Suomea rakastava saksalainen Espanjassa

 

– Isäni toinen vaimo oli suomalainen, siksi vietin paljon aikaa lapsuudessani ja nuoruudessani Suomessa. Minulla on edelleen kesämökki Taavetissa Etelä-Karjalassa. Mökki on rauhallisen järven rannalla, se on upea paikka rentoutua, Lienhoop kertoo.

– Eihän mikään ole parempaa, kuin tuore suomalainen järvikala. Aika harvassa paikassa maailmassa voi omasta rannasta kalastaa herkkuja suoraan savustuspönttöön tai pannulle. Mieleni tekisi käydä siellä useamminkin, mutta noin kerran vuodessa olen viime aikoina Taavettiin ehtinyt.

Hän kertoo ymmärtävänsä suomea aika hyvin, mutta puhuminen ei onnistu. Kieltä hän oppi ymmärtämään touhutessaan nuorena miehenä kaikenlaista Suomen maaseudulla.

- Mainos -

– Rakkaita Suomen muistoja liittyy myös äitipuoleni vanhempien maalaistaloon Rantasalmen Kolkontaipaleella. Pääsin mukaan kaikkiin maatalon hommiin. Siellä oli hevosia, lehmiä ja vaikka mitä kotieläimiä, joita pääsin hoitamaan. Erittäin hyvin on jäänyt mieleen myös ison leivinuunin uuninpankolla lepäily.

Lienhoop tapaa edesmenneen isänsä entistä suomalaista puolisoa edelleen usein. He tapaavat sekä Suomessa että Aurinkorannikolla.

Espanja ihastutti

Lienhoop myi ravintolansa Saksan Bremenissä 80-luvun puolivälissä. Sen jälkeen hän muutti Fuengirolaan, aluksi lepäilemään, mutta ihastui alueeseen niin, että päätti veljensä kanssa perustaa tänne ravintolan. Ensimmäinen oli nimeltään Tomate ja pian, vuonna 1988 he perustivat Ku´damm Berlin -ravintolan Fuengirolan satamaan.

Ravintoloiden asiakaskunta oli heti alusta saakka kansainvälistä. Espanjalaiset ja britit tykkäävät Ku’dammin tarjoamasta konstailemattomasta saksalaisesta ruoasta ja se on myös suomalaisten mieleen.

– Isäni avioliiton kautta meillä oli heti alkuun läheinen yhteys Fuengirolan suomalaisyhteisöön. Edelleen iso osa asiakkaistamme on suomalaisia ja onneksi myös uudet suomalaissukupolvet ovat löytäneet meidät.

Vaimo löytyi asiakkaista

Lienhoopin asettumista Aurinkorannikolle edesauttoi myös rakkauden löytyminen alueelta.

- Mainos -

– Kävi niin, että nykyinen vaimoni kävi meillä asiakkaana. Meillä sattui olemaan yhteisiä tuttuja ja sitä kautta tutustuimme paremmin ja lopulta rakastuimme ja menimme naimisiin. Meillä on kolme tytärtä, joista kaksi työskentelee ravintolassamme ja yksi opiskelee Málagan yliopistossa. Vaimoni on espanjalainen ja näiden vuosien aikana minustakin on tullut vähintään puoliksi espanjalainen, joskin saksalaisuus säilyy aina määräävänä osana identiteettiäni.

Avioliiton mukana Lienhoopin ravintolaan tuli myös paljon paikallista osaamista ja ammattitaitoa.

– Appiukkoni oli kokenut ravintolamies Fuengirolasta. Hän tuli meille töihin ja olikin päätarjoilijamme useita vuosia. Appiukkoni oli minun ja veljeni lisäksi ravintolan ”kolmas jalka”. Hänen ohjeistuksensa oli varsinkin alkuvaiheessa kullanarvoista.

Saksalaisuus on Ku’dammin vuosikymmeniä jatkuneen menestyksen salaisuus. Makkarat, schnitzelit ja savustetut ruoat ovat klassikoita, jotka eivät menetä suosiotaan ravintolatrendien mukaan.

– Olen löytänyt erinomaiset saksalaiset tavarantoimittajat Aurinkorannikolta. Lihakauppiaani tekee tarjoamamme makkarat ikivanhan saksalaisen reseptin mukaan alusta saakka. Meillä on iso savustusuuni, johon tuotan puut suoraan saksasta. Ei espanjalaisella oliivipuulla saa aikaiseksi oikeanlaista savun makua.

Ku’dammin savustusuuni onkin nähtävyys jo itsessään. Se on valtaisa mustaovinen onkalo ravintolan seinässä. Tulipesä on alhaalla ja savustushyllyt ja -vartaat ylempänä. Vastaavaa uunia ei todennäköisesti löydy kovin monesta ravintolasta mistään päin maailmaa.

– Savustan kaikki kalat itse ja myös paljon erilaisia lihatuotteita. Aina kun ehdin, savustan itse jopa pekonin, jota annoksissamme käytetään.

Koronapandemia vei turistit Aurinkorannikolta ja Fuengirolasta. Se on koskettanut erityisen syvästi ravintola-alaa. Myös Ku’damm on ollut helisemässä pandemian vuoksi.

- Mainos -

– Me olemme selvinneet tästä katastrofista varmasti keskimääräistä paremmin. Iso osa asiakkaistamme on täällä pysyvästi asuvia espanjalaisia, saksalaisia, suomalaisia ja brittejä. He ovat olleet meidän pelastuksemme. Arkipäivät ovat olleet hiljaisia, mutta viikonloppuiltaisin väkeä on käynyt ihan mukavasti.

Kuka?

  • Michael Lienhoop
  • Ravintoloitsija Fuengirolan satamassa
  • Kotoisin Saksan Bremenistä
  • Muutti Aurinkorannikolle 1987
  • Espanjalainen vaimo ja 3 tytärtä
  • Kesämökki Taavetissa Suomessa

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...