Huhtikuun loppupuolella Riogordon pikkukaupunki Málagan vuoristossa sai vieraikseen innokkaan ja uteliaan joukon suomalaisia teatterin ammattilaisia ja harrastajia, kun Valkeakosken kaupunginteatterin näyttelijä- ja muusikkoryhmä vieraili kaupungissa.
Retkuetta luotsasi teatterinjohtaja Minna Kangas, 58, joka oli matkasta ja sen annista kaikkineen enemmän kuin onnellinen.
– Tämä oli koko työryhmälle valtava yhdistävä kokemus, ja kova halu olisi tulla vielä uudestaan, Minna hehkuttaa.
Kulttuurivaihtoa aikuisopiskelijoille
Minnan mainitsema työryhmä koostui kaikkiaan kahdeksasta henkilöstä, jotka ovat Valkeakosken kaupunginteatterin aikuisopiskelijoiden näyttelijä- ja muusikkoryhmää. Hänen itsensä lisäksi mukana oli teatterisihteeri Anne Kauppila sekä aikuisopiskelijat, näyttelijät ja muusikot Marika Järvinen, Mauri Järvinen, Harri Salminen, Merja Vaittinen, Johanna Jokinen ja Reeta Tenhola.
He saapuivat Andalusian kulttuurimaisemaan Erasmus+ ohjelman puitteissa tutustumaan mm. paikalliseen kulttuuriin, perinteisiin ja luontoon. Sen lisäksi tavoitteena oli rakentaa kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta yhdessä tekemisen ja taiteen kautta.
Ryhmän vierailu kesti viisi päivää, 23.-28. huhtikuuta.
Itsestäänselvä tie näyttelijäksi
Minna Kangas itse on ammattinäyttelijä ja teatterinjohtaja, joka valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 1989. Hänen kanssaan samalta vuosikurssilta valmistuivat mm. sellaiset koko kansan tuntemat nimet kuin Anna-Leena Härkönen, Puntti Valtonen ja Kari ”Hissu” Hietalahti.
Minnan tie vei valmistumisen jälkeen Saarijärvelle, missä hänestä tuli yksi Teatteri Eurooppa Neljän perustajajäsenistä.
Minnaa voi hyvin kutsua kaksinkertaiseksi toisen polven näyttelijäksi, sillä sekä hänen äitinsä Marjatta Kangas että jo edesmennyt isänsä Ossi Kangas olivat niin ikään näyttelijöitä kumpainenkin. Sopiikin kysyä, oliko näyttelijän ammatti myös Minnalle itselleen pienestä asti selviö?
– Minä olen aina sanonut, että minun päätymiseni näyttelijäksi johtuu mielikuvituksen puutteesta, hän nauraa.
– Kyllä siihen vaan jotenkin automaattisesti kasvaa, kun jo pienestä pitäen teatterista tulee oma ”hoitopaikka”, jossa on jatkuvasti näyttelijöiden ja koko sen maailman ympäröimänä, hän jatkaa.
– Ensimmäisen tietoisen valintani kohti näyttelijän ammattia tein jo kahdeksanvuotiaana, kun valitsin sellaisen koulun, jossa oli mahdollisuus päästä musiikkiluokalle. Ajatus oli että ”sitten kun minusta tulee näyttelijä, niin siitä on apua”.
Kollegan kuolema vei johtajaksi
Valkeakosken kaupunginteatterin johtajaksi Minna Kangas päätyi vuonna 2018, kuten hän itse sanoo, ”surullisten sattumien summana”.
Tuohon aikaan hän asui Valkeakosken naapurikaupungissa Akaassa ja työskenteli freelancerina voidakseen olla enemmän lastensa kanssa kuin mitä kiinnityksellä olevana näyttelijänä olisi mahdollista.
– Valkeakoskelle haettiin kaupunginteatterin johtajaa vuonna 2017, ja silloin siihen tehtävään valittiin kurssitoverini Antti Majanlahti. Mutta hänhän sitten valitettavasti menehtyi ennen kuin ehti edes aloittaa tehtävässä, Minna viittaa 50-vuotiaana sydänkohtaukseen menehtyneeseen ex-kollegaansa.
– Paikka tuli sitten uudelleen hakuun, ja vaikka en ollut aluksi lainkaan kiinnostunut teatterinjohtajan tehtävistä ylipäätään, niin ystäväni saivat minut ylipuhuttua hakemaan, ja niin tulin sitten lopulta myös valituksi, hän kertaa.
Vaikka alun perin Minna jouduttiin suostuttelemaan edes hakemaan tehtävää, on ääni kellossa sittemmin muuttunut. Pian toimeen päätyään hän huomasi toden teolla pitävänsä teatterin johtamisesta.
Innokkaita ja taitavia harrastajia
Valkeakoski on pienehkö kaupunki, joten resurssit eivät teatterissa ole välttämättä samalla tasolla kuin suurissa ammattilaisteattereissa, mutta vahvojen teatterikaupunkien Tampereen ja Hämeenlinnan välimaastossa kaupunkiin on kehittynyt vahva, oma teatteriperinne.
– Valkeakosken kaupunginteatteri on ammattijohtoinen harrastajateatteri, Minna kuvailee.
– Se tarkoittaa sitä, että meidän tuotannoissa suunnittelupuolella ohjaus, lavastus, puvustus, valot, äänisuunnittelu, koreografiat jne. ovat ammattilaisten työtä ja näyttämöllä on harrastajia.
Ja innokkaita harrastajia näyttämölle on riittänyt.
– Ihmiset tykkäävät harrastaa näyttelemistä ja teatterin tekoa Valkeakosken kaupunginteatterissa. Meillä on erinomaiset fasiliteetit, joten kaiken kaikkiaan sanoisin että Valkeakoskella tehdään erittäin tasokasta teatteria, Minna kehaisee.

Riogordo vei kaikkien sydämen
Lisää intoa ja tekemisen laatua valkeakoskelaiset lähtivät nyt siis hakemaan Andalusian kevätauringon, ja miksei tähtitaivaankin, alta.
– Pääsimme vuosi sitten osalliseksi Erasmus+ hankkeeseen, jonka puitteissa tällainen opinto- ja esiintymismatka järjestyi.
Alun perin ajatuksena oli suunnata kohti Aurinkorannikon suomalaiskeskittymää Fuengirolassa, mutta lopulta kohteeksi valikoitui Riogordon kylä, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta koilliseen, Málagan pohjoispuolella.
Lopulta kävikin niin, että nimenomaan Riogordo teki ryhmään lähtemättömän vaikutuksen.
– Kyllä koko reissun kohokohta oli Riogordo ja sen ihmiset. Meillä oli fantastiset suomalaiset yhteistyökumppanit Markus Aho ja Kristian Kaarna. He olivat aivan mahtavia oppaita ja perehdyttivät meidät Riogordon kulttuuriin sekä tutustuttivat meitä ihmisiin, Minna kehuu.
– He järjestivät meille myös esiintymistilaisuuksia. Esitimme suomalaisia ja vähän muunkin maalaisia lauluja ja runoja. Sen jälkeen meillä oli vielä hienoja kohtaamisia paikallisten ihmisten kanssa, hän jatkaa.
– Ja kiva olisi tulla takaisin Espanjaan, vaikkapa sen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Fuengirolaan esiintymään suomalaisille, Minna Kangas huikkaa lopuksi.