Suurlähettiläs Sari Rautio jäähyväismatkallaan Aurinkorannikolla – kehui koulun merkitystä ja alueen suomalaisten aktiivisuutta

Suomen Espanjan-suurlähettiläs Sari Rautio ja konsuli Minna Niemi kiittelivät Aurinkorannikon suomalaisten yhdistysten, yritysten ja median toimintaa. He tapasivat myös Fuengirolan pormestarin sekä saivat lämpimiä halauksia suomalaisessa koulussa Los Pacosissa.

Jari Peltomäki
6 min lukuaika
Suurlähettiläs Sari Rautio puhui Aurinkorannikon suomalaisyhdistysten neuvoston (ASN) hyväntuulisessa kahvitilaisuudessa Benalmádenassa ystävänpäivänä.

Espanjan Aurinkorannikolle saapui ystävänpäivänä perjantaina, 14. helmikuuta korkean tason vieraita maan pääkaupungista Madridista.

Suomen Espanjan-suurlähettiläs Sari Rautio ja konsuli Minna Niemi tutustuivat rannikon suomalaisiin ja nauttivat samalla aurinkoisen lämpimästä ystävänpäivän säästä.

Perjantaiaamun he aloittivat Fuengirolasta vierailemalla ensin Espanjan suomalaisimman kaupungin pormestarin Ana Mulan luona ja sitten Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa Fuengirolan Los Pacosissa.

Tervetuliaisiksi koulun neljännen luokan oppilaat lauloivat suurlähettiläälle ja konsulille koulun oman nimikkolaulun. Suurlähettiläs tutustui lukion tiloihin, seurasi oppituntia ja piipahti myös esikoulun ystävänpäivätilaisuudessa.

- Mainos -

– Olipa harvinaisen sydämellinen vastaanotto, suurlähettiläs iloitsi saatuaan kymmenien esikoululaisten halauksen.

Suurlähettiläs joi kahvit ja kävi antoisan keskustelun koulun säätiön hallituksen ja johtokunnan edustajien kanssa kanssa. Koulun henkilökunnan edustajat kehuivat työilmapiiriä koululla hyväksi ja lämpimäksi.

Suurlähettiläs Sari Rautio sai kymmeniä halauksia esikoululaisilta ystävänpäivän kunniaksi Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa Fuengirolan Los Pacosissa.
Suurlähettiläs tapasi koulun hallinnon ja henkilöstön edustajia ja kävi heidän kanssaan lämminhenkisen keskustelun.

”Koulun merkitys ymmärretään valtionhallinnossa”

Suurlähettiläs Rautio kysyi säätiön hallitukselta, mikä on tilanne kulttuuri- ja opetusministeriön esittämän yli neljän miljoonan euron takaisinperintävaateen kanssa.

– Oikaisupyyntöömme on luvattu vastata tammi-helmikuun aikana, eli odottelemme rauhallisin mielin päätöstä. Vielä ensi viikolla teemme ministeriölle pyynnöstä lisäselvityksiä asian tiimoilta, säätiön puheenjohtaja Niina Ristolainen kertoi.

Ristolainen kertoi myös, että säätiöittämisprosessi on ottanut merkittävän edistysaskeleen Espanjan byrokratiassa.

– Saimme tammikuussa protektoraatilta päätöksen, että Aurinkorannikon suomalaisen koulun säätiö on täysin oikeus- ja toimikelpoinen myös Espanjassa. Lopullinen leima ja päätös asiasta pitäisi tulla kolmen kuukauden sisällä, Ristolainen iloitsi.

”Säätiö on nyt täysin oikeus- ja toimikelpoinen myös Espanjassa” –koulun säätiön puheenjohtaja Niina Ristolainen

Suurlähettiläs Rautio kehui koulun henkeä ja korosti sen merkityksellisyyttä ja tarpeellisuutta.

– Aurinkorannikon suomalainen koulu kasvattaa juuri sellaista kansainvälistä nuorisoa, jota Suomi tarvitsee. Koska tämän tyyppisiä asioita ei voi lakiin kirjoittaa, viranomaiset eivät aina voi huomioida tällaisia seikkoja toiminnassaan, vaan he joutuvat toimimaan sen mukaan mitä laissa ja asetuksissa sanotaan. Uskon, että koulun merkitys läpi koko valtionhallinnon ymmärretään, ja kaikkiin mahdollisiin ongelmiin pyritään löytämään ratkaisut, suurlähettiläs kommentoi säätiön hallituksen jäsenen Jukka Leskisen puheenvuoroa.

- Mainos -

Suurlähettiläs tapasi matkallaan myös Espanjan suomalaisia yrittäjiä.

– Suurlähettilään viesti oli selvä ulkosuomalaiset yrittäjät ovat portti Suomen viennille ja lähetystön työ tukee yritysten menestyksen mahdollisuuksia maailmalla, ESY:n puheenjohtaja Irina Viitala totesi.

Espanjan suomalaiset yrittäjät tapasivat suurlähettiläs Sari Raution Fuengirolassa ystävänpäivänä. Konsuli Minna Niemi oikealla.

