Espanjan tunnetuin kuluttajajärjestö OCU testaa säännöllisesti myös maassa myytäviä maitoja.
Suosituimmassa maitotestissä mukana on ovat Espanjan ostetuimmat lehmänmaitotuotteet, monelle suomalaisellekin tutut iskukuumennetut UHT-kevytmaidot (espanjaksi leche semidesnatada). Ne vastaavat parin prosentin rasvapitoisuudellaan suomalaista kevytmaitoa.
Tällainen kuukausia huoneenlämmössä säilyvä kevytmaito on Espanjan eniten kulutetuin maito. Sitä käyttää 30 prosenttia maan kotitalouksista, kun 22 prosenttia juo täysmaitoa ja 20 prosenttia rasvatonta.
Toisin kuin suomalainen pystymallinen maitotölkki, Espanjan suosikkimaidot myydään tiilen muotoisessa kartonkipakkauksessa.
Testissä oli 38 espanjalaista kevytmaitoa
Kuluttajajärjestön maitotestissä mukana oli 38 kevytmaitoa eri valmistajilta.
Voittajaksi selviytyi jälleen kerran Mercadona-ketjun Hacendado-tuotemerkin juoma, joka sai 78 pistettä 100:sta. Sama maito voitti testin myös vuonna 2021. Litra maksaa noin 0,90 euroa.
Testivoittaja on monen Espanjan Aurinkorannikolla viihtyvän suomalaisenkin suosikki.
Testissä arvioitiin muun muassa tuotteen teollisen prosessoinnin laatua, maidon ravintoarvoa, hygieniaa ja makua.
Toiseksi tuli El Buen Pastor -brändi (pisteet 76/100), jota myydään isoissa ruokakaupoissa kuten El Corte Inglés tai Carrefour.
Kolmas sija meni Clesa Bienatur -maidolle (75/100), kun taas katalonialainen Llet Nostra -maito oli neljäs 71 pisteellä.
Beyena ja Pascual jakoivat viidennen sijan (molemmat saivat 70 pistettä).
Testin pohjalle jäi ranskalaisen Alcampo-supermarketin oman tuotemerkin Auchan-kevytmaito, joka sai vain 44 pistettä 100:sta. Etenkin sen hygieniaa ja lämpökäsittelyn tasoa moitittiin.
Supersol, Xoia, Gaza, Quien Es el Jefe, Solar, President, Condis, Central Lechera Asturiana, Gurelesa, CampoBueno ja Feiraco saivat kaikki pisteitä välillä 53–59 ja moitteita mm. huonosta mausta ja kehnosta laadusta.
Näillä kriteereillä suuri maitotesti tehtiin
OCU-kuluttajajäjestö mittasi testissä seuraavia seikkoja:
• Käsittelyn laatu. On tärkeää, että maidolle on tehty riittävä lämpökäsittely, joka takaa sen hygienian ja säilyvyyden muuttamatta sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia tai makua.
• Ravintoarvo. On suositeltavaa, että maidossa on riittävästi proteiineja, kalsiumia, rasvoja, sokereita ja vitamiineja, jotka ovat elimistölle välttämättömiä.
• Merkinnät. On tärkeää, että maidosta ilmoitetaan selvästi sen alkuperä, koostumus, viimeinen käyttöpäivä ja varastointi.
• Hinta. On suositeltavaa vertailla eri merkkien hintoja ja valita se, joka tarjoaa parhaan vastineen rahalle.
Espanjan eri maitotuotteet
Leche Entera (täysmaito), rasvapitoisuus 3,5 – 4 %
Leche Entera on iskukuumennettu täysmaito (UHT). Makeahko maku on suomalaisittain kuin HYLA-maidossa. Tämä maito sisältää kuitenkin normaalisti laktoosia. Avaamaton pakkaus säilyy huoneenlämmössä noin 3-4 kk. Täysmaidossa on paljon tyydyttyneitä rasvoja.
Espanjan ostetuin ja suosituin iskukuumennettu maito (UHT). Kuin suomalainen kevytmaito, mutta maultaan makeahko. Sisältää laktoosia, mutta myös vitamiineja ja muita yhdisteitä. Avaamaton pakkaus säilyy huoneenlämmössä noin 3-4 kk.
Leche Destanada (rasvaton maito), rasvapitoisuus alle 0,5 %
Tässä iskukuumennetussa maidossa (UHT) on lähes olematon määrä rasvoja, mutta tallella ovat kaikki muut maidolle tyypilliset vitamiinit ja mineraalit. Sisältää laktoosia. Avaamaton pakkaus säilyy huoneenlämmössä noin 3-4 kk.
Leche sin lactosa (laktoositon maito)
Laktoositon maito on kasvattanut suosiotaan myös Espanjassa. Toisin kuin Suomessa, Espanjassa laktoositon maitokin on iskukuumennettua (UHT) ja makeahko maku tuo mieleen HYLA-maidon. Osa maidon laktoosista poistetaan suodattamalla. Loppu laktoosi pilkotaan entsyymin avulla yksinkertaisiksi sokereiksi: glukoosiksi ja galaktoosiksi. Muut ravintoaineet ovat samoja kuin normaalissakin maidossa. Laktoositonta maitoa löytyy niin täysmaitona, kevytmaitona kuin rasvattomana.
Leche fresca entera (tuore täysmaito), rasvapitoisuus 3,5-5 %
Kevyesti pastöroitua tuoremaitoa myydään yleensä pullossa, se on pidettävä kylmänä ja sen voimassaoloaika on lyhyt (noin 7 päivää). Maultaan se on perinteisen maitomainen. Tuoremaitoa saa myös kevytmaitona, mutta toistaiseksi harvemmin laktoosittomana versiona.
Leche organica (orgaaninen luomumaito tai biomaito)
Luomumaito maksaa enemmän, mutta sen kysyntä kasvaa jatkuvasti. Biomaitoa tuottavien eläinten ylläpidon kriteerit on määritelty EU-tasolla. Vain ne tilat, jotka täyttävät kriteerit, voivat käyttää orgaanisen maidon nimitystä. Kriteerit ovat seuraavat: eläinten kuuluu saada laiduntaa vapaissa olosuhteissa, niiden ruokavalio koostuu tuoreesta ruohosta ja rehusta, eikä laidunta-alueilla saa käyttää myrkyllisiä kemikaaleja. Jos myrkyllisiä aineita käytetään, niiden käyttömenetelmien tulee vastata EU:n sääntöjä. Tuottavuuden lisäämiseksi ei saa käyttää hormonituotteita ja antibiootteja saa käyttää vain, jos eläin on sairastunut. BIO-merkintä on ekologisesti puhtaan tuotteen synonyymi, joten jos maitotuotteesta löytyy kyseinen merkki, kysymys on orgaanisesta ja puhtaasta maidosta.