihminen on matkustanut Aurinkorannikolle, eikä halua pitää yhteyttä läheisiinsä.

Kaikissa näissä tilanteissa on kysyttävä, haluavatko nämä ihmiset ulkopuolista apua. Monet ovat tyytyväisiä ja kokevat voivansa hyvin, vaikka tilanne ulkopuolisesta näyttää huolestuttavalta. Tyytyväisyys ja onnellisuus on suhteellista ja subjektiivista.

Itsemääräämisoikeus tarkoittaa Wikipedian mukaan ihmisen oikeutta määrätä itseensä liittyvissä asioissa. Muilla on velvollisuus kunnioittaa yksilön itsemääräämisoikeutta. Valviran mukaan itsemääräämisoikeus on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa johtava periaate, ja se tarkoittaa yksilön oikeutta määrätä omasta elämästään ja oikeutta päättää itseään koskevista asioita.

- Mainos -

Kolmas vaikuttava tekijä on vaitiolovelvollisuus. Työntekijällä ei ole oikeutta antaa tietoa esim. vanhemman tilanteesta hänen lapsilleen, mikäli asiakas ei anna siihen lupaa.

Jos joku ikääntyvä henkilö siis haluaa asua Espanjassa, vaikka lapset olisivat eri mieltä, hänellä on itsemääräämisoikeus pysyä täällä. Samoin kuin jos joku henkilö haluaa käyttää päihteitä tai asua kadulla, hänellä on itsemääräämisoikeus valita elämäntapansa. Aikuisella ihmisellä on myös lupa kadota. Läheisten ihmisten on hyväksyttävä nämä tosiasiat, vaikka se onkin varmasti vaikeaa.

Apua yritetään siinä vaiheessa etsiä ja tarjota, kun henkilö itse sitä haluaa ja pyytää. Avun saaminen ei täällä Espanjassa suomen kielellä aina edes onnistu. Pitää muistaa, että me olemme jokainen, ehkä lapsia lukuun ottamatta, käyttäneet itsemääräämisoikeuttamme ja itse päättäneet tulla tänne Espanjaan.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Moraalifilosofinen lähtökohta.
    * Jokaisella ihmisellä on oikeus saada tarkoituksenmukaista hoitoa.
    * Kantaa vastuu omasta elämästään.
    * Aidosti suostua tai olla suostumatta hoitoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *