Chrisse Johansson, 77, on Espanjan Aurinkorannikon suomalaisille tuttu hahmo. Sanoittajamestari asusteli alueella yli 20 vuotta, kunnes muutti pari vuotta sitten takaisin Suomeen.
”Uutinen tuntui todella pahalta”
Tapani Kansa menehtyi 76 vuoden iässä tiistaina, 25. maaliskuuta 2025. Odottamaton kuolema tapahtui rutiininomaisen sappileikkauksen jälkeen.
– Se tuntui todella pahalta, todella pahalta, Chrisse Johansson huokaa kertoessaan reaktiostaan, kun hän kuuli aamulla Tapani Kansan poismenosta.
– Se tuli aivan yllättäen, en ollut kuullut mistään vakavista terveysongelmista. Ehkei sitä vielä edes kunnolla tajua, hän jatkaa.
Pitkän linjan musiikkivaikuttaja ja Kansan läheinen yhteistyökumppani muistelee, kuinka he tapasivat ensi kertaa vuonna 1975.
– Me oikeastaan kohtasimme ihan sattumalta Finnvoxin ja Emin pihalla. Tapsalla oli juuri sellainen vaihe, että hän mietti, mitä tekisi ja kenen kanssa. Päätimme kokeilla jotain yhdessä, ja siitä se lähti, Johansson kertoo.
”Ei aina helpoin artisti, mutta mestarillinen muusikko”
Johansson kuvailee Kansaa artistina, joka tiesi tarkasti, mitä halusi.
– Tapsassa oli tiettyä ehdottomuutta, joka oli hyvää kehityksen kannalta. Hän ei ollut välttämättä helpoin työparina, mutta yhteistyömme sujui hyvin. Meillä ei ollut varsinaisia riitoja, vaan eriävät näkemykset ratkottiin sovussa.
Yhteistyön hedelmänä syntyi monia klassikoita, kuten Melina, Baby Blue, Kesän lapsi sekä eittämättä suurin hitti R-A-K-A-S.
”R-A-K-A-S syntyi pettymyksen kautta”
Johansson kertoo, että R-A-K-A-S sai alkunsa sattuman kautta.
– Alun perin olin tehnyt tekstin espanjalaiseen kappaleeseen Ballerino, jonka oli tarkoitus tulla Tapsalle. Hain siihen oikeuksia, ja kaikki näytti selvältä, joten kirjoitin tekstin valmiiksi. Tapsa kuuli sen ja innostui, mutta yllättäen meille ilmoitettiin, että kappale meneekin Marion Rungille, ja me emme saaneet lupaa tehdä siitä omaa versiotamme.
– Se oli valtava pettymys, sillä olimme jo ehtineet valmistautua. Olin kuitenkin tehnyt tekstin valmiiksi, ja meillä oli idea, joten päätimme etsiä uuden sävellyksen. Jukka Kuoppamäki asui tuolloin Saksassa, ja teimme paljon yhteistyötä. Lähetin hänelle tekstin ja Ballerinon malliksi, minkä tyylistä kappaletta haettiin – mutta ilman suoraa plagiointia. Jukka onnistui loistavasti poimimaan olennaiset elementit ja sävelsi uuden kappaleen, josta tuli R-A-K-A-S.
– Aluksi Tapsa ei ollut erityisen innostunut, sillä hän oli vielä pettynyt alkuperäisen kappaleen menetykseen. Mutta pikkuhiljaa hän lämpeni sille, ja lopulta siitä tuli yksi hänen suurimmista hiteistään.
Lue myös: Chrisse Johansson palkitaan Erikois-Emmalla: ”Olen nöyrä ja onnellinen”
”Monipuolinen ja kunnianhimoinen taiteilija”
Chrisse Johansson painottaa, että Kansa ei ollut vain yhden tyylin laulaja.
– Hän ei halunnut rajoittaa itseään. Hän lauloi iskelmää, mutta myös esimerkiksi runoilija Lauri Viidan teksteihin ja Pekka Sarmannon sävellyksiin pohjautuva Betonimylläri oli hyppy pois iskelmägenrestä. Tapsa levytti myös Oskar Merikannon musiikkia. Tapsa ei halunnut jäädä paikoilleen, vaan kokeili uusia asioita ja vaati itseltään paljon.
Vaikka heidän yhteytensä oli ensisijaisesti ammatillinen, Johansson muistelee Kansaa lämpimin sanoin.
– Hän oli tinkimätön ja äärimmäisen lahjakas. Mutta hänessä oli myös lempeä puoli, joka ei aina päässyt esille. Kunnioitan häntä suuresti, ja hänen perintönsä elää varmasti vielä pitkään, hän päättää haastattelun.
Chrisse Johansson haastattelu tiistaina 25.3.25 radio FugeFM:ssä klo 17 jälkeen. Iltapäivälähetyksessä luvassa myös runsaasti Tapani Kansan musiikkia. Kuuntele 106,2 MHz tai verkossa tästä.