Benalmádenassa kannustetaan liikkumaan

Los Pacosista suurlähettiläs ja konsuli jatkoivat Benalmádenaan Aurinkorannikon suomalaisyhdistysten neuvoston (ASN) kahvitilaisuuteen. Pitopaikkana oli Benalmádenan Suomalaiset ry:n kerhotila Minervassa. Herkulliset kakut ja koristeet olivat taitavien kerholaisten omia luomuksia. Aktiivisessa yhdistyksessä on 220 jäsentä.

Benalmadenan Suomalaiset ry:n puheenjohtajan Marja Ketolan tervehdyspuheenvuoron jälkeen sairaalaneuvos, eMBA Ermo Haavisto kertoi lyhyesti liikunnan merkityksestä ihmisen hyvinvointiin. Benalmadenan Suomalaiset ry:n teemana on tänä vuonna Liike on lääke.

– Viimeisten vuosien aikana liikunnan merkitys hoitomuotona on noussut esille, etenkin monien isojen Suomen kansansairauksien kuten kakkostyypin diabeteksen hoidossa. Mutta myös syövän hoidossa, mikä voi olla yllätys. Liikunta edesauttaa myös sosiaalisten suhteiden ja hyvinvoinnin luomisessa, Haavisto valotti.

– Teemavuoden merkeissä Benalmádenassa on suunniteltu runsaasti konkreettisia toimia tälle vuodelle. Olosuhteet täällä ovat tietysti loistavat.

Haaviston puheenvuoron jälkeen paikalle saapuneet suomalaisyhdistykset ja rannikon suomalaismediat esittelivät toimintaansa lyhyesti valtionhallinnon edustajille.

Suurlähettiläs: ”Aurinkorannikon laadukas media lisää suomalaisten elämänlaatua”

Suurlähettiläs Sari Rautio on toiminut Suomen Espanjan-suurlähettiläänä syksystä 2021 lähtien. Hänen nelivuotiskautensa tulee päätökseen elokuussa, jolloin hän palaa Madridista Suomeen. Käynti Aurinkorannikolla oli yhdenlainen jäähyväismatka.

- Mainos -

Rautio kertoi aiemmassa Fuengirola.fi:n haastattelussa lähtevänsä haikein mielin.

Lue myös: Suurlähettiläs Sari Raution viimeinen itsenäisyyspäivä Espanjassa: ”Haikein mielin”

– Espanja on ollut ja antanut vielä paljon enemmän kuin odotin. Olen yllättynyt espanjalaisten kovasta työnteosta. Mutta espanjalaisten lämpimästä vieraanvaraisuudesta ja avoimuudesta en ole yllättynyt, ja sitäkin jään kaipaamaan.

Benalmádenassa ystävänpäivänä Rautio totesi hymyillen, ettei jää toimettomaksi, vaikka ei vielä seuraava toimipaikkaansa tiedäkään. Myöskään Suomen uuden Espanjan-suurlähettilään henkilöllisyyttä ei ole kerrottu.

Suurlähettiläs laski käyneensä Aurinkorannikolla useamman kerran virkavuosinaan.

– Olen iloinen, että teidän keskinäinen yhteistyö on tiivistynyt. Aurinkorannikon suomalaisyhdistysten neuvosto on loistava, koordinoiva kattojärjestö. Olen myös iloinen, että rannikolla tehdään näin paljon laadukasta journalismia ja mediaa, sillä sekin lisää suomalaisten elämänlaatua  ja yhteisöllisyyden tunnetta.

– Fuengirolaa ja Suomea yhdistää hyvin erityinen suhde, Fuengirolan pormestari Ana Mula totesi Sari Rautiolle. Asialistalla olivat mm. kierrätysasiat, jossa Suomi on pormestarin mukaan ”edelläkävijävaltio”. Kuva: Ayuntamiento de Fuengirola.

Suomalaiset ovat nyt Fuengirolan ykköskansalaisuus

Suurlähettiläs Rautio ja konsuli Niemi tapasivat aamulla myös Fuengirolan pormestarin Ana Mulan, joka kertoi iloisen uutisen.

– Pormestari tiesi kertoa, että ulkomaan kansalaisista suomalaisia on nyt eniten Fuengirolassa, yli 4.800 rekisteröitynyttä. Eli Suomi on mennyt ohi brittien. 

Konsuli Niemi totesi, että tarkkaa Espanjassa tai Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten määrää ei tiedetä.

– Sen tiedämme, että Espanjaan on rekisteröitynyt yli 11.000 suomalaista, mutta todellinen määrä on 3-4 kertainen eli noin 35.000-40.00. Heistä suurin osa talvehtii tai asuu pysyvämmin täällä Aurinkorannikolla, missä on siis noin 25.000-30.000 suomalaista, Niemi laski.

– Eivätkä he ole vain eläkeläisiä, vaan koronapandemian jälkeen suomalaisia perheitä ja työikäisiä on saapunut Espanjaan yhä enemmän. Lapset hakeutuvat myös espanjalaisiin kouluihin ja integroituvat yhteiskuntaan.

Pormestari Mulan kanssa suomalaiset keskustelivat myös kierrätysasioista, joista espanjalaisilla olisi paljonkin opittavaa Suomelta.

Teksti: Jari Peltomäki ja Antti Pekkarinen, kuvat: Jari Peltomäki ja Antti Pekkarinen

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *