Tärkeä kupari

Hivenaineet ovat mikrokivennäisaineita, joita tarvitsemme alle 100 mg päivässä. Kupari on yksi keskeisimmistä hivenaineista. Tämä voidaan todistaa sillä, että kehossa tapahtuu fysiologisia muutoksia, mikäli saamme kuparia liian vähän.

Kehossa on 50-150 mg kuparia. Suurin osa siitä on maksassa, aivoissa, sydämessä ja munuaisissa. Kupari edistää useita kehon toimintoja:

-ihon normaalia pigmentoitumista
-normaalia raudan kuljetusta kehossa
-hiusten normaalia pigmentoitumista
-sidekudosten pysymistä normaalina
-solujen suojautumista hapettumisstressiltä
-hermoston normaalia toimintaa
-normaalia energia-aineenvaihduntaa
-immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Kupari on tärkeä myeliinin tuotannossa. Myeliini on rasva, joka koostuu useista fosfolipideistä ja ympäröi hermokuituja. Tästä syystä kupari on tärkeä ja edistää hermoston normaalia toimintaa.

- Mainos -

Kuparia tarvitaan mm. raudan hyödyntämiseen, hemoglobiinin muodostukseen ja punasolujen normaalin toiminnan ylläpitoon. Kupari edistää ravinnossa olevan raudan imeytymistä. Kupari toimii myös soluja suojaavana antioksidanttina. Kupari on erityisen tärkeää odottaville äideille, istukan kasvulle ja vastasyntyneille vauvoille. Imeväisikäisten lasten kasvussa kuparia tarvitaan luuston kehityksessä, puolustusmekanismien ylläpidossa, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihdunnassa ja aivojen kehittymisessä.

Kuparia tarvitaan valkosolujen aineenvaihdunnassa, sidekudosta muodostamassa, aivojen ja lisämunuaisten toiminnassa. Se osallistuu ihon tumman väriaineen, melaniinin tuottamiseen.

Elimistö ei varastoi kuparia joten sitä tulisi saada jatkuvasti.

Sinkki haittaa kuparin imeytymistä, joten lisäkupari on tarpeen jos käyttää sinkkiä yli kuukauden ajan. Sinkki ja kupari suositellaan otettaviksi eri aikaan vuorokaudesta.

Kuparin puutostiloille on ominaista valkosolujen vähyys veressä, rautalääkitykselle reagoimaton anemia sekä luuston sairaudet. Kuparinpuute on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin sekä hermoston sairauksiin.

Kupari on tärkeä osa tukikudosten rakennetta ja normaalia toimintaa: Sitä tarvitaan luun vahvuuden ylläpitoon ja kollageenisäikeitten lujittamiseen sekä kollageeni- ja elastiinisäikeiden välisten liitosten muodostumiseen. Kollageenia on paljon ihossa, verisuonten seinämissä, rustoissa ja jänteissä.

Alentuneita kuparipitoisuuksia voi esiintyä vaikeissa imeytymishäiriöissä, kuten keliakiassa, kystisessä fibroosissa sekä aliravituilla lapsilla.

Alentuneita arvoja tavataan myös rautalääkityksen ja sinkkipitoisten hivenaineiden käytön yhteydessä, koska sekä rauta että sinkki estävät kuparin normaalia imeytymistä suolistosta.

- Mainos -

Muita kuparinpuutokseen liitettyjä merkkejä ovat mm. korkea LDL-kolesteroli, hiustenlähtö, painonnousu sekä masennus.
Myös liika rauta, kalsium ja magnaani voivat laskea kuparin määrää. Toisaalta kupari tarvitsee C-vitamiinia ja seleeniä toimintoihinsa. Liika fruktoosin käyttö sekä vatsahappojen puute vähentävät kehon kuparimäärää.

Monista eri ruoista löytyy vähän kuparia. Enemmälti sitä on mm. äyriäisissä, sisäelimissä, seesami- ja auringonkukansiemenissä, kookosmaidossa, cashewpähkinöissä, avokadossa, parsassa, valkosipulissa, pavuissa, soijapavuissa ja kauraleseessä. Kuparia on käytetty myös rannekkeissa, joiden tarkoitus on ollut lievittää kipua ja tulehdusta esim. nivelreumassa periaatteena ilmeisesti, että kuparia imeytyy iholta verenkiertoon.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...