Tanskan terveys- ja hyvinvointilaitoksen uusi raportti

Ihmiset, joiden veressä on alhainen D-vitamiini, sairastuvat vakavammin COVID-19:stä. Tanskan terveys ja hyvinvointi laitoksen (Statens Serum Institutin SSI) 2020 vuonna tekemän tutkimuksen mukaan ihmisillä, joiden veressä on liian vähän D-vitamiinia, on kaksi kertaa suurempi riski saada vakavampi sairaus kuin ihmisillä, joilla on riittävästi vitamiinia, jos he saavat COVID-19-tartunnan. Yhteistyössä amerikkalaisten tutkijoiden kanssa tehty tutkimus korostaa hyvän D-vitamiinitilan ylläpitämisen tärkeyttä – etenkin talvikaudella, jolloin monilla meistä on puutetta D-vitamiinista.

Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa 447 ihmisellä, joilla kaikilla oli SARS-CoV-2-positiivinen tulos keväällä 2020, havaittiin, että ihmisillä, joiden veressä oli alhainen D-vitamiinipitoisuus, oli 50 prosenttia suurempi riski saada vakavampia oireita verrattuna niihin, joilla oli korkeampi veren D-vitamiinitaso. Tutkimuksen, joka julkaistiin Scientific Reportsissa 17. marraskuuta 2022, Statens Serum Institutin (SSI) tutkijat yhteistyössä kollegoiden kanssa Harvardin yliopistosta Bostonissa, Yhdysvalloissa.

Selkeä yhteys vitamiinitilan ja taudin kulun välillä

D-vitamiinitasojen mittaamiseen käytettiin 447 osallistujan verinäytteitä. Tämän jälkeen tutkijat jakoivat osallistujat neljään ryhmään: ei sairaalahoitoa, sairaalahoito (mutta ei tehohoidossa), sairaalahoito tehohoidossa ja lopuksi osallistujat, jotka kuolivat 30 päivän kuluessa infektion toteamisesta. Vertailemalla vitamiinitasoja neljässä kategoriassa, tutkijat saattoivat nähdä selvän korrelaation alhaisen D-vitamiinitilan ja lisääntyneen riskin välillä saada vakavampi sairaus.

- Mainos -

Ruokavalio ei ole paras tapa saada riittävästi D-vitamiinia koska ruoka sisältää vain suhteellisen vaatimattomia määriä, ja tämä koskee ensisijaisesti esimerkiksi rasvaista kalaa, munankeltuaisia, ja margariinia. Ehdottomasti tärkein D-vitamiinin lähde on auringonvalo, jonka saamme kesällä. Talvella aurinko on kuitenkin liian heikkoa muodostamaan D-vitamiinia ihoon, joten kehon D-vitamiinivarastot heikkenevät suhteellisen nopeasti tähän vuodenaikaan.

Tulokset osoittivat, että Tanskassakin on paljon ihmisiä, joilla on D-vitamiinivaje, ja se altistaa vakavalle koronalle. Uskon että sama pätee myös suomalaisiin.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...