Syksy loi toivoa matkailulle

Koronapandemia on koetellut kenties pahiten matkailutoimialaa. Erilaiset rajoitukset ja ihmisten kokema pelko on vähentänyt matkailua kaikkialla. Tarkastellaan tilastojen valossa, miten Suomen ja Aurinkorannikon välinen matkailu on viimeisen parin vuoden aikana elänyt. Viime syksy loi toivoa, se näytti pitkästä aikaa positiivisia merkkejä.

Lentotilastot vuodelta 2021 ovat valmistuneet ja niistä löytyy paljon mielenkiintoista tietoa. Tässä jutussa käytetään pohjana Espanjan ilmailulaitoksen Aenan tilastoja, keskitytään Málagan lentoaseman tilastoihin. Aena tilastoi matkustajat kansallisuuksien mukaan, meitä tietysti kiinnostaa eniten minkä verran suomalaisia on laskeutunut Málagaan. Vertailuvuosina käytetään enimmäkseen edellistä normaalia vuotta 2019 ja juuri päättynyttä vuotta 2021.

Viime syksy oli pitkästä aikaa ensimmäinen ajanjakso, jolloin esimerkiksi lentomatkailu Suomen ja Espanjan välillä pääsi edes jossain määrin käyntiin. Lisääntynyt tarjonta näkyi heti tilastoissa, normaalitasolle on vielä pitkä matka, mutta kasvukäyrä sojottaa vahvasti ylöspäin.

- Mainos -

Vuoden 2019 syys-joulukuussa Málagaan laskeutui 68.000 suomalaista. Vastaavana ajankohtana viime vuonna laskeutujia oli 41.000. Huippuvuodesta jäätiin viime syksynä noin 40%.

Prosentuaalinen pudotus on toki dramaattinen, mutta kun sitä verrataan koko vuoden lukemiin tilanne näyttää syksyn osalta lohdullisemmalta. Koko vuonna 2019 Málagaan laskeutui ennätykselliset 212.000 suomalaista. Viime vuonna lukema oli vain 64.000 joten pudotusta vuositasolla oli hurjat 70%. Syksyn aikana laskeutui 2/3 koko vuoden suomalaisporukasta.

Vertailu vuoteen 2020 on tavallaan turhaa, mutta kiinnostavia lukuja sieltäkin löytyy. Tuolloin syys-joulukuussa Málagan kentälle laskeutui vain vaivaiset 5.000 suomalaista, joten viime syksyn saldo oli noin kahdeksan kertaa suurempi. Myös vuositasolla vuosi 2020 oli totaalinen mahalasku, silloin saapujia oli vain 43.000 koko vuoden aikana ja heistäkin ¾ laskeutui ennen pandemian alkua maaliskuun puolivälissä.

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...