Tähtäimessä jälleen Tokio

Valmentaja Juha Flinck on tehnyt jo lähes 20 vuotta yhteistyötä Suomen ja koko maailman kovimman ratakelaajan, Leo-Pekka Tähden kanssa. Tänä talvena kaksikon yhteistyö on ollut tavallistakin tiiviimpää, kun Flinck on päässyt valmentamaan suojattiaan koko talven paikan päältä, eikä etäyhteyksien välityksellä, kuten aiempina talvina.

Voittamaton gallialainen

Urheilu astui Juha Flinckin elämään jo nuorella iällä.

- Mainos -

– 60- ja 70-luvuilla Kuhmoisissa ei ollut muuta tekemistä kuin urheilua ja viidakkoleikkejä, joten kesäisin yleisurheiltiin ja talvisin hiihdettiin, Flinck kuvailee.

Sen verran merkittävässä osassa urheilu oli Flinckin kaveriporukassa, että he päättivät jopa perustaa oman urheiluseuran.

– Meitä oli kymmenkunta jokseenkin samanikäistä serkusta ja porukalla perustimme oman urheiluseuran. Koska kaikki olivat kovia Asterix-faneja, tuli seuran nimeksi Voittamattomat Gallialaiset, eli VoGa.

Seuran nimen lisäksi myös kaikki tenavat ottivat itselleen ”taiteilijanimet” Asterixin sivuilta. Ja kuinkas ollakaan Juha Flinckin urheilijanimi oli Asterix.

Voittamattomien gallialaisten riveistä sai alkunsa myös Flinckin valmentajanura.

– Olin 12-vuotias kun aloin laatia harjoitusohjelmia meille kaikille.

Ammattimaiseen toimintaan

Vuosien vieriessä Flinck jatkoi urheilemista ja siinä ohessa itsensä ja muiden valmentamista. Aikanaan Voittamattomat Gallialaiset vaihtui kotikunnan urheiluseuraan Kuhmoisten Kumuun.

- Mainos -

– Olin 16-17 vuotias kun ne totesivat Kumussa, että tuo on niin innostunut valmentamisesta, että lähetetään se yleisurheilun ohjaajakurssille. Siitä alkoi matka kohti ammattimaisempaa valmentamista.

Flinck on käytännössä koko uransa valmentanut oman toimen ohella, eli hankkinut varsinaisen elantonsa muualta kuin valmentamisesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö innokas mies olisi valmentanut täysin ammattimaisesti.

– Seitsenottelija Tiia Hautala oli ensimmäinen josta sanoisin, että häntä valmensin ihan ammattimaisesti. Hänen kanssaan yhteistyö alkoi vuonna 1992 ja se jatkui aina vuoteen 1999 asti.

Hautalan jälkeen Flinckin valmennusinnosta pääsivät nauttimaan mm. Porin Pesäkarhujen pelaajat. Vuonna 2002 alkoi lopulta yhteistyö, joka on tähän mennessä johtanut mm. viiteen paralympiakultaan ja lukuisiin muihin arvokisamitaleihin.

Hiljainen poika

– Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Leena Paavolainen kysyi minulta jo vuotta aiemmin, josko voisin auttaa lahjakasta nuorta pyörätuolikelaajaa nopeusharjoittelussa. Silloin jouduin vastaamaan kieltävästi muiden valmennuskiireiden vuoksi, Juha Flinck taustoittaa.

– Seuraavana vuonna tilanne oli oikeastaan sama, mutta en osannut enää kieltäytyä, joten sovin että tapaan pojan, kunhan hän tuo mukanaan harjoitusvihkonsa.

Niin Juha Flinck ja Leo-Pekka Tähti tapasivat syksyllä 2002. Ja Tähti toi harjoitusvihkot mukanaan.

- Mainos -

– Tapaamiseen tuli hiljainen mutta päättäväisen oloinen poika mukanaan kasa vihkoja. Lupasin kahlata harjoitustiedot läpi seuraavana yönä ja sitten palattaisiin asiaan. Seuraavalla kerralla kysyin mihin hän haluaisi erikoistua, ja Leo-Pekka vastasi että hän haluaisi maailman huipulle pikamatkoilla. Harjoitus- ja tilastotietojen perusteella olin samaa mieltä, joten sovimme vuoden yhteistyöstä, jonka jälkeen katsottaisiin tilannetta uudestaan.

Tuo yhteistyö on jatkunut nyt siis reilut 18 vuotta. Sinä aikana Tähti on voittanut paralympialaisissa viisi kultaa ja yhden pronssin. MM-kisatuomisina on ollut neljä kultaa, kolme hopeaa ja kolme pronssia. EM-kisoista saldo on kahdeksan kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi. Lisäksi Tähdellä on hallussaan oman luokkansa 100 metrin kelauksen maailmanennätys 13,63. Vuonna 2016 hänet valittiin Suomessa vuoden urheilijaksi.

Tokio 2020 2021

Viime kesän piti olla Leo-Pekka Tähden uran huipentuma. Ei välttämättä päätepiste, mutta suuri tavoite joka tapauksessa. Tokion paralympialaisiin treenattiin hyvin. Sitten kävi niin kuin kävi, ja kisat jouduttiin siirtämään ensi kesään. Niihin kisoihin on harjoiteltu vielä paremmin.

– Tämä talvikausi on ollut treenaamisen kannalta aivan loistava. Normaalisti olemme pitäneet Leo-Pekan kanssa talvisin yhteyttä puhelimen ja videoiden välityksellä, ja sitten vetäneet lyhyitä leirejä Teneriffalla. Mutta nyt kun saatiin rahoitus järjestymään, olen voinut olla täällä Fuengirolassa paikanpäällä valmentamassa koko talven, Juha Flinck kertoo.

Myös täkäläiset harjoitusolosuhteet saavat kiitosta.

– Olosuhteet ovat olleet loistavat. Ensinnäkin säät ovat suosineet ja toiseksi pandemiasta huolimatta olemme päässeet hyvin sekä Torremolinoksen että Málagan kentille, missä pääosin treenaamme.

Vaikka koronarokotteita on vihdoin päästy pistelemään ympäri maailman, leijuu Tokion paralympialaisten yllä mahdollisen peruuttamisen varjo.

– Me emme tällä hetkellä halua edes ajatella sitä pahinta vaihtoehtoa. Me lähdemme siitä että kisat pidetään, ja sillä tähtäimellä treenaamme ja valmistaudumme, Flinck toteaa päättäväisesti.

Toivotaan ja uskotaan että Flinck on oikeassa ja elo- syyskuussa Leo-Pekka Tähti pääsee jälleen esittelemään kilpakumppaneilleen pyörätuolinsa ”takavaloja”.

Kuka?

  • Juha Flinck
  • 62 vuotta
  • Kotoisin Kuhmoisista
  • Ensimmäinen talvi Fuengirolassa
  • Asuu kesät Porissa ja Kuhmoisissa

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...