Sardiinivartaiden tekijät kilpasilla – grillattu kalaherkku on Málagan rannikon symboli

Espanjan Aurinkorannikolla Torremolinosissa kilpaillaan elokuun alussa kymmenennen kerran siitä, kuka valmistaa maistuvimmat espeto de sardinas -nuotioherkut.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Espeto de sardinas.

Torremolinosin rannalla Espanjan Aurinkorannikolla käy kuhina ja tuoksuu savuisen hyvältä tulevana lauantaina, 3. elokuuta, kun kymmenennen kerran järjestettävä Concurso de Espetos -kilpailu kokoaa yhteen Málagan maakunnan kokkeja.

Kisaan osallistuvat kokit valmistavat paikallista kalaherkkuerikoisuutta ja keräävät samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

Sardiinivartaiden valmistamiskisa käydään lauantaina Costa Lago -hotellin (Playamar) vieressä sijaitsevalla rannalla.

Yksi tuomareista on itse Nacho Sandoval, joka on kuuluisa espanjalainen ruokakriitikko ja gastronomisen markkinoinnin asiantuntija. Hänet palkittiin vastikään Yhdysvalloissa Miami Media Award -palkinnolla.

- Mainos -

Concurso de Espetos de la Costa del Sol -kisan järjestää paikallinen yritys- ja kauppiasyhdistys CET. Kilpailu esittelee rannikon kokkeja, jotka valmistavat paikallisia erikoisuuksia perinteisten hiiligrillien äärellä rannalla toivoen voivansa valmistaa mehukkaimmat sardiinivarras-annokset.

Videolla tunnelmia viime vuoden 2023 kilpailusta Torremolinosissa.

Sardiinin sesonki on touko-lokakuussa

Näistä kuumalla hiilellä kesäkuukausina rannalla grillatuista sardiineista on tullut Málagan rannikkoalueen symboli.

Edellisten vuosien tapaan osa sardiinien myynnistä saaduista tuloista lahjoitetaan paikalliselle hyväntekeväisyysjärjestölle.

Tuoretta kalaa, suolaa ja tulta rannalla

Espeto-annoksissa sardiinit (tai muutkin meren elävät) on nimensä mukaisesti keihästetty litteälle tikulle. Espetar tarkoittaa suomeksi pistää tai keihästää. Varrasannokset grillataan kuumalla tulella rannalla, usein hiekalla täytetyn veneen muotoisella nuotiopaikalla.

Tyypillisessä espeto de sardinas -annoksessa kuusi kappaletta sardiineja on maustettu karkealla merisuolalla (esp. sal gorda) ja kypsennetty oliivipuiden päällä kullanruskeaksi ja savuisen makuiseksi. Ne tarjoillaan sitruunaviipaleen kera.

Sardiinin pyyntisesonki on toukokuusta lokakakuuhun.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *