Suomen Kielitoimistoa Espanjassa vastaava Real Academia Española (RAE) on päättänyt vapauttaa subjunktiivin käyttöä vastaisuudessa.
Fuengirolassa sijaitsevan Sofia-opiston käytävillä, kuten myös monissa ravintolakeskusteluissa toistuu usein yksi lause: ”Espanjan kieli olisi helppoa, jos siinä ei olisi sitä subjunktiivia”.
Subjunktiivi on verbin tapaluokka, jolla ilmaistaan monissa romaanisissa kielissä muun muassa epävarmuutta tai toivetta. Suomen kielessä subjunktiivia ei tunneta.
RAE teki tällä viikolla historiallisen päätöksen, kun se hyväksyi, ettei subjunktiivia tarvitse käyttää enää yhtä tarkasti kuin aikaisemmin. Päätös astuu voimaan toukokuun alussa.
– Subjunktiivin käyttö on edelleen suositeltavaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Sen voi tulevaisuudessa korvata verbin preesens-muodolla, todetaan RAE:n torstaina lähettämässä tiedotteessa.
Professori: Päätös jakaa espanjalaiset
RAE:n päätöstä voi verrata Suomen Kielitoimiston 00-luvun alussa tekemään vastaavaa päätökseen, jonka mukaan alkaa-sanan jälkeen saa käyttää verbin perusmuodon sijasta verbin passiivia.
– Uskon, että päätös tulee jakamaan espanjankieliset samalla tavalla kuin Suomessa, kertoo Kauniin suomen kielen vaalijat ry:n puheenjohtaja, professori Veijo Aller.
– Kysymys: ”Aletaanko pelaamaan pesäpalloa?” on omasta mielestäni groteski tapa puhua suomea. Uskon, että sivistyneet ihmiset jatkavat subjunktiivin käyttöä espanjankielisissä maissa entiseen malliin. Se vain on kauniimpaa, Aller toteaa.
Espanjan kielen harrastajat ry:n puheenjohtaja, Helsingistä kotoisin oleva Minna Hincha del Castellano ottaa uutisen myönteisesti vastaan. Málagassa miehensä kanssa asuva Hincha del Castellano ymmärtää, että subjunktiivin käyttö on suomalaisille vaikeaa.
– Opiskelijoiden kannalta uudistus on hyvä. Harmi, ettei se ehdi vielä tämän kevään ylioppilaskirjoituksiin, Hincha del Castellano sanoo.
Tuleeko menneisiin aikamuotoihin muutos?
Myös Espanjan matkailunedistämiskeskuksen Visite Españan tiedottaja Jose Pepe Finés toivoo, että uudistus auttaa osaltaan siihen, että Espanjassa vierailevien turistien määrä palautuu korona-aikaa edeltävälle tasolla.
– Kielioppiuudistus lisää varmasti kiinnostusta espanjan kielen opiskelua kohtaan ja sitä kautta helpottaa matkailualaa, Finés toivoo.
Fuengirola.fi -lehden saamien tietojen mukaan RAE miettii tosissaan myös menneiden aikamuotojen käytön helpottamista. Kielitoimistoon kohdistuu valtavia paineita sen suhteen erityisesti Etelä-Amerikan suunnalta.