Solidaarisuutta

 

Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden toisen puolen, josta ei enää puhuta; eurooppalaiset laittomat siirtolaiset. Mutta se oli silloin.

Kauan, kauan sitten muutin Ruotsista Ranskaan, Suomi ei ollut vielä EU:n jäsen. Asuin maassa laittomasti, pystyin ostamaan talon, mutten saanut oleskelulupaa, en myöskään sosiaaliturvaa. Tätä kesti muutama vuosi. Ranskassa ei ollut sukupuolineutraalia avioliittoa, ei myöskään rekisteröityä parisuhdetta.

Nyt olen asunut Espanjassa kaksikymmentä vuotta, Suomi on EU:n jäsen, joten ei ollut ongelmia saada oleskelulupaa ja sosiaaliturvaa. Nyt olen myös virallisesti naimisissa.

- Mainos -

Muuttaessani Ranskaan kielitaitoni oli vain lukion lyhyen ranskan varassa. Siihen löytyi apu: Marie-Helene. Maailman paras opettaja. Meitä oli joukko laittomia siirtolaisa. Hän sulki aina luokkahuoneen oven avaimella. Kerran tuli poliisi koputtamaan. Marie-Helene sanoi kaikille, että nyt ulos ikkunasta. Niin me mentiin. Muuten Marie-Helene oli yliopiston rehtorin vaimo ja hänellä oli siviilirohkeutta.

Nyt monet näistä laittomista omaavat hyvän toimen: “colombiano” on menestyvä taiteilija, turkkilainen on pankinjohtaja, eestiläisellä on menestyvä ravintolaketju. Joten mitä olemme ja mitä teemme elämästämme riippuu myös, kuinka meidät siirtolaiset otetaan vastaan.

Muutama vuosi sitten Radio Finlandian toimittaja varoitti suomalaisia ulkomaalaistaustaisista Fuengirolassa. Mitähän mahtoi tarkoittaa? Kaupungin asukkaista on 37,44 prosenttia ulkomaalaisia.

Itse olen ollut ulkomaalaistaustainen 19-vuotiaasta lähtien.

Muutaman vuoden kuluttua sain oleskeluluvan Ranskassa, se tuli kaupungintalolle. Pormestari ihmeissään: perhanan Kimmo, olet ollut jo tovin kunnan kulttuurilautakunnanjäsen paperittomana. Kuinka selität? Selitin, ettei kukaan kysellyt papereiden perään.

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...