Lukuaika: Tatamilta ammattilaiseksi tai yliopistoon

Tatamilta ammattilaiseksi tai yliopistoon

Suomalainen Rebecca Brenner on kickboxingin tuore Andalusian mestari. Koko ikänsä Torremolinosissa asunut Brenner tähtää kamppailulajeissa vieläkin korkeammalle, mutta myös yliopisto-opinnot pyörivät mielessä.

Teksti ja kuva: Janne Leipijärvi

Taekwondo ja kickboxing eivät ehkä pölyisten ennakkoasenteiden perusteella ole kaikkein yleisimpiä valintoja tyttöjen harrastuksiksi. Rebecca Brennerille molemmat lajit ovat kuitenkin arkipäivää, vieläpä korkealla tasolla.

- Mainos -

Hänen mukaansa kaikki alkoi oikeastaan leikin kautta.

– Olin 10-vuotias kun aloitin taekwondon. Minä halusin oikeastaan vaan leikkiä, ja kaveri pyysi että tule kokeilemaan taekwondoa, Rebecca Brenner kertoo.

Tyttöjä ja ulkomaalaisia

Ensimmäisestä kerrasta eteenpäin Brenner on ollut vakiokasvo FÉNIX IN NAE seuran harjoitussaleilla. Omassa seurassaan hän on huomannut, ettei stereotypia ”poikien lajista” todellakaan pidä paikkaansa.

– Meidän seurassa käy jopa yllättävän paljon myös tyttöjä, monissa muissa seuroissa tyttöjä on tietääkseni vähemmän.

Tyttöjen määrän ohella yllättävää saattaa olla myös muiden kuin espanjalaisten osuus harrastajissa.

– Meillä on harrastajia enemmän muualta kuin espanjasta, Brenner kertoo.

– Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Suomesta, Marokosta, Argentiinasta, Kolumbiasta, ja niin edelleen, hän luettelee.

- Mainos -

Kickboxing mukaan

Pari vuotta sitten Rebecca Brennerin lajivalikoimaan tuli mukaan kickboxing.

– Meidän seurassa aloitettiin silloin kickboxingin valmentaminen, ja taekwondoryhmän parhaille suositeltiin aloittamaan kickboxing, koska lajit tukevat hyvin toisiaan.

– Alussa tuntui kyllä ihmeelliseltä, koska käsiä käytettiin niin paljon, toisin kuin taekwondossa. En ollut tottunut pitämään käsiä niin ylhäällä, joten aluksi minua lyötiin joka puolelta, Brenner kertoo.

Ja jos jollekin on epäselvää, niin todettakoon, että harjoituksissa lyödään tosissaan, muttei ihan joka tilanteessa.

– Harjoituksissa lyödään tosissaan silloin jos molemmat ovat jo kilpailevia harrastajia. Aloittelijoiden kanssa otetaan vähän rauhallisemmin, hän selventää.

Ystävät tatamilla

Vaikka Rebecca Brenner on syntynyt Espanjassa ja sitä myötä integroitunut mm. kaveriporukoihin jo aivan pienestä pitäen, on harrastuksesta tullut hänelle myös kaveriverkoston keskipiste.

- Mainos -

– Nykyään lähes kaikki kaverini ovat taekwondon ja kickboxingin kautta. Olen myös saanut jotkut kaverini aloittamaan harjoittelun.

Brennerin mukaan koko seurassa nuorten kesken vallitsee ystävyyden ilmapiiri, mikä on hyvä asia, kun lajit kuitenkin ovat sellaisia joissa saattaa välillä vähän sattuakin.

– Seurassa kaikki ovat kavereita, harjoituksissa on aina hyvä henki, vaikka joskus pitää jotakuta vähän rauhoitellakin, että relax, hän vakuuttaa.

Lisää itsevarmuutta

Kamppailulajin hallitseminen on monen mielestä hyvä keino parantaa omaa turvallisuuttaan esimerkiksi pimeän aikaan ulkona. Brenner myöntääkin, että hänelle kamppailulajien harjoittelu on tuonut lisää itsevarmuutta.

