Lukuaika: Suomalaisvetoinen nuorten taidetyöpaja aloittaa Fuengirolassa

Suomalaisvetoinen nuorten taidetyöpaja aloittaa Fuengirolassa

Suomalaisille 17–29-vuotiaille Fuengirolan alueella asuville nuorille suunnattu Nuorten Taidetyöpaja käynnistelee parhaillaan toimintaansa Fuengirolassa. Kyseessä on ennaltaehkäisevän nuorisotyön pilottihanke.

Nuorten Taidetyöpaja on Keski-Suomen aluehallintoviraston ja Jyväskylän kaupungin rahoittama pilottihanke, jonka tavoitteena on tukea varsinkin ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevia nuoria omien vahvuuksiensa löytämisessä, ystävien saamisessa ja päivärytmin rakentamisessa. Lisäksi hanke tarjoaa nuorille omaan elämäntilanteeseen liittyvää ohjausta.

Parhaillaan etsitään toiminnasta kiinnostuneita nuoria sekä nuorten tulevaisuuden tukemisesta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita. Tässä vaiheessa tärkeimmät hankekumppanit ovat Aurinkorannikon Suomalainen koulu ja Sofia-opisto.

Työpajatoiminnan yhteydessä kartoitetaan Ohjaamo-tyyppisen monipalvelupisteen tarvetta alueelle. Ohjaamon ideana on, että nuoret saavat yhdeltä ovelta apua käytännön asioiden hoitamiseen.

Nuorten Taidetyöpaja toimii Fuengirolan nuorisotoimen tarjoamissa tiloissa edf. Coloresissa junakadun varrella aivan Los Bolichesin ytimessä. Tilojen käytöstä on sovittu tällä hetkellä kesäkuun loppuun asti ja jatkosta neuvotellaan.

- Mainos -

-Nämä tilat ovat meille onnenpotku. Sijainti on loistava ja talossa on avoin ilmapiiri, sanoo hanketta Fuengirolassa vetävä projektityöntekijä Inka Silfver.

Fuengirolan kaupunki osallistuu hankkeeseen tarjoamalla tilat sen käyttöön. Vastaavasti kaupunki edellyttää, että mukaan tulevilla nuorilla on Espanjassa vakituisesti asuvan status eli residensia. Sen puute ei kuitenkaan ole este mukaantulolle. Silfverin mukaan residensiaa voidaan tarvittaessa hakea yhdessä nuoren kanssa.

Pilottivaihe kestää tämän vuoden loppuun.

Taidot esiin

Silfverin mukaan kyseessä on ennen kaikkea ennaltaehkäisevän ja etsivän nuorisotyön hanke, joka tähtää nuorten voimaantumiseen ilman työelämäpainetta.

-Toki siitä, että oppii tunnistamaan omia taitojaan ja puhumaan niistä, auttaa jatkossa myös työpaikan hankkimisessa ja työelämässä, Silfver sanoo.

Kantavana ajatuksena on monimuotoinen, toiminnallinen ja kaikille mieluisa työskentely yhteisöllisessä ja turvallisessa ilmapiirissä. Ohjelma rakennetaan yhdessä osanottajien kanssa.

Uusien taitojen oppimiseen tähtäävän luovan työskentelyn lisäksi pajatoimintaan on Silfverin mukaan tarkoitus yhdistää esimerkiksi Espanjan kielen opiskelua ja retkiä.

- Mainos -

-Tavoitteena on lisätä kulttuurista integraatiota. Monien suomalaisnuorten elämänpiiri on täällä yllättävän pieni. Kaikki eivät ole käyneet edes Malagassa.

Silfver korostaa, että pajoille hakeutuakseen ei tarvitse olla minkään alan osaaja, avoin mieli ja halu kokeilla uutta riittävät. Meneillään oleva koulutus tai työpaikka eivät niin ikään ole esteitä.

Valtion varoilla

Inka Silfverin mielestä on hienoa, että valtion mielestä nuoriin panostaminen kannattaa.

-Jos tehdään täällä ennaltaehkäisevää työtä, se näkyy, kun nuoret palaavat Suomeen. Ennaltaehkäisevän työn kustannusvaikutuksia on vain vaikeampaa todentaa kuin korjaavien toimenpiteiden. Mutta suomalainen on suomalainen ulkomaillakin, ja joku maksaa aina hinnan, jos joudutaan jälkikäteen korjaamaan asioita, Silfver summaa.

Pilottihankkeen budjetti on noin 60.000 euroa.

Taidetyöpaja on kesäkuun loppuun asti avoinna ti–to kello 10–15. Maanantaisin ja perjantaisin järjestetään kielikursseja ja retkiä. Paja on syyskaudella myös iltaisin. Syksyn aukioloista tiedotetaan myöhemmin. Työpaja toimii osoitteessa Av. Nuestro Padre Jesús Cautivo 13, 2. kerros, aula 4.

Sosiaalityötä mutkan kautta

- Mainos -

Sosiaalityöntekijän tarve on Aurinkorannikolla yhä uudestaan esiin nouseva teema. Alueella oli sosiaalityöntekijä viimeksi vuosina 2011–2013 kokeiluluontoisesti. Pestiä ei kuitenkaan jatkettu.

Koska tarve on ilmeinen, Suomi-Seuran alainen Ulkosuomalaisparlamentti on useaan otteeseen vedonnut Suomen valtioon sosiaalityöntekijän saamiseksi Aurinkorannikolle. USP on viimeksi vuonna 2017 antanut päätöslauselman, jossa esitetään sosiaalityöntekijän pysyvän viran perustamista Aurinkorannikolle. USP on nostanut esiin, että Aurinkorannikolle muuttaa jatkuvasti lisää suomalaisia ja todennut sosiaalityöntekijän tarpeelliseksi.

Tähän mennessä valtio on kieltäytynyt säästötarpeisiin vedoten.

-Valtio on todennut, ettei sille kuulu hoitaa muissa maissa asuvien suomalaisten sosiaaliturvaa, kommentoi Suomi-Seuran tiedottaja Leena Isbom.

Isbom toteaa ymmärtävänsä Aurinkorannikon suomalaisia, mutta mainitsee, että vielä reilusti suuremmalta Ruotsin suomalaisyhteisöltä on käytännössä viety lähes kaikki Suomen valtion aikaisemmin tarjoamat palvelut.

Nuorten Taidetyöpaja -pilottihanke on kuitenkin käytännössä Suomen julkisista varoista maksettavaa sosiaalityötä, sillä sen päärahoittaja on valtion alainen aluehallintovirasto. Eli ulkomailla asuviin suomalaisnuoriin kohdistuvaan sosiaalityöhön on ainakin mutkan kautta osoittaa varoja.

Tiina Piha

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...