– Erityisesti taekwondossa on harjoitteita, että mitä voi tehdä jos joku nappaa kiinni yöllä kadulla, hän kuvailee.

– Kyllä pieni pelko on tietysti olemassa, mutta on minulla paljon varmempi tunne, että jos sellainen tilanne joskus tulee, niin osaan iskeä ja päästä pakoon. Lisäksi treenatessa kehittynyt kunto auttaa että jaksaa myös juosta kovaa ja kauan, jos on tarve.

Mitalilla yliopistoon

Maaliskuun lopussa Rebecca Brenner voitti kickboxingin Andalusian mestaruuden 13-15 vuotiaiden alle 65 kilon sarjassa. Seuraavaksi tie vie Sevillaan harjoitusleirille, mistä valitaan Andalusian edustajat espanjan maajoukkueeseen.

Espanjan mestaruuskisoihin liittyy yksi mainio lisäkannustin vakavaan harjoitteluun. Menestyksen kautta voi nimittäin aueta jopa yliopistopaikka.

– Jos Espanjan mestaruuskisoissa voittaa mitalin, saa stipendin, joka voi olla 800 – 3500 euroa, Brenner kertoo.

Lisäksi mitalisteille on tarjolla myös erinomaiset mahdollisuudet yliopistopaikkaan

– Lisäksi mitalisti voi hakea yliopistoon urheilijana. Noin 10% yliopistopaikoista on varattu urheilijoille, joten se käytännössä jo varmistaa opiskelemaan pääsyn.

Missä on tulevaisuus?

Rebecca Brenner tietää, että kamppailulajeilla voi Espanjassa tehdä myös elantonsa, jos taso riittää, esimerkiksi valmentajana.

Se on yksi hänen mahdollisuuksistaan tulevaisuudessa, mutta muitakin ajatuksia nuoren naisen mielessä liikkuu.

– Minua kiinnostavat monet eri alat. Esimerkiksi videopelien tekeminen, samoin psykologia ja meribiologia. Ne ovat keskenään hyvin erilaisia juttuja, mutta niitä pääsisi opiskelemaan Málagassa.

Yksi, ehkä hieman kaukaisempi vaihtoehto, on myös Suomeen muuttaminen.

– Pienenä ajatus suomeen muuttamisesta kauhistutti, mutta ei enää. En kuitenkaan haluaisi ainakaan juuri nyt muuttaa, koska treenaamisen aloittaminen uudessa maassa olisi hankalaa.

– Toisaalta koulutuksen taso olisi Suomessa varmasti parempi, että sikäli tekisi mieli, hän pohtii.

Moni Aurinkorannikon suomalainen on asettunut näille seuduille mieluisan sään houkuttelemana ja kehuu vuolaasti espanjalaista mentaliteettia. Ehkä jopa hieman yllättäen, Aurinkorannikolla syntynyt Rebecca Brenner näkee asiat päinvastoin.

– Minä pidän Suomen talvesta. Täällä talvi on ärsyttävällä tavalla kylmä, mutta Suomessa on kunnon talvi, kun on lunta. Ja kesä on täällä liian kuuma, mutta Suomessa kesä ei ole liian kuuma eikä kylmä, hän arvioi.

Myös suomalaiset ihmiset ovat enemmän Brennerin mieleen.

– Suomessa ihmiset ovat kivoja, vaikkeivät paljon puhukaan. Ihmiset menevät omissa maailmoissaan eivätkä mieti sinua, mutta kun ystävystyy suomalaisen kanssa, niin he ovat tosi hyviä ystäviä.

Kuka?

  • Rebecca Brenner
  • 14 vuotta
  • Asunut syntymästään asti Torremolinosissa
  • Harrastanut taekwondoa 10-vuotiaasta ja kickboxingia 12-vuotiaasta
  • Kickboxingin Andalusian mestari
  • Taekwondon mustan vyön kokeet vielä tänä vuonna

